Hoe vaak bevolkingsonderzoek baarmoeder?
Gevraagd door: Ivan Yildiz | Laatste update: 9 november 2023Score: 4.3/5 (55 stemmen)
U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar.
Hoe vaak uitstrijkje na 50 jaar?
U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.
Waarom 5 jaar tussen uitstrijkje?
Waarom elke 5 of 10 jaar een uitstrijkje? Het duurt meestal zo'n 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Het is bewezen dat elke 5 of 10 jaar deelnemen een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken. Het is dan bijna altijd goed te behandelen.
Kun je altijd een uitstrijkje laten maken?
Bij de meeste vrouwen zien de cellen er na 12 maanden nog steeds normaal uit. Dan is nog een onderzoek niet nodig. Je krijgt dan na 5 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ook vrouwen van 40, 50 en 60 jaar krijgen dan na 5 jaar weer een uitnodiging.
Waarom geen uitstrijkje meer na 60 jaar?
Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en dat je daardoor klachten krijgt klein.
Hoe lang duurt het voordat baarmoederhalskanker zich ontwikkelt?
Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.
Wat zijn de symptomen van baarmoederhals kanker?
Bloedverlies bij geslachtsgemeenschap: bloedingen die optreden tijdens of na seksueel contact kunnen een indicatie zijn van baarmoederhalskanker. Abnormale afscheiding en hevige pijn: veranderingen in vaginale afscheiding, zoals een ongewone geur of kleur, samen met ernstige pijn.
Wat kost een uitstrijkje op eigen verzoek?
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.
Waarom uitstrijkje om de 10 jaar?
Vrouwen van 40 en 50 jaar, bij wie geen HPV is gevonden, ontvangen na tien jaar een volgende uitnodiging. De kans dat er binnen 10 jaar baarmoederhalskanker ontstaat is heel klein. Zo klein dat een uitstrijkje over 10 jaar voldoende bescherming geeft.
Hoe vaak is een uitstrijkje nodig?
Als je geen klachten hebt en er geen afwijkingen in je vorige uitstrijkje werden gevonden, volstaat één uitstrijkje om de drie jaar. Alleen zo'n preventief driejaarlijks uitstrijkje wordt terugbetaald.
Waarom uitstrijkje om de 3 jaar?
Door om de 3 jaar een uitstrijkje van je baarmoederhals te laten uitvoeren kan baarmoederhalskanker voorkomen worden, letsels worden weggenomen vooraleer ze evolueren naar baarmoederhalskanker. Wanneer je er op tijd bij bent, is de behandeling minder zwaar en de kans om volledig te genezen veel groter.
Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?
Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).
Kan je ook HPV krijgen zonder seks?
Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.
Welke leeftijd komt baarmoederhalskanker het meest voor?
In 2022 bedroeg het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen van een invasieve vorm van baarmoederhalskanker 940 (0,11 per 1.000 vrouwen; voorlopige cijfers). Relatief de meeste nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden vastgesteld rond de leeftijd van 30 tot en met 34 jaar.
Kan je ook baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV?
Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, dan wordt ook meteen gekeken of er afwijkende cellen uit de baarmoederhals in het uitstrijkje zitten. Dat kan namelijk betekenen dat er een voorstadium aanwezig is.
Hoe weet ik wanneer mijn laatste uitstrijkje was?
Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Raadpleeg dan Vitalink. Via mijngezondheid.be kun je je eigen gegevens over de bevolkingsonderzoeken raadplegen.
Waarom geen seks voor uitstrijkje?
Vrouwen met een voorgeschiedenis van seksueel geweld of die besneden zijn, nemen minder vaak deel aan het onderzoek. Dat geldt ook voor vrouwen die seks hebben met vrouwen, want zij denken dat ze minder risico lopen. Angst en afkeer van het gynaecologisch onderzoek zijn eveneens belangrijke redenen om weg te blijven.
Is een uitstrijkje verplicht?
Nee, je bent niet verplicht om mee te doen.
Kun je zelf een uitstrijkje maken?
De zelfafnameset kunt u na uw uitnodiging online aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar Bevolkingsonderzoek Nederland .
Hoe vaak wordt uitstrijkje terugbetaald?
Uitstrijkjes zullen vanaf 1 januari volledig terugbetaald worden door de ziekteverzekering, zij het om de drie jaar. Een uitstrijkje is de makkelijkste manier om baarmoederhalskanker op te sporen. De overheid start ook met een programma om alle vrouwen aan te sporen zich te laten onderzoeken.
Is het maken van een uitstrijkje pijnlijk?
Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.
Kan je een uitstrijkje laten doen bij de huisarts?
U kunt een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Vindt u dit vervelend dan kunt u een zelfafnameset aanvragen.
Kun je baarmoederhalskanker voelen?
Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.
Hoe begint baarmoederkanker?
Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.
Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?
Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.
Wat kan baarmoederhalskanker veroorzaken?
Waarom mishandelen ouders hun kinderen?