Ziek melden op je werk, zo doe je dat.

Hoe snel na ziekmelding bedrijfsarts?

Gevraagd door: Muhammed van Doorn Msc  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.5/5 (44 stemmen)

Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt.

Hoe snel moet je naar de bedrijfsarts?

Wanneer heb ik contact met de bedrijfsarts? Als u ziek bent en niet kunt werken, moet u dit doorgeven aan uw werkgever. Uw werkgever meldt dit binnen een week bij de bedrijfsarts. Elke werkgever moet een bedrijfsarts hebben voor zijn werknemers.

Hoe snel belt arbodienst?

Arbodienst Het moment waarop de arbodienst contact met u opneemt, is het afhankelijk van de afspraken met uw werkgever. Meestal krijgt u twee tot vier weken nadat u zich heeft ziekgemeld, een uitnodiging om op het spreekuur te komen bij een bedrijfsarts of bedrijfsverpleegkundige.

Kan een werkgever je verplichten om naar de bedrijfsarts te gaan?

Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen. Lukt het je niet om de afspraak na te komen? Probeer de situatie dan in overleg met je werkgever op te lossen.

Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?

Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent

Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.

Wie bepaald of medewerker weer beter is?

Uitgangspunt is dat een werknemer zelf bepaalt of en wanneer hij hersteld is van ziekte binnen de eerste twee ziektejaren. In plaats daarvan kan een werkgever de hersteldmelding weigeren en een oordeel van de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige aanvragen over het herstel van de werknemer.

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Kun je zelf een afspraak maken bij de bedrijfsarts?

Wilt u een afspraak met de Bedrijfsarts in het kader van arbeidsomstandigheden spreekuur neem contact op met de contactdesk door een email te sturen naar [email protected] of bel via +31 (0)88 272 62 00.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Wie bepaalt of je echt ziek bent?

Als je ziek bent en je meldt je ziek, heb je recht op een beoordeling door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts is degene die bepaalt of jij ziek bent en niet je baas. Zeker in de situatie waarin je baas je loon inhoudt of opschort is het heel belangrijk dat je kunt aantonen dat je ziek bent.

Kan de bedrijfsarts zomaar langskomen?

Regels bij ziekmelding

Bijvoorbeeld dat hij op bepaalde tijdstippen thuis is, zodat de arbodienst of bedrijfsarts kan bellen of langsgaan. Maar je mag van de werknemer niet verwachten dat hij constant thuis is. Of de arbodienst/bedrijfsarts dagelijks bij de werknemer laten langskomen als dat niet nodig is.

Waarom belt de arbodienst als je ziek bent?

Waarom belt arbodienst

Een arbodienst kan bellen wanneer een medewerker zich heeft ziek gemeld om daadwerkelijk te constateren of er sprake is van arbeidsongeschiktheid. De werkgever heeft alleen dan de verplichting het loon door te betalen.

Hoe lang moet er tussen 2 ziekmeldingen zitten?

Is uw werknemer tussendoor korter dan 4 weken helemaal beter? Dan tellen wij de dagen van verzuim bij elkaar op. Is uw werknemer 4 weken of langer helemaal beter geweest? Dan zien wij het moment dat hij weer ziek wordt als het begin van een nieuwe ziekteperiode.

Wat gebeurt er als je niet naar de bedrijfsarts gaat?

Wanneer werknemer echter nalaat om naar de bedrijfsarts te gaan, kan werkgever hem na twee jaar ontslaan wegens ziekte. Het ingehouden loon hoeft werkgever dan niet alsnog aan werknemer uit te betalen.

Wat is een onwerkbare situatie?

Onwerkbare situaties, ze komen vaak voor. Situaties waarin je als werknemer niet meer met plezier naar je werk gaat. Dat kan met van alles te maken hebben, zoals onenigheid met je leidinggevende, een collega die een totaal andere werkhouding heeft, of je wordt buitengesloten tijdens after-work-events.

Heeft de bedrijfsarts ook contact met je eigen huisarts?

Voor meer informatie over wat je kunt verwachten van een gesprek met een verzuimconsulent, zie ons kennisitem hierover. De bedrijfsarts mag de volgende dingen doen: Belangrijke (medische) informatie opvragen bij jouw huisarts of andere behandelaar. Dit mag alleen als je hier schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.

Wat moet je delen met bedrijfsarts?

De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan uw werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die uw werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij uw loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor uw verzuimbegeleiding en re-integratie.

Heeft de bedrijfsarts contact met huisarts?

De bedrijfsarts mag alleen medische informatie bij andere artsen opvragen als je werknemer daarvoor toestemming geeft. Dit geldt ook voor de huisarts van de werknemer. Ook daarmee mag de bedrijfsarts alleen contact opnemen als de werknemer daar toestemming voor heeft gegeven.

Hoeveel keer per jaar ziek zijn is normaal?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Kan je baas je verplichten te werken als je ziek bent?

Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.

Wat als je je werk niet meer kan doen?

In het kort
  • Als u niet meer kunt werken, kunt u een WIA-uitkering krijgen.
  • Vraag deze uitkering samen met uw werkgever aan.
  • Misschien kunt u vrijwilligerswerk gaan doen.
  • Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat u niet meer kunt werken voor geld.
  • Soms helpt het om te praten met mensen die hetzelfde meemaken.

Wat maakt medewerkers ongelukkig?

Een onderzoek uitgevoerd door Mental Health America identificeerde drie hoofdoorzaken van ongelukkig zijn op de werkplek: slechte beloning, gebrek aan erkenning en gebrek aan steun van collega's en management .

Hoe lang mag je ziek zijn van werk?

Hoe lang wordt mijn salaris doorbetaald? Ben je vast in dienst dan krijg je de vanaf de eerste dag dat je ziek bent doorbetaald. Wel kun je te maken krijgen met zogenaamde wachtdagen. Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen.

Wat te doen als werkgever ziekmelding niet accepteert?

Wanneer een ziekmelding niet wordt geaccepteerd, kunt u zelf uw werkgever een brief sturen met daarin de datum van ziekmelding en het verzoek een afspraak bij de de arboarts of bedrijfsarts in te plannen. Uiteindelijk zal er door de arboarts of bedrijfsarts worden geconcludeerd of een ziekmelding onterecht is of niet.

Vorige artikel
Wat als baby niet ingedaald is?
Volgende artikel
Hoe uit stress zich bij kind?