Wat is zwangerschapsdiabetes?

Hoe testen ze zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Mick van den Broek  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (70 stemmen)

's Morgens neemt de laborant wat bloed af om je bloedsuiker te meten. Daarna krijg je een suikerdrankje. 2 uur na het drankje neemt de laborant opnieuw wat bloed af om je bloedsuiker te meten. Als een of beide bloedsuikers te hoog zijn, dan heb je zwangerschapsdiabetes.

Hoe weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt?

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

Hoe gaat een Suikertest zwangerschap?

water met een smaakje waarin 75 gram suiker is opgelost. Twee uur daarna wordt opnieuw de bloedsuikerwaarde bepaald in bloed afgenomen uit de arm. De bloeduitslagen zullen binnen een week na de afname bij ons binnen zijn. Als een suikerwaarde gestoord is zal je daar over door ons worden gebeld.

Hoe groot is de kans op Zwangerschapssuiker?

Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.

Hoe werkt de glucose tolerantie test?

De Glucose Tolerantie Test wordt uitgevoerd om vast te stellen of iemand zwangerschapsdiabetes heeft (zwangerschapssuikerziekte). De Glucose Tolerantie Test is een belastende test als u zwanger bent. U moet namelijk nuchter zijn tijdens het onderzoek. Ook krijgt u mogelijk een heel zoet suikerdrankje te drinken.

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt uitslag glucose tolerantie test?

Twee uur nadat u de glucoseoplossing hebt ingenomen, wordt opnieuw bloed afgenomen. Na ongeveer een kwartier krijgt u de uitslag.

Hoe lang duurt uitslag glucose test?

De meeste uitslagen zijn drie dagen na het onderzoek bij uw huisarts bekend.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.

Is Zwangerschapssuiker te voorkomen?

Een goed gewicht behouden of krijgen en voldoende bewegen is heel belangrijk om deze kans te verkleinen. Laat je bloedglucose daarom ieder jaar of eens per twee jaar controleren bij de huisarts, en ook als je een nieuwe zwangerschapswens hebt.

Wie krijgt zwangerschapsdiabetes?

De risico's zijn groter als: Je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Je overgewicht hebt (BMI 30 of hoger). Je eerder een zwaar kind hebt gekregen (meer dan 4500 gram).

Hoe voorbereiden op Suikertest?

De dagen voor de test mag je eten zoals ervoor, maar voor de test zelf moet je wel nuchter zijn en dus 8 à 12 uur lang niets meer gegeten hebben. Water drinken mag wel. Net voor de test is het belangrijk dat je geen fysieke activiteit meer uitoefent, om foute waarden te vermijden.

Wat eten voor glucose test?

U moet voor dit onderzoek nuchter zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 10 uur 's avonds niet mag eten of drinken . U mag wel water, thee (zonder smaakje) of koffie drinken, mits zonder suiker, zoetje en/of melk. U mag ook niet roken of kauwgom gebruiken.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Bel je verloskundige of gynaecoloog bij een van de volgende klachten:
  • hoofdpijn.
  • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
  • pijn in je rug of boven in je rug.
  • misselijk zijn.
  • overgeven.
  • sterretjes zien of wazig zien.
  • trekkingen van armen en benen.
  • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?

Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes in de tweede helft van de zwangerschap. In deze periode wordt meestal de OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) afgenomen. Met deze test kijken we of u een te hoog bloedsuikergehalte heeft, voor en na inname van een hoeveelheid suiker.

Hoe hoog mag je suiker zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Wat mag je niet eten met Zwangerschapssuiker?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Wat kun je het beste eten met zwangerschapsdiabetes?

Belangrijke adviezen:
  • Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
  • Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
  • Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
  • Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?

Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.

Welke zijn de risicofactoren om type 2 diabetes te krijgen geef er zes?

Wie loopt meer risico op diabetes?
  • als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter.
  • als je overgewicht hebt, vooral rond de buik.
  • als je een te hoog cholesterol hebt.
  • als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2.
  • als je hoge bloeddruk hebt.
  • als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

Hoe lang duurt een laboratoriumonderzoek?

a) Bij klinisch patiënten duurt het gemiddeld ongeveer 2 tot 3 uur voordat de uitslagen van een routine aanvraag bekend zijn. Voor CITO's is dit circa 1 uur.

Hoe lang duurt bloedonderzoek spoed?

Afhankelijk van de onderzoeksresultaten wordt een behandeling opgestart. Hou er rekening mee dat het bekomen van de resultaten enige tijd vraagt (+/- 30 minuten voor een urineonderzoek, een 1,5 uur voor een bloedonderzoek en tussen 1 en 2 uur voor een radiologisch onderzoek).

Hoe lang duurt uitslag bloedonderzoek Medlon?

Rapportage van uitslagen labonderzoek

Voor routine-onderzoek volgt elektronische rapportage binnen 24 uur zonder extra telefonische signalering. Een spoedaanvraag wordt met voorrang verwerkt op het laboratorium en uitslagen worden altijd dezelfde werkdag doorgebeld aan de aanvrager.

Kan ik zelf testen of ik suiker heb?

U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.