Asthma in Children - Symptoms and Treatments

Hoe uit astma zich bij kinderen?

Gevraagd door: prof. Ayoub de Graaf LLM  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (55 stemmen)

Bij astma heeft uw kind last van piepend ademen, benauwdheid of hoesten. Uw kind is sneller moe en snel benauwd bij inspannen. Klachten komen vaak door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, verkoudheid, rennen, stress, kou of mist. Zorg dat er niemand in de buurt van uw kind rookt, ook niet buiten.

Wat is Kinderastma?

Ontwikkelt zich astma bij kleine kinderen, dan krijgen ze op de basisschool last van kortademigheid en piepen. Meestal gebeurt dit in aanvallen of gedurende bepaalde periodes. Soms blijven kinderen 's nachts hoesten. De astma leidt vaak tot vermoeidheid.

Wat zijn de symptomen van inspanningsastma?

De symptomen van inspanningsastma zijn:
  • Kortademigheid;
  • Piepende adem;
  • Hoestbuien vlak na een inspanning;
  • Bij kinderen ook buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en nergens zin in hebben.

Kun je genezen van astma?

De klachten bij astma kunnen soms vanzelf overgaan. Maar ook ineens weer terugkomen, bijvoorbeeld bij verandering van het weer. Astma is goed te behandelen, zodat u er weinig of geen last van heeft. Maar de aanleg voor astma blijft, het gaat dus nooit echt over.

Kan een kind over astma heen groeien?

Nee, je kunt niet over astma heen groeien. Een aantal kinderen krijgt als ze ouder worden een periode in hun leven dat ze met minder of zelfs geen inhalatiecorticosteroïden toekunnen. Deze periode waarin ze klachtenvrij zijn of minder klachten hebben kan wel 10-20 jaar duren. Vroeger heette dat 'eroverheen groeien'.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan je geboren worden met astma?

Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook. Ben jij allergisch? Dan heb je een grotere kans om ook astma te ontwikkelen.

Hoe oud moet je zijn voor astma?

Vanaf 6 jaar kan een goede diagnose worden gesteld, omdat kinderen dan mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Aanwijzingen voor astma zijn: Meer last bij lichamelijke inspanning, vaak te herkennen aan kortademigheid.

Is astma levenslang?

Astma is een probleem dat jarenlang duurt (vaak zelfs levenslang aanwezig blijft). Gelukkig is astma doorgaans goed te behandelen! De meeste mensen met astma zijn, mits ze hun medicijnen trouw en goed gebruiken en verdere adviezen goed opvolgen, (vrijwel) klachtenvrij.

Wat moet je niet doen als je astma hebt?

Flinke inspanning zoals sporten kan een astma-aanval veroorzaken. Probeer daarom inspanning zoveel mogelijk te doseren en zorg voor een goede warming-up. Rook niet (mee). Stopp met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk.

Is astma blijvend?

Astma is blijvend

Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met medicijnen geneest de longontsteking vrij snel.

Hoe kom je van inspanningsastma af?

U hebt minder last van inspanningsastma als u het volgende doet:
  1. Zorg voor een goede warming-up. Voor het sporten goed de spieren opwarmen is belangrijk. ...
  2. Adem geen koude buitenlucht in. De koude buitenlucht prikkelt het slijmvlies in de longen. ...
  3. Blijf wel regelmatig bewegen. Het is goed voor u om regelmatig te bewegen.

Wat maakt astma erger?

Roken en meeroken zijn erg ongezond, zeker bij astma. De rook is prikkelend voor uw luchtwegen. Hierdoor worden uw astmatische longen steeds gevoeliger voor andere prikkels en trekken ze steeds vaker samen. Ook beschadigen uw longen steeds meer doordat de slijmvliezen van uw longen chronisch ontstoken zijn.

Hoe weet je dat je kortademig bent?

Kortademigheid ontstaat meestal bij inspanning. Je bent sneller buiten adem: Je kunt niet meer in één keer meerdere trappen oplopen. Je voelt je benauwd of hebt het gevoel dat je te weinig lucht krijgt en even moet stoppen.

Heeft eczeem te maken met astma?

Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor het krijgen van hooikoorts, astma en voedselallergie.

Is astma een erfelijke ziekte?

Erfelijke aanleg en andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van astma. Als een van de ouders astma heeft, heeft hun kind een grotere kans om het ook te krijgen. Hoe groot die kans precies is, is niet te voorspellen. Dit komt omdat veel factoren invloed hebben op de kans om astma te krijgen.

Hoe vaak salbutamol gebruiken kind?

Voor alle dagen geldt: als uw kind wakker is mag u uw kind ook eventueel 's nachts bij klachten 2 pufs Salbutamol geven. Vanaf dag 7 hoeft u dit medicijn alleen nog te puffen bij uw kind, indien hij of zij opnieuw klachten heeft. Wees hierbij alert op lichaamssignalen en uitlokkende prikkels!

Welk weer is slecht voor astma?

Astma en het weer

Niet iedereen met astma heeft er last van, maar over het algemeen prikkelt koude en vochtige lucht de longen. Dat kan kortademigheid, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Als u met mist en regen naar buiten gaat kunnen uw klachten verergeren.

Wat is slecht weer voor astma?

Broeierige warmte, luchtvervuiling en hooikoorts maken kortademig. Warme en vochtige omstandigheden zijn voor mensen met astma ook onprettig. Wanneer het broeierig warm is ontstaat er sneller kortademigheid. Een andere oorzaak van kortademigheid is luchtvervuiling.

Wat verlicht astma?

Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. Je leeft 24 uur per dag met je astma en weet dus beter dan wie ook wat je klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.

Hoe lang last van astma?

Astma is een probleem dat jarenlang duurt (vaak zelfs levenslang aanwezig blijft). Gelukkig is astma doorgaans wél goed te behandelen! De meeste mensen met astma zijn, mits ze hun medicijnen trouw en goed gebruiken en verdere adviezen goed opvolgen, (vrijwel) klachtenvrij.

Is astma een chronische aandoening?

Astma is een chronische ontsteking van je onderste luchtwegen. We onderscheiden bovenste en onderste luchtwegen: De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, de keel en het strottenhoofd (boven de stembanden).

Waarom s nachts astma?

Slaapproblemen en astma

Veel mensen met astma hebben vooral 's nachts last van hun aandoening. Mogelijk zijn 's nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor je meer klachten hebt.

Is astma bij iedereen hetzelfde?

Er is niet één astma, maar er zijn meerdere vormen. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van astma na inspanning of na een infectie. Je kunt astma krijgen op heel jonge leeftijd maar ook op latere leeftijd. Het ene kind is allergisch en het andere niet, het ene kind is gevoelig voor prikkels en het andere niet.

Hoe test je of je astma hebt?

Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Hoeveel kinderen met astma?

In Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Volgens het Longfonds hebben ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar astma. “Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling.

Volgende artikel
Welke noten mogen kinderen?