Seks na de bevalling! De nacontrole en hormoonhuishouding! | VERLOSKUNDIGE #10

Hoe vaak controle verloskundige na bevalling?

Gevraagd door: dr. Zoey Kas  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (36 stemmen)

Ze is ook aanwezig bij je bevalling, tenzij je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. In de eerste weken na je bevalling begeleidt je verloskundige je samen met de kraamverzorgster. En na de kraamtijd zie je de verloskundige nog één keer: tijdens de nacontrole, zes weken na de bevalling.

Hoe vaak komt verloskundige na bevalling?

In de eerste 7 tot 10 dagen na de geboorte bezoekt de verloskundige je een aantal keer thuis. Je verloskundige geeft (samen met de kraamverzorgende) advies en begeleiding voor jou en je baby. Natuurlijk houdt ze weer zoveel mogelijk rekening met jullie persoonlijke situatie.

Hoe vaak naar de verloskundige na 40 weken?

In het begin iedere 4 weken. Hoe verder je zwanger bent hoe vaker je komt. Vanaf 37 weken controleren we je elke week totdat je bent bevallen. Bij iedere controle houden we nauwgezet het verloop van de zwangerschap in de gaten.

Wat gebeurt er met de 16 weken controle?

16 weken

Deze week is je tweede afspraak bij een van onze verloskundigen. We bespreken de uitslagen van je bloedonderzoek, echo's en beantwoorden je vragen. Daarnaast meten we de bloeddruk en luisteren naar het hartje van de baby.

Welke controles na bevalling?

'Tijdens de nacontrole wordt gevraagd hoe het met jou en je baby gaat en kijken we terug op de bevalling. Er vinden ook controles plaats, zoals het meten van de bloeddruk. Je krijgt informatie over anticonceptie en er worden adviezen gegeven voor een eventueel volgende zwangerschap.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welke controles voer je dagelijks uit bij de kraamvrouw?

Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.

Welke observaties voer je uit bij een kraamvrouw direct na de bevalling?

De kraamverzorgende controleert en observeert de eerste vijf dagen tweemaal daags je temperatuur en pols, beleving, borsten, buik, bloedverlies, bekkenbodem en benen (de zes B's). Na vijf dagen nog één keer per dag. Bij afwijkende bevindingen overlegt zij met de verloskundige.

Hoe vaak controle laatste weken zwangerschap?

Eerste controle: bij 8-10 weken zwangerschap. Tweede controle: bij 14-16 weken (en bij 10-12 weken de termijnecho). Tussen 16 en 24 weken: elke vier weken (plus een twintigwekenecho). Tussen 24 en 30 weken: elke drie weken.

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd tijdens de opvolging van de zwangerschap?

De volgende onderzoeken komen meestal aan bod:
  • Gewicht. Uw gewicht wordt geregistreerd bij het begin van de zwangerschap. ...
  • Bloeddruk. ...
  • Urineonderzoek. ...
  • Lichamelijk onderzoek. ...
  • Ligging van de baby. ...
  • De harttonen. ...
  • Bloedonderzoek. ...
  • Echografie.

Waarom 16 weken echo?

Door middel van een echo kan je vanaf ongeveer 16 weken weten of jij een jongen of meisje krijgt, maar feitelijk is het geslacht van je baby al op het moment van de bevruchting bepaald. De genen van je kind worden bepaald door de zaadcel en de eicel.

Hoeveel procent bevalt tussen 40 en 41 weken?

Op basis van de landelijke perined cijfers van 2018 blijkt 16,5% van de vrouwen tussen 41 en 42 weken zwangerschap te bevallen en 1,2% na 42 weken zwangerschap.

Waarom langer dan 40 weken zwanger?

Wanneer je overtijd bent, raakt de placenta minder goed doorbloed. Hierdoor wordt de kans groter dat deze onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen levert aan je kindje. De hoeveelheid vruchtwater wordt minder. Wanneer de placenta minder goed werkt, bestaat de kans dat je baby minder gaat plassen.

Welke zwangerschapsweek worden de meeste baby's geboren?

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.

Hoe vaak consult verloskundige?

Bij een gezonde zwangerschap van 40 weken gaat u gemiddeld dertien keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van uw zwangerschap gaat u om de vier weken.

Welke zorg is er na de baring?

Kraamzorg. Kraamzorg is de zorg die nodig is bij en na de geboorte, zoals het assisteren bij de bevalling, verzorging van moeder en baby en het monitoren van de gezondheid van moeder en baby. Bij een thuisbevalling kan de kraamverzorgster ook huishoudelijke taken overnemen.

Hoeveel bevallingen doet een verloskundige?

Verloskundigen leveren dus zorg vóór de geboorte, en tijdens en na de bevalling. Gemiddeld is een fulltime verloskundige zo betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Welke bloedtesten tijdens zwangerschap?

Bij iedere zwangere vindt aan het begin van de zwangerschap bloedonderzoek plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt.

Welke onderzoeken zwanger?

Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.

Welke echo's worden terugbetaald?

In de regel worden 3 echografieën gemaakt en terugbetaald door het Riziv, meer bepaald één echo per zwangerschapstrimester. Als er medische redenen zijn om er meer te laten doen, zal uw arts u daarover informeren.

Wat doen ze bij 36 weken controle?

Controle rond de 36e zwangerschapsweek

Rond 35-36 weken zullen wij extra tijd inplannen om de ligging van de baby met een echo te bepalen. Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Daarom zullen tijdens deze zelfde afspraak ook bespreken wat jullie kunnen verwachten van de bevalling en van ons.

Welke standaard controles vinden er plaats bij een zwangere vrouw?

Tijdens uw zwangerschap komt u regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden uw vragen, meten uw bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Kan de verloskundige zien hoeveel weken?

Je verloskundige of gynaecoloog bekijkt met een echo hoe groot het embryo in je buik is. Daarnaast krijg je een aantal vragen over je laatste menstruatie en je cyclus. Met deze gegevens kan hij of zij zien hoelang je zwanger bent en berekenen wanneer je uitgerekend bent. De berekening gebeurt tijdens je termijnecho.

Wat doe je als Kraamverpleegkundige?

Een Kraamverpleegkundige helpt onder toezicht oog van een arts of verloskundige vrouwen bij de bevalling. Als er complicaties optreden is het de taak van de Kraamverpleegkundige om een specialist te waarschuwen, bijvoorbeeld een gynaecoloog, die de patiënten verder kan helpen bij de bevalling.

Waaruit bestaat de zorg voor de kraamvrouw?

Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.

Waarom ben je 6 weken kraamvrouw?

Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby. Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.

Volgende artikel
Hoe werkt geboortelijst Dreambaby?