31 weken zwanger | ikenmama.nl

Hoe vaak naar de verloskundige na 30 weken?

Gevraagd door: Tirza Spiker  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.3/5 (75 stemmen)

De volgende controles duren gemiddeld 15-30 minuten. Gemiddeld komen vrouwen na de intake nog 11 keer (bij 14, 18, 22, 26, 30, 33, 35, 37, 38, 39, 40 weken zwangerschap) Maar dit is een hele algemene richtlijn. Als er vragen, klachten of bijzonderheden zijn, mogen jullie altijd vaker langskomen!

Hoe vaak moet ik na 30 weken naar de verloskundige?

Tussen 24 en 30 weken: elke drie weken. Tussen 30 en 36 weken: elke twee weken. Tussen 36 en 42 weken: elke week.

Hoeveel echo's na 30 weken?

De groeiecho en liggingsecho

Naast de termijnecho (en indien gewenst een vitaliteitsecho, 13 en/of 20 weken echo) bieden wij je in principe standaard nog 2 medische echo's aan. Een groeiecho als je rond de 30 weken zwanger bent en een liggingsecho als je tussen de 34-36 weken zwanger bent.

Hoe vaak moet ik naar de verloskundige na 40 weken zwangerschap?

Bij een gezonde zwangerschap van 40 weken gaat u gemiddeld dertien keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van uw zwangerschap gaat u om de vier weken.

Hoe vaak moet ik de verloskundige bezoeken?

Vanaf 24 weken: elke 3 weken. Vanaf 32 weken: elke 2 weken. Vanaf 37 weken: elke week.

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel afspraken bij de verloskundige heb je na 28 weken?

Naast de reguliere afspraken heb je deze meestal in week 14, 16, 28, 34, 36, 38 en 41. Je kunt meer of langere afspraken hebben als je eerder een zwangerschapscomplicatie of miskraam hebt gehad, een medische aandoening hebt of baat zou hebben bij extra ondersteuning.

Wanneer moet ik de verloskundige bellen in het derde trimester?

In het derde trimester moet je direct bellen bij tekenen zoals regelmatige weeën, het breken van de vliezen, verminderde foetale bewegingen, of als je helderrood bloedverlies hebt.

Hoeveel procent bevalt tussen 40 en 41 weken?

80% van de vrouwen bevalt voor de 41 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen de 40 en de 41 weken. De gemiddelde zwangerschapsduur van een eerste zwangerschap is 40 weken en 5 dagen. De gemiddelde zwangerschapsduur van een volgende zwangerschap is 40 weken en 3 dagen.

Wanneer is een zwangerschap hoogzwanger?

De veertigste week is ongeveer het einde van je zwangerschap. Je baby is nu helemaal klaar. Ben je langer dan veertig weken zwanger? Dat betekent meestal dat je kind het goed heeft in je buik.

Is strippen na 41 weken zinvol?

We kunnen je vanaf 41 weken proberen te strippen. Dit doen we om te proberen dat je voor 42 weken gaat bevallen. Via een inwendig onderzoek voelen we of je baarmoedermond soepel is en of er al ontsluiting is. Als dat zo is kunnen we strippen, hierbij woelen we de vliezen wat los van de baarmoedermond.

Kan ik een echo op eigen verzoek aanvragen?

Een echo op eigen verzoek mag je zelf aanvragen op elk moment van je zwangerschap. Deze echo's worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. Dit zijn geen diagnostische echo's en kan dan ook geen aansprakelijkheid over worden afgegeven.

Wat doet stress met een foetus?

Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.

Kan je haartjes zien op echo?

Er wordt gekeken hoe de baby groeit en hoe hij/zij in je buik ligt. Vaak kan je bij 30 weken heel mooi het gezichtje bekijken, de handjes en voetjes, en of het kindje al haartjes heeft. Maar ook zijn de diverse organen van de baby vaak goed te zien. De echo wordt gedaan via je buikwand.

Hoeveel kom je aan na 30 weken zwangerschap?

Wanneer kom je aan

0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50% 31-36 weken 20%

Hoe vaak controle einde zwangerschap?

2.2 Hoe vaak controles? Een gebruikelijk schema van controles is elke vier weken in de eerste helft van de zwangerschap, gevolgd door een periode van controles elke drie weken en later elke twee weken. In de laatste weken wordt u wekelijks gecontroleerd.

Wanneer moet ik bellen als ik minder beweging voel?

Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je minder dan 10 bewegingen voelt tijdens deze 2 uur of twijfelt over de kracht van de bewegingen en niet gerustgesteld bent. Wacht niet tot de volgende dag!

Welke week is het zwaarst bij zwangerschap?

Het eerste trimester is van de eerste week t/m 16 weken. Het aantal weken van je zwangerschap wordt in het begin berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en later bijgesteld met een echo. Het eerste trimester is voor veel vrouwen het zwaarst.

Wanneer moet de baby met het hoofd naar beneden liggen?

Bij een stuitligging proberen we de baby te draaien, zodat het hoofd naar beneden gaat liggen. Dit gebeurt vaak vanaf 36-37 weken zwangerschap. Draaien van de baby kan, zolang de bevalling nog niet is begonnen.

Hoe lang mag je autorijden als je zwanger bent?

Tot hoeveel weken zwanger autorijden? Je mag autorijden zolang je je goed voelt. Vaak lukt dit tot 36 weken zwangerschap. Daarna zit je buik vaak in de weg.

Wanneer wordt de baby meestal gehaald?

Ongeveer 5% van de zwangeren bevalt op de uitgerekende datum. Een baby heeft genoeg tijd nodig om zich klaar te maken voor de geboorte en een gezonde start buiten de baarmoeder. Hoelang dat precies is, verschilt per situatie. De bevalling is meestal tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.

Wat zijn de cruciale weken van de zwangerschap?

De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn cruciaal, omdat de belangrijkste organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen. Het zenuwstelsel wordt aangelegd tussen de vijfde en zevende week van je zwangerschap, het hartje klopt al na ongeveer vijf tot zes weken. De foetus is dan nog maar 4 millimeter lang.

In welke week bevallen de meeste vrouwen?

Je bent nog niet bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap.

Kunnen vliezen breken door een drukke baby?

De manier waarop het water eruit komt, hangt af van de positie van je baby. Zijn hoofdje kan namelijk dienstdoen als 'kurk' waarbij hij de baarmoederhals afschermt. Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is.

Hoe merk je zwangerschapsvergiftiging?

Wat merk je van zwangerschaps-vergiftiging?
  • hoofdpijn.
  • misselijk zijn.
  • overgeven.
  • wazig zien.
  • sterretjes, lichtflitsen of vlekjes zien.
  • pijn boven in je buik.
  • het gevoel alsof er een band strak om je buik zit (het 'bandgevoel')
  • pijn boven in je rug.

Hoeveel krijgt een verloskundige voor een bevalling?

Dit betekent dat zorgaanbieders één bedrag krijgen voor hun geleverde zorg. In het geval van volledige prenatale zorg krijgt de verloskundige in 2025 maximaal € 788,02 - € 969,26 voor alle zorg. Dit is de zorg vanaf het eerste consult tot en met de laatste zorg voor de bevalling.