Chatney.nl: Tienerzwangerschappen

Hoe vaak komt ongewenste zwangerschap voor?

Gevraagd door: Evi Ali  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (48 stemmen)

1 op de 5 vrouwen was onbedoeld zwanger
In vergelijking met andere landen zijn er in Nederland weinig tienerzwangerschappen. Tegelijk is in Nederland 1 op de 5 vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest. 68% van deze zwangerschappen was ook ongewenst.

Hoe groot is het percentage meisjes dat jaarlijks ongewenst zwanger raakt?

In 2017 had 2,9% van de mannen en vrouwen van 25 tot en met 49 jaar in het afgelopen jaar te maken met een onbedoelde zwangerschap. Voor 0,4% van de mannen en 1,7% van de vrouwen was de zwangerschap onbedoeld (de Graaf & Wijsen, 2017).

Hoeveel ongewenste zwangerschappen per jaar?

Het aantal ongewenste zwangerschappen in Nederland is ieder jaar ongeveer gelijk. In 2016 waren het er tussen 35.605 en 57.516. Van deze onbedoelde zwangerschappen was twee derde ook ongewenst. Stichting Fiom ontwikkelde een aantal jaar geleden een online keuzehulp voor deze vrouwen.

Hoeveel procent van de zwangerschappen zijn ongepland?

Verdieping: De gewogen percentages uit het vragenlijstonderzoek van 'Seksuele gezondheid in Nederland 2017' laten zien dat 3% van de mannen en 3% van de vrouwen (tussen de 25 en 49 jaar) te maken had met een ongeplande zwangerschap in het afgelopen jaar.

Wat maakt de preventie van ongewenste zwangerschappen succesvol?

Preventie van ongewenste zwangerschap moet als thema gewaarborgd zijn in de relationele en seksuele vorming van jongeren. Zo ontwikkelen jongeren kennis, attitudes en vaardigheden om geïnformeerde keuzes te maken: kennis over de voortplanting. kennis van de anticonceptiemogelijkheden en noodanticonceptie.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ontstaat tienerzwangerschap?

Oorzaken tienerzwangerschappen

Kindhuwelijken zorgen er enerzijds voor dat meisjes op veel te jonge leeftijd zwanger raken. Want vanaf de dag van het huwelijk wordt van hen verwacht dat zij seks hebben met hun man. Anderzijds moeten meisjes die jong zwanger zijn vaak trouwen met de vader van het toekomstige kind.

Wat zijn de nadelen van abortus?

Kortetermijngevolgen abortus

De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.

Hoeveel vrouwen raken onbedoeld zwanger?

1 op de 5 vrouwen was onbedoeld zwanger

In vergelijking met andere landen zijn er in Nederland weinig tienerzwangerschappen. Tegelijk is in Nederland 1 op de 5 vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest. 68% van deze zwangerschappen was ook ongewenst.

Hoeveel zwangerschappen eindigen in abortus?

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2020 afgenomen. In 2020 werden in totaal 31.364 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd, 869 minder dan in 2019. Dat blijkt uit de factsheet Wet afbreking zwangerschap 2020 van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Hoeveel procent vrouwen abortus?

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2019 toegenomen met 4 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap. In 2019 werden er 32.233 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 1231 meer dan in 2018.

Hoeveel abortus 2021?

Toen was er echter een lichte stijging te zien: 32.233 zwangerschappen werden afgebroken, waarvan 90% onder vrouwen die in Nederland wonen (Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, 2021). Daarmee lag het abortuscijfer in Nederland voor het eerst sinds jaren iets hoger, namelijk op 8.8.

Wat vind Nederland van abortus?

Merendeel vindt abortusregeling 'precies goed'

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt de abortus regeling precies goed zoals die nu geregeld is (46%). Drie op de tien mensen zijn voor versoepeling (30%), terwijl een op de zeven Nederlanders voor inperking van de abortusregeling is (14%).

Kan een vrouw van 55 nog zwanger worden?

Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.

Kan je zwanger worden als je 52 bent?

In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.

Hoe gaat een abortus bij 16 weken?

Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kun je kiezen tussen een plaatselijke verdoving of sedatie. Bij sedatie, oftewel een roesje, krijg je een kortdurend slaapmiddel via een infuus in je arm toegediend. Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan.

Hoe lang na abortus weer vruchtbaar?

De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week. Sommige vrouwen blijven tot aan de eerste menstruatie wat doorvloeien.

Kun je onvruchtbaar worden van abortus?

Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe. In de wetenschappelijke literatuur is daartoe geen aanwijzing te vinden. Complicaties kunnen zich echter bij ieder medisch handelen voordoen en dus ook bij een abortus. Maar, onvruchtbaarheid na een abortus komt zelden voor.

Kan je zwanger worden op je 43 jaar?

De meeste zwangerschappen op latere leeftijd verlopen vlot, omdat de vrouwen erg nauwkeurig worden opgevolgd. Het risico op foetale misvormingen en chromosomale afwijkingen neemt met de jaren toe, omdat oudere eierstokken eicellen met een lagere kwaliteit produceren.

Hoe gaat een abortus na 12 weken?

Als de zwangerschap langer bestaat dan 12 weken kan de behandeling niet meer door middel van zuigcurettage plaatsvinden. De baarmoeder wordt met een speciaal tangetje leeggemaakt en daarna schoongemaakt (curettage).

Wat als je spijt hebt van abortus?

Na een abortus kun je je opgelucht voelen, maar je kunt ook last krijgen van verschillende psychosociale klachten. Op mentaal vlak kan een abortus grote gevolgen hebben. Je gaat door een rouwproces en hierbij kun je last krijgen van verdriet, schuldgevoelens en spijt na een abortus.

Wat mag je niet doen na een abortus?

Om infectie te voorkomen is het advies gedurende 10-14 dagen na de abortus GEEN tampons of menstruatie cup te gebruiken, GEEN vaginale seks te hebben, NIET te zwemmen en NIET te baden. Bij pijn kun je een pijnstiller nemen (500 mg naproxen, 400 mg ibuprofen of 50 mg diclofenac).

Hoe herken je infectie na abortus?

Heb je na de behandeling langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn, dan kan er sprake zijn van een infectie. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, of met je huisarts.

Hoe kan je tienerzwangerschap voorkomen?

Tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen
  • Strijd tegen armoede. ...
  • Seksuele voorlichting. ...
  • Informeren over de gevolgen. ...
  • Gewoonten doorbreken. ...
  • Zelfvertrouwen en bewustwording. ...
  • Lobbyen voor verandering. ...
  • Taboes doorbreken. ...
  • Opvang en zorg.

Is mijn dochter zwanger?

Zwangerschapstest. Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is of als je zoon denkt dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt, doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze test kan ze het best tweemaal doen om zeker te zijn van de uitslag.

Wat hebben tienermoeders nodig?

Is gezonde voeding voor iedere zwangere belangrijk, voor een tienermoeder is het nog eens extra belangrijk. Een tiener is nog niet volgroeid en heeft daarom extra voedingstoffen, mineralen en vitaminen nodig voor haar eigen groei. Daar komen alle stoffen die de baby extra nodig heeft nog eens bij.

Volgende artikel
Wat te doen met kind 17 maanden?