Should I go for cervical screening? | Cancer Research UK

Hoe test je baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Adriana Kiliç  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.7/5 (30 stemmen)

Hoe gaat een uitstrijkje?
  1. je maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje.
  2. voor het onderzoek lig je op een onderzoeksbank met ontbloot onderlijf.
  3. de huisarts of assistent brengt een eendenbek in je vagina waardoor zij de baarmoederhals goed kan zien.

Hoe kan ik weten of ik baarmoederhalskanker heb?

Een HPV-test toont aan of het virus in het lichaam aanwezig is. Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding.

Hoe werkt de Zelftest baarmoederhalskanker?

Met een zelftest kun je zelf wat slijm uit je vagina halen. De zelftest met slijm stuur je op. Er wordt getest of er HPV in zit. HPV is een virus waardoor je kanker kan krijgen, zoals baarmoederhalskanker.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederkanker?

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
  • Bloedverlies (na de overgang)
  • Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
  • Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
  • Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
  • Afvallen en vermoeidheid.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Wat is beter uitstrijkje of zelftest?

Is de uitslag van de zelfafnameset net zo betrouwbaar als van het uitstrijkje bij de huisarts? Antwoord. Ja, deze is net zo betrouwbaar. Wel belangrijk: de uitslag van de zelfafnameset geeft alleen aan of u wel of geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) heeft.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. De kans op baarmoederhalskanker is heel klein. Minder dan 1% van de vrouwen met een HPV-infectie krijgt uiteindelijk baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

Kun je zelf een uitstrijkje maken?

De zelfafnameset is een gemakkelijke manier om te onderzoeken of u HPV heeft. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. Met de zelfafnameset neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Wat is een voorstadium van baarmoederhalskanker?

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op.

Welke leeftijd baarmoederhals kanker?

Baarmoederhalskanker wordt meestal op relatief jonge leeftijd gediagnostiseerd. Ruim veertig procent van de patienten is tussen de 15-44 jaar op moment van diagnose. Ruim 10 procent van de patienten is 75 jaar of ouder.

Wat kost een uitstrijkje op eigen verzoek?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Is het maken van een uitstrijkje pijnlijk?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.

Hoe duur is een uitstrijkje laten maken?

De zelfafnameset en het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker zijn gratis voor u.

Hoe lang kan je leven met baarmoederhalskanker?

Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker

Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd.

Is baarmoederhals kanker te genezen?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen. Als er echter uitzaaiingen worden vastgesteld buiten het bekken (bijvoorbeeld in de lever of in de longen) is de kans op genezing heel kleiner.

Hoe lang leven met baarmoederkanker?

Wat is de overleving van baarmoederkanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 vrouwen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.

Hoe lang geen seks voor uitstrijkje?

twee dagen voor het uitstrijkje niet onveilig (onbeschermd) vrijen.

Welke leeftijd uitstrijkje?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten nemen?

Als je geen klachten hebt en er geen afwijkingen in je vorige uitstrijkje werden gevonden, volstaat één uitstrijkje om de drie jaar. Alleen zo'n preventief driejaarlijks uitstrijkje wordt terugbetaald.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Kun je baarmoederkanker in bloed zien?

Na de diagnose baarmoederkanker krijg je een bloedonderzoek. Dit gebeurt onder andere om vast te stellen of je bloedarmoede hebt, en om te onderzoeken hoe goed je lever en nieren werken. Soms kijken artsen naar de waarde van een aantal stoffen in het bloed die verband houden met baarmoederkanker.

Kun je baarmoederhalskanker in bloed zien?

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek.

Kan je naar een gynaecoloog zonder verwijzing?

Je kunt een afspraak maken voor een gynaecologische check-up zonder verwijzing of medische reden.

Volgende artikel
Hoe leen je geld van je ouders?