FSA Explains: Listeria

Hoe vaak listeria in zalm?

Gevraagd door: Mette Köse  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (39 stemmen)

'Geen enkele zalmkweker is in staat om een 'vrij van Listeria'-verklaring af te geven voor de verse zalm. Het probleem zit bij de kweker. 34 Listeria is een bacterie die algemeen in grond en oppervlaktewater en daarmee bij planten en (water)dieren voorkomt.

Hoe groot is de kans op listeria besmetting?

In Nederland krijgen 4 op de miljoen mensen per jaar een infectie met listeria. De ziekte komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Elk jaar krijgt het RIVM ongeveer 85 meldingen van patiënten met een listeria-infectie.

Hoe vaak zalm zwanger?

Vis eten tijdens de zwangerschap

Ook is het eten van vis belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je baby. Daarom raden we aan om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals zalm en forel, en 1 keer magere vis, zoals tilapia en schol.

Hoe snel last van listeria?

De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.

Kun je rauwe zalm eten als je zwanger bent?

Je mag dus geen rauwe zalm eten tijdens de zwangerschap. Laat alle rauwe vis tijdens de zwangerschap maar staan. Eet ook geen gerookte rauwe zalm en andere gerookte vissoorten. Je kunt wel (gerookte) zalm eten als die is verhit en zalm uit blik is ook een goede keuze.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang zalm bakken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kun je zalm eten mits je deze goed verhit. Daarmee wordt bedoelt; boven de 70°C. Bak de zalm dus goed door op een middelhoog vuur. Normaal is een 5 minuten voldoende, maar bak de zalm als je zwanger bent 4 minuten op de eerste zijde en 3 minuten op de andere zijde.

Hoe erg is sushi tijdens zwangerschap?

Als u zwanger bent, is het beter van niet om sushi te eten met rauwe of gerookte vis, maar ook sushi met roofvissen en wilde paling wordt afgeraden. Ook shasimi bestaat vaak uit vaak dungesneden reepjes rauw vis.

Hoe vaak komt listeria-bacterie voor bij zwangerschap?

In Nederland krijgt het RIVM elk jaar gemiddeld 5 meldingen van listeriabesmettingen bij zwangere vrouwen. Een zwangere vrouw die besmet is maar geen klachten heeft, kan in zeldzame gevallen de bacterie overdragen aan het ongeboren kind.

Hoe merk je dat je besmet bent met listeria?

Symptomen listeria

Een gevoel alsof je griep krijgt. Koorts. Spierpijn. Misselijkheid.

Hoe dood je de listeria-bacterie?

De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Rauwe vis kan, net als andere rauwe producten, de listeriabacterie bevatten. De kans op een besmetting is erg klein. Dus echt niet in elk stukje rauwe vis zit deze bacterie. Maar raak je besmet dan zou dit wel kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Kan ik gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?

Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet.

Hoe komt listeria in zalm?

Hoe eet ik dan veilig een lekker stukje zalm? Antwoord: De listeriabacterie komt niet uit de vis zelf, maar kan erop terechtkomen bij het verwerken van de vis. Een stuk zalm wordt daardoor in de regel alleen aan de buitenkant besmet. De afsterving van de bacterie begint zodra de zalm in hete boter of olie ligt.

Wat als je iets verkeerd hebt gegeten tijdens zwangerschap?

Heb je tijdens je zwangerschap iets gegeten dat niet goed meer is, bijvoorbeeld beschimmeld brood of melk die over de datum was? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf.

Hoe test je listeria?

Directe diagnostiek. Listeria monocytogenes kan gekweekt worden uit bloed en liquor cerebrospinalis. In een grampreparaat van de liquor zijn soms grampositieve staven te zien, maar een grampreparaat zonder bacteriën sluit Listeria-meningitis zeker niet uit.

Hoe lang blijft listeria in je lichaam?

Wat moet je doen om besmetting tegen te gaan? Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 graden Celsius namelijk niet langer dan 2 minuten.

Kan listeria in ei zitten?

Eet geen producten die grote kans hebben besmet te zijn: neem geen rauwe vis, gerookte vis, rauwe eieren, rauwe melk of kaas gemaakt van rauwe melk, vleeswaren zoals paté of gekookte ham die al lang bewaard zijn of rauw vlees.

Kun je kibbeling eten als je zwanger bent?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Wat als je per ongeluk rauw vlees eet zwanger?

Normaal gesproken kan dit niet zo'n kwaad, maar voor zwangere vrouwen heeft het wel gevolgen. De infectie kan via de placenta overgedragen worden op het ongeboren kindje. De moeder loopt verder geen gevaar, maar de baby kan door de infectie ernstige afwijkingen krijgen.

Welke sushi mag een zwangere vrouw eten?

Gelukkig hoef je niet alle soorten sushi te laten staan tijdens je zwangerschap. De varianten met groente, ei, tofu of fruit kun je met een gerust hart eten. Ook sushi met gekookte vis is een goede keuze. Alleen met de varianten met rauwe vis of gerookte, vacuümverpakte vis moet je oppassen.

Kan ik zalm uit de winkel rauw eten?

Kun je zalm uit de supermarkt gebruiken voor sushi? Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.

Hoe lang kan je rauwe zalm eten?

Bewaartip voor dit product

Verse vis bewaar je zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Deze vis moet bij voorkeur dezelfde dag nog worden opgegeten, eventueel de volgende dag. De vis is het best te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met heel veel ijsblokjes bedekken.

Hoe lang kun je rauwe zalm eten?

Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.

Hoe weet je of zalm goed doorbakken is?

Hoe weet ik of mijn zalm gaar is? In plaats van je vis met een mes te molesteren, kun je bij zalm al gauw ontdekken of hij gaar is door er zachtjes op te drukken met een vork of je vinger. Valt het visvlees als vlokken uiteen, dan is de zalm gaar.

Vorige artikel
Wat als je kak zwart ziet?