Reaching Out: Child abuse, when and how to report.

Hoe snel moet je je kind aangeven?

Gevraagd door: Micha van de Wal MPhil  |  Laatste update: 17 januari 2024
Score: 4.2/5 (32 stemmen)

Binnen 3 dagen geboorteaangifte doen U moet binnen 3 dagen na de bevalling aangifte doen van de geboorte van het kind. De geboortedag telt niet mee. Als die termijn stopt op een zaterdag, zondag of op een officiële feestdag, dan krijgt u 1 werkdag langer de tijd.

Wat als je je kind niet op tijd aangeeft?

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Wat als je te laat bent met geboorteaangifte?

Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. U kunt een boete krijgen.

Kun je je kind online aangeven?

Als u een baby hebt gekregen moet u binnen 3 dagen geboorteaangifte doen. U doet de aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. U kunt op 3 manieren geboorteaangifte doen: online, via een videobelafspraak (de Digitale balie) of aan de balie. Voor online aangifte en videobellen hebt u DigiD nodig.

Hoe snel BSN na geboorte?

Binnen 4 weken na de geboorteaangifte ontvangt u schriftelijk het burgerservicenummer (BSN) van de gemeente waar u woont. U kunt ook 5 werkdagen na aangifte de gegevens bij de woongemeente inzien en het BSN overnemen.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je regelen na de geboorte van je kind?

Na de geboorte:
  • Geboorteaangifte. Binnen 3 dagen na de geboorte van het kind moet hiervan aangifte worden gedaan. ...
  • Gezamenlijk ouderlijk gezag regelen. ...
  • Voogdij regelen. ...
  • Ouderschapsverlof aanvragen. ...
  • Toeslagen controleren. ...
  • Sparen voor je kind. ...
  • Controleer jullie verzekeringen.

Hoe lang is je baby een newborn?

De baby- of zuigelingentijd is de eerste periode van ons leven. Deze periode begint bij de bevalling en duurt tot twaalf maanden na de geboorte. Een baby jonger dan een maand noemen we een neonaat of pasgeborene.

Kan ik mijn kind later erkennen?

U kunt uw kind erkennen voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment.

Wat moet je meenemen bij aangifte kind?

Meenemen
  • geboortebericht van de arts of verloskundige.
  • akte van erkenning.
  • akte van naamkeuze (als bij erkenning voor de geboorte is vastgesteld welke achternaam het kind krijgt)
  • trouwboekje (als je getrouwd bent, wordt jullie kind bijgeschreven in het trouwboekje. Dit is niet verplicht).

Wie doet aangifte geboorte kind?

Vader of duomoeder zijn verplicht om aangifte te doen. Moeder mag zelf ook aangifte doen. Kan vader, duomoeder of moeder niet, dan moet iemand anders dit doen: iemand die bij de geboorte aanwezig was.

Hoe duur is een geboorteakte?

Een uittreksel van een geboorteakte kost € 15,70.

Welke achternaam krijgt het kind?

De keuze voor een achternaam kunt u voor de geboorte of bij de geboorteaangifte laten vastleggen. U gaat samen naar de burgerlijke stand om uw naamskeuze te laten vastleggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk. Als u uw kind eerst moet erkennen, maakt u de naamskeuze tijdens de erkenning.

Waarom moet je geboorteaangifte doen?

Waarom moet ik aangifte doen? Bij de geboorteaangifte van je kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van je kind. In de akte staan alle gegevens van het kind.

Is vader verplicht kind te erkennen?

De vader kan door de moeder niet verplicht worden het kind te erkennen. Wel kan zij gerechtelijk laten vaststellen wie de verwekker is, aan de hand van DNA test. De rechter kan een DNA test bevelen, in het belang van het kind. In zoverre moet de vader dus een inbreuk dulden op zijn integriteit.

Hoe oud mag een kind bepalen waar hij woont?

Zoals hierboven genoemd mag een kind dus vanaf zijn 18e zelf beslissen waar hij of zij wil wonen. Tot die tijd bepalen zijn of haar ouders (of de rechter) waar hij of zij woont. Toch is het niet gek dat veel mensen denken dat een kind vanaf zijn 12e mag beslissen waar hij of zij gaat wonen.

Hoe oud mag een kind beslissen waar hij woont?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.

Is het verplicht om aangifte te doen?

Als je iets strafbaars is overkomen, dan heb je altijd recht om aangifte te doen. Bijvoorbeeld via internet of op een politiebureau. Je bent niet verplicht om aangifte te doen.

Waarom kind erkennen voor 24 weken?

Om een kind te erkennen moet je samen naar de Burgerlijke Stand van de gemeente gaan (vergeet niet de paspoorten!). Dit kan ook al voor de geboorte. Dit wordt het erkennen van de ongeboren vrucht genoemd en gebeurt bij voorkeur voor de 24e week, zodat het bij een eventuele vroeggeboorte al geregeld is.

Kan ik zomaar aangifte doen?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Doet een kind jonger dan 13 jaar aangifte? Dan nemen wij altijd contact op de ouders of verzorgers (tenzij de aangifte gaat over de ouders of verzorgers).

Wat gebeurd er als je je kind niet erkent?

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Wat kan een vader zonder erkenning?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Kan je gezag krijgen zonder erkenning?

Ik ben niet getrouwd en geen geregistreerd partner

Door erkenning krijgt u meestal gezamenlijk ouderlijk gezag. Er zijn uitzonderingen. Heeft u het kind vóór 1 januari 2023 erkend? Dan heeft u niet automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag.

Hoe weet een baby wie zijn moeder is?

Een baby herkent bij de geboorte al de stem van zijn moeder. Je kind heeft je stem al in de baarmoeder gehoord. Als je partner erg betrokken is bij je zwangerschap, herkent je kind vaak ook de stem van je partner.

Waarom steekt een baby zijn tong uit?

Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit.

Wat is een makkelijke baby?

Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet dan beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen.