BIG FIRBOIDS-How big can the fibroids grow?- Dr.Shilpa Kiran of Cloudnine Hospitals| Doctors' Circle

Hoe snel kunnen myomen groeien?

Gevraagd door: prof. Duuk Mahabier LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (37 stemmen)

De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms duurt het jaren voor een myoom zo groot is als een knikker. Er zijn ook myomen die binnen een paar jaar de afmeting hebben van een flinke sinaasappel.

Hoe groot kan een myoom worden?

Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.

Waardoor groeit een vleesboom?

Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn. In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden: Als u zwanger bent.

Kunnen vleesbomen groeien?

Een vleesboom (myoom) is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. Hoe snel een vleesboom groeit, varieert enorm. Een vleesboom kan in korte tijd zo groot worden als een sinaasappel of nog groter. Of in enkele jaren 'slechts' zo groot als een knikker.

Hoe weet je of een vleesboom kwaadaardig is?

Met een echoscopie van de baarmoeder kan de arts vaststellen of er vleesbomen zijn. Echoscopie wordt ook gebruikt om te controleren hoe de vleesbomen zich ontwikkelen. Onderzoek met behulp van een CT- of MRI-scan is ook mogelijk. Deze onderzoeken geven meer informatie over de baarmoeder en de omringende weefsels.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet ik doen om vleesboom te verkleinen?

De radioloog brengt kleine bolletjes in enkele bloedvaten van de baarmoeder via een slangetje in de ader in de lies. Hierdoor wordt de vleesboom kleiner. De eerste dagen na de embolisatie heb je pijnstillers nodig. Embolisatie is vooral gericht op het verminderen van bloedverlies.

Kun je een myoom voelen?

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Hoe groot is een grote vleesboom?

Een vleesboom is een goedaardige knobbel in de spierlaag van uw baarmoeder. Een vleesboom kan aan de buitenkant van uw baarmoeder zitten, maar ook in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Een vleesboom kan tot ruim tien centimeter groot worden. Een vleesboom geeft meestal geen klachten.

Wat is het gevaar van een vleesboom?

Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Kunnen vleesbomen kwaad?

Heel zelden verschrompelt een myoom door te weinig bloedtoevoer (myoomnecrose) met mogelijk hevige buikpijn als gevolg. Myomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen ontwikkelen zich doorgaans in de vruchtbare leeftijd bij vrouwen vanaf 35 jaar. Er is ook een klein aantal vrouwen dat al op jongere leeftijd vleesbomen ontwikkelt. Rond de overgang heeft de helft van alle vrouwen vleesbomen ontwikkeld. Wel kunnen deze variëren in aantal en grootte.

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Soms kan de gynaecoloog uw vleesboom niet goed zien met een inwendige echo. U krijgt dan wat water in uw baarmoeder gespoten. Dan maakt de gynaecoloog opnieuw een inwendige echo. Zo kan de gynaecoloog de baarmoederholte en de vleesboom beter zien.

Doet een myoom pijn?

In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.

Waarom myoom verwijderen?

Vleesbomen (myomen) hoeven alleen behandeld te worden als ze klachten veroorzaken. De plaats van de vleesbomen, hun grootte en aantal spelen een rol in het behandeladvies dat de gynaecoloog je geeft. Ook je leeftijd en eventuele kinderwens zijn van belang.

Kan een vleesboom rugpijn veroorzaken?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

Hoeveel weegt een myoom?

Een myoom kan zo groot zijn als de nagel van een pink, maar is soms heel groot en kan zelfs een paar kilo wegen.

Kan huisarts vleesboom zien?

De huisarts kan aan de hand van uw verhaal vermoeden dat er een vleesboom aanwezig is, en kan dat verder onderzoeken. Dat gebeurt met een gynaecologisch onderzoek of een inwendige echo. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Vaak is er dan al een medisch specialist in beeld, zoals een gynaecoloog.

Is myoom erfelijk?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van myomen. Ze komen dan ook vaak binnen één familie voor.

Hoe ziet vleesboom er uit?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.

Wat is goed tegen vleesboom?

Soorten medicijnen tegen vleesbomen
  • Medicijnen zonder hormonen. NSAIDs (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs) Onder meer Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen zijn NSAIDs. ...
  • Medicijnen met hormonen. De anticonceptiepil. De anticonceptiepil kan zorgen voor minder bloedverlies door een vleesboom.

Hoe kan een Myoom worden vastgesteld?

Afhankelijk van uw klachten zal een lichamelijk (gynaecologisch) onderzoek volgen met aandacht voor baarmoeder en myomen en een (in principe) inwendige echografie van baarmoeder en eierstokken. Hierbij zullen locatie, afmeting en aantal myomen vastgesteld en opgemeten worden.

Wat is het verschil tussen een vleesboom en een poliep?

Zowel myomen (ook wel vleesbomen genoemd) als poliepen zijn doorgaans goedaardige gezwellen die in de baarmoeder voorkomen. Het belangrijkste verschil zit 'm in de structuur: myomen bestaan vooral uit spierweefsel en poliepen uit slijmvliesweefsel.

Waarom bloed een vleesboom?

Vleesbomen kunnen hevige tussentijdse en menstruele bloedingen veroorzaken waardoor er soms een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), vermoeidheid en kortademigheid optreedt. Dat komt omdat vleesbomen de baarmoeder soms irriteren en groter maken.

Hoeveel vrouwen hebben vleesboom?

Myomen komen voor bij 20 tot 30% van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60% van de negroïde vrouwen. Zij ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven.