Scheiden met een hypotheek: wat moet je regelen als je uit elkaar gaat? | Funda

Hoe ver mag je uit elkaar wonen bij scheiding?

Gevraagd door: Mads Ansems  |  Laatste update: 30 januari 2024
Score: 4.1/5 (59 stemmen)

Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.

Hoeveel km uit elkaar bij co-ouderschap?

In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden.

Kan mijn ex zomaar verhuizen?

Zonder toestemming van je ex-partner kun je in principe niet verhuizen als jullie samen kinderen hebben. Mocht je de verhuizing toch door willen zetten, dan kun je bij de rechtbank een verzoek indienen en om vervangende toestemming van de rechter vragen.

Wat is de minimale omgangsregeling?

Minimale omgangsregeling vader

In principe heeft elk kind recht op gelijkwaardig contact met beide ouders. Dit is geregeld in de wet en Europese verdragen. Een regeling is wel geheel afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Voor iedere ouder is dit anders.

Hoe lang mag je in huis blijven wonen na scheiding?

Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Kan vader kind weghouden bij moeder?

In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.

Kan een vader zijn kind opeisen?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Hoe krijg je ex-partner uit huis?

Er kan een kort geding (voorlopige voorziening) gestart worden. Je kan dan aan de rechter vragen wie in de woning mag verblijven. De rechter kan je ex dan dwingen om de woning direct te verlaten. Als de partner nog steeds niet gehoorzaamt, krijgt hij mogelijk een dwangsom opgelegd.

Kan ik mijn ex-partner uit huis zetten?

Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.

Kan mijn ex een verhuizing tegenhouden?

De verhuizing van uw ex-partner met de kinderen tegenhouden

Wanneer u er samen niet uitkomt en u vreest dat uw ex-partner de verhuizing alsnog doorzet, kunt u met behulp van een advocaat zelf een procedure starten bij de rechter. In die procedure verzoekt u de rechter vervolgens een verbod tot verhuizing op te leggen.

Is co-ouderschap altijd 50 50?

Bij co-ouderschap verblijven de kinderen evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Meestal is dat 50% van de tijd bij de ene en 50% bij de andere ouder. Beide ouders hebben een gelijkwaardige rol in de opvoeding.

Hoe ver mag je gaan wonen bij co-ouderschap?

Voor gescheiden ouders of ouders die gezamenlijk gezag uitoefenen over een kind, bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Gekeken wordt naar de omstandigheden van het geval en de betrokken belangen. De leeftijd van de kinderen is hierbij bijvoorbeeld van belang.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wordt het maximale percentage van 35% van de behoefte gehanteerd. Het bedrag dat na aftrek van de zorgkorting resteert, is de kinderalimentatie die betaald moet worden.

Hoe vaak moet een kind zijn vader zien?

Rechten van vaders bij omgangsregelingen

Recht op omgang met je kind is dan ook een wettelijk recht van vaders. Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien.

Kan de moeder co-ouderschap weigeren?

Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Hoe krijg je een vader uit de ouderlijke macht?

Einde ouderlijk gezag bij gevaar voor ontwikkeling kind

De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in ernstig gevaar is. En of er geen andere mogelijkheden zijn om dat gevaar te stoppen. Is dat het geval, dan kan de raad de kinderrechter vragen om uw gezag over uw kind te stoppen.

Welke leeftijd beslissen waar je woont?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen.

Wat zijn de rechten van de vrouw bij echtscheiding?

Rechten bij scheiding vrouw
  • Je hebt het recht om (samen met je ex-partner) de afspraken te wijzigen. Het is dus niet zo dat de afspraken de rest van jullie leven gelden. ...
  • Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen. Hier zijn vier uitzonderingen op.

Hoe oud moet een kind zijn om te kiezen waar je woont?

Zoals hierboven genoemd mag een kind dus vanaf zijn 18e zelf beslissen waar hij of zij wil wonen. Tot die tijd bepalen zijn of haar ouders (of de rechter) waar hij of zij woont. Toch is het niet gek dat veel mensen denken dat een kind vanaf zijn 12e mag beslissen waar hij of zij gaat wonen.

Kan je als getrouwd koppel apart wonen?

Je moet aan de rechter vragen om apart te mogen wonen. Het louter instellen van die vordering voor de rechter is voldoende. Het maakt niet uit wat de rechter nadien beslist. Na het instellen van deze vordering mag je niet opnieuw samen gaan wonen met je huwelijkspartner.

Is uitkopen partner verplicht?

Het uitkopen van je partner is niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning verkocht worden. Waren jullie samen eigenaar van de woning? Dan wordt de overwaarde eerlijk tussen jullie verdeeld na de verkoop, of zijn jullie samen verantwoordelijk voor een eventuele restschuld bij onderwaarde.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.