Infant Safe Sleep Practices - UC Davis Health

Hoe veilig slapen met je baby?

Gevraagd door: Joëlle Serra Msc  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.6/5 (10 stemmen)

Als je samen met je baby in een bed slaapt, is het belangrijk om goed te letten op onder andere de temperatuur in de slaapkamer en het bedmateriaal als matras en kussens. Zorg voor een stevige matras. Een zachte matras en een waterbed zijn niet geschikt. Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen.

Kan je met je baby in bed slapen?

Het wordt afgeraden om samen met je baby in een bed te slapen, zeker tijdens de eerste zes maanden. Vooral als je rookt, alcohol drinkt of erg vermoeid bent, is samen slapen geen goed idee. In je slaap kun jij je omdraaien en ongemerkt op je baby gaan liggen.

Wat is veiliger slaapzak of deken?

dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.

Waarom niet met je baby in bed slapen?

Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. "Dat baart ons zorgen", zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping. "Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt.

Hoe groot is de kans op wiegendood?

Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke maand meeste wiegendood?

De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.

Wat kan je doen om wiegendood te vermijden?

Wereldwijd worden er vier maatregelen aanbevolen ter preventie van wiegendood:
  • Een veilige slaaphouding in ruglig.
  • Vermijd roken, alcohol en drugs tijdens en na de zwangerschap.
  • Zorg dat de temperatuur van de slaapomgeving niet te hoog is en dat het hoofd ten allen tijden vrij ligt.
  • Hou regelmatig toezicht.

Waarom slaapt baby beter bij ouders in bed?

Co-sleeping kan voor je baby erg goed zijn. Het geeft je baby een veilig gevoel dat je dichtbij bent. Dat bevordert het gevoel van veilige hechting, wat weer erg goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Hechting heeft grote invloed ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen.

Is een Knuffeldoekje veilig?

Tip: Een knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) is een veilig alternatief voor als je baby gaat slapen.

Wat als je baby alleen bij jou wil slapen?

Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.

Wat draag je onder een slaapzak?

Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.

Waarom geen deken baby?

Het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), bij ons beter gekend als wiegendood, is veel hoger bij kindjes die met een deken (of andere bovengenoemde objecten) slapen. Dit risico neemt echter sterk af na de leeftijd van 6 maanden, maar ook tussen 6 en 12 maanden zijn er nog gevallen van SIDS bekend.

Waar laat je je pasgeboren baby slapen?

Waar slaapt je baby:

Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.

Waarom Co Sleeping?

Een veilige en geborgen slaapplek voor je kindje naast jouw bed. Een co sleeper biedt een veilige en geborgen slaapplek voor pasgeboren kindjes. Een ledikant kan nog best groot zijn voor zo'n klein kindje. Een co sleeper is een stuk kleiner en geeft een veilig gevoel.

Is samen slapen met je kind dan zo apart?

Op samen slapen ligt soms een taboe. Dat taboe is eigenlijk niet nodig. Biologisch gezien is samen slapen met je kind heel logisch, zoogdieren leggen hun kinderen niet apart, omdat de kinderen afhankelijk zijn van hun ouders voor voeding en veiligheid.

Wat is de beste slaaphouding voor een baby?

Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen. Leg je baby vanaf de geboorte op zijn of haar rug te slapen, zo is je baby de rugligging vanaf het begin gewoon. Het helpt als je een slaapzak gebruikt.

Waarom mogen er in een wieg geen knuffels?

Vrij kunnen ademen in een leeg bed

Leg er geen grote knuffels of ander speelgoed in. Dat vergroot de kans op rebreathing als je baby nog niet kan wegdraaien. Een knuffeldoekje of een kleine knuffel zonder vulling en versiersels (oogjes, knoopjes) kan wel.

Hoe lang mag een baby in de kinderwagen slapen?

Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.

Hoe oud knuffel in bed?

Houd de knuffel bij je tijdens voedingsmomenten zodat jouw kindje het gaat associëren met rust, het raakt er aan gehecht. Vanaf de leeftijd van 7 maanden kun je het knuffeltje bij jouw kindje in zijn bed leggen. Let het in zijn hand of onder zijn oksel.

Wat zijn de oorzaken van wiegendood?

Risicofactoren zijn bijvoorbeeld: Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.

Hoe vaak moet een baby naar bed?

Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.

Hoe veilig is Aerosleep?

Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.

Hoe oud baby eigen kamer?

Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor.

Hoe herken je warmtestuwing baby?

Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.

Welk tijdstip meeste kinderen geboren?

Nachtelijke bevalling

Meer dan de helft van alle geboortes vindt plaats tussen 01.00 uur 's nachts en 07.00 uur 's ochtends met een piek om 04.00 uur.