Wat moet ik doen als mijn kind een verkoudheid heeft?

Hoe vaak mag je baby neusspray gebruiken?

Gevraagd door: prof. Bradley Arslan B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (69 stemmen)

Baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.

Waarom mag een baby geen neusspray?

Gebruik bij je baby nooit een neusspray bedoeld voor jonge kinderen of volwassenen. Hierin zit meestal xylometazoline of oxymetazoline; baby's zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen. Voorkom besmetting. Was de handen en het gezichtje van je baby regelmatig om herbesmetting te voorkomen.

Hoelang neusspray baby gebruiken?

Dan kan je bij ernstige verkoudheid xylometazoline 0,05% gebruiken. Toch kan je ook dit het beste zo min mogelijk gebruiken tot je kind 6 jaar is.

Hoe vaak mag je neusspray zoutoplossing gebruiken baby?

Voor volwassenen en kinderen (ouder dan 2 jaar): 1 tot 2 verstuivingen in elk neusgat naar behoefte. Het wordt aangeraden om medisch advies in te winnen, voordat je Otrivin Baby Zoutoplossing Neusspray gaat gebruiken bij baby's jonger dan 2 weken.

Waarom geen xylometazoline baby?

Baby's en peuters jonger dan 2 jaar zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Voor hen zijn zoute neusdruppels meer geschikt. Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline neusdruppels aan hen voor. Dit is dan in een aangepaste sterkte die de helft is van de sterkte voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is er schadelijk aan xylometazoline?

Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.

Kan baby stikken door verstopte neus?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Hoe vaak neusje spoelen baby?

Baby's en kinderen: 1 tot 6 spoelingen per dag. Gewoonlijk is één flesje voldoende voor beide neusgaten. Kindjes kunnen pas rond hun derde zelfstandig snuiten. Tot dan moet je hen een handje helpen.

Hoe vaak mag je zoutoplossing gebruiken?

Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.

Hoe gebruik je Otrivin Monodose?

Hoe gebruikt u Otrivin Baby Monodose? De gebruikelijke frequentie van toepassing is 2 tot 4 maal per dag per neusgat. Geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen. Het is aangeraden om medisch advies in te winnen alvorens het te gebruiken bij zuigelingen jonger dan 2 weken.

Hoe lang mag je xylometazoline gebruiken?

Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.

Hoe geef je baby neusspray?

Hoe moet u het gebruiken
  • Neus snuiten of schoonmaken.
  • Buig het hoofd licht naar voren en plaats de spraykop in het neusgat (tegen het neusgat bij baby's en kleine kinderen)
  • Druk op het pompje en inhaleer tegelijkertijd.
  • Herhaal dit voor het andere neusgat.

Is het gevaarlijk als een baby verkouden is?

Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.

Hoe krijg je snot uit neus baby?

Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.

Waarom neusspray maar 3 keer per dag?

Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag. Gebruik het niet langer dan 7 dagen achtereen. Anders raakt uw neusslijmvlies beschadigd. Uw neus kan dan juist meer verstopt raken.

Wat doet zoutoplossing in je neus?

Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.

Is zout snuiven gevaarlijk?

Keukenzout (zonder jodium)

Jodium irriteert het neusslijmvlies flink. Keukenzout wordt vaker gebruikt bij het zelf maken van spoelzout. Zelf maken is een optie, maar hier is de kans groter dat het fout gaat. Te veel of te weinig zout voelt erg onprettig aan in uw neus.

Hoe vaak mag je spoelen met fysiologisch water?

Fysiologisch water is geen medicijn, het is een oplossing van zout in water. Je mag het dus overvloedig gebruiken.

Hoe lang ademt baby door neus?

Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.

Hoe peertje gebruiken baby?

Eerst druppel je in het ene neusgat, dan in het andere. Tussen de twee laat je even tijd zodat je baby kan ademen. Tip: Bij een pasgeborene kan je vooraf al eens reinigen met een wattenstaafje en fysiologisch water. Als hij dan niest, komt het snot er vanzelf uit.

Kan je stikken in snot?

Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.

Hoe ziet een benauwde baby eruit?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Hoe herken je het RS-virus?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Hoe lang duurt afkicken van xylometazoline?

Mensen die verslaafd zijn aan neusspray en cold-turkey stoppen met neusspray, kunnen last krijgen van afkickverschijnselen. Vooral de verstopte neus is vervelend en kan ertoe leiden dat je blijft gebruiken. Wanneer je neusslijmvlies ernstig beschadigd is door de neusspray, kan het maanden duren voordat dit herstelt.

Kan je ziek worden van neusspray?

Ga dan over op zoute neusdruppels of neusspray. Die kunt u wel langdurig gebruiken. Bijwerkingen direct na gebruik: lichte irritatie in neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf snel weg.

Volgende artikel
Hoe bereken je de geboortedatum?