5 tips voor een ontslaggesprek | Acerta

Hoe vaak ziek voor ontslag?

Gevraagd door: ing. Sem Yildirim M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (45 stemmen)

Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Kan een werkgever je ontslaan als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.

Hoe vaak is te vaak ziekmelden?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim. Of er een rode draad is."

Hoeveel keer per jaar ziek zijn is normaal?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Hoe lang moet je ziek zijn voor ontslag?

Bij een arbeidscontract van meer dan 3 maanden: ontslag kan als je werknemer minstens 6 maanden ziek is. Je betaalt dan ontslagvergoeding, gelijk aan het loon van de resterende periode, met een maximum van 3 maanden.

44 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag je ziek zijn van werk?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Wat te doen als werknemer vaak ziek is?

Als uw werknemer regelmatig ziek is, mag u hem niet zomaar ontslaan. Het is belangrijk om met uw werknemer in gesprek te gaan. Maak zijn verzuim bespreekbaar en leg uit welke gevolgen dit verzuim heeft voor uw bedrijf. Probeer samen tot een oplossing te komen.

Hoeveel dagen per jaar ben je ziek?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek.

Welk geslacht is vaker ziek?

Meer ziekteverzuim bij vrouwelijke werknemers

Niet alleen rapporteren vrouwen meer gezondheidsproblemen, ook verzuimen ze op hun werk meer dan mannen wegens ziekte. In 2019 bedroeg het ziekteverzuim onder vrouwelijke werknemers van 15 tot 65 jaar 5,3%.

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.

Is het erg als je vaak ziek bent?

Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.

Hoe weet je dat je ontslagen wordt?

Signalen. Wat zijn de signalen die wijzen op naderend ontslag? Je hebt in de laatste beoordeling of tijdens het laatste functioneringsgesprek opeens een aantal negatieve punten toegeschoven gekregen. Jouw leidinggevende reageert afstandelijk op jou en de relatie wordt er de laatste tijd niet beter op.

Hoe vaak contact met werkgever tijdens ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Wat als je langer dan 14 dagen ziek bent?

Wanneer je langer dan 14 dagen ziek bent, moet je aangifte doen van je arbeidsongeschiktheid via een formulier. Dit formulier wordt door je ziekenfonds uitgereikt en laat je invullen door je behandelende arts. Deze aangifte is noodzakelijk om een tegemoetkoming van je ziekenfonds te kunnen ontvangen.

Wie bepaald of medewerker weer beter is?

Uitgangspunt is dat een werknemer zelf bepaalt of en wanneer hij hersteld is van ziekte binnen de eerste twee ziektejaren. In plaats daarvan kan een werkgever de hersteldmelding weigeren en een oordeel van de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige aanvragen over het herstel van de werknemer.

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Verlagen en voorkomen van ziekteverzuim
  1. Zorg voor een goed verzuimbeleid. ...
  2. Herken signalen van verzuim en handel ernaar. ...
  3. Zorg voor een veilige en gezonde werkvloer. ...
  4. Zorg voor een open bedrijfscultuur. ...
  5. Stimuleer een gezonde leefstijl. ...
  6. Laat uw waardering blijken. ...
  7. Wees betrokken bij uw medewerkers.

Wie zijn er vaker ziek?

Vrouwen melden zich vaker ziek dan mannen. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar onder werknemers van 25 tot 35 jaar is het verschil het grootst, meldt het CBS. Vrouwen zitten van de honderd werkdagen gemiddeld 4,3 dagen ziek thuis en mannen 2,2 dagen.

Wat is een hoge verzuimfrequentie?

Drie of meer meldingen. Breng medewerkers in kaart die drie keer of vaker in een jaar verzuimen.

Waarom niet ziek uit dienst?

In principe geldt tijdens ziekte een ontslagverbod. Echter mag een werkgever beslissen een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Ook wanneer je dus ziek bent. Hierdoor stopt het dienstverband en ga je dus ziek uitdienst.

Wat kun je wel en niet tegen een bedrijfsarts zeggen?

Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.

Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Ja, dat mag. Als u ziek bent, heeft uw recht op doorbetaling van uw loon. Voor uw werkgever is het daarom belangrijk om te (laten) controleren of u echt ziek bent. En u dus daadwerkelijk recht heeft op uw salaris.

Wat niet te doen bij ontslag?

Niet doen bij ontslag
  1. Een vaststellingsovereenkomst tekenen.
  2. Mondeling akkoord gaan met je ontslag.
  3. Ruzie maken of in discussie gaan met je werkgever. Het kan je onderhandelingen schaden en het maakt de sfeer er ook niet beter op.

Kan je werkgever je zomaar ontslaan?

Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.

Volgende artikel
Welke leeftijd endometriose?