Envelop schrijven

Hoe schrijf je familie op envelop?

Gevraagd door: ds. Sofia Keskin  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (36 stemmen)

De heer A. de Zwart en mevrouw K. Verschuur.
...
Met diezelfde naam zou je iemand ook aanspreken:
  1. De heer en mevrouw De Zwart-Verschuur.
  2. De heren Simons-van der Broek.
  3. Geachte heer en mevrouw De Zwart,
  4. Geachte heren Simons,

Hoe Adresseer je een familie?

Adressering in Nederland

Vermeld de titel bij de juiste persoon. Bij ongetrouwde koppels of bij twee getrouwde mensen die elk hun eigen achternaam gebruiken, worden in de adressering beide personen genoemd, ieder met hun eigen voorletters.

Hoe Adresseer je een brief aan meerdere personen?

In de briefaanhef wordt van elke persoon (het eerste deel van) de achternaam genoemd. (7) Geachte heer Lucassen, geachte heer Bos, (8) Geachte mevrouw Peeters, geachte mevrouw Ferencz, Als beide partners dezelfde achternaam voeren, zoals in voorbeeld (3) en (4), is een verkorte vorm met heren mogelijk.

Hoe zet je de adressering op de envelop?

Schrijf het adres van de bestemmeling op de voorkant van de envelop, in het adresvak. Schrijf het adres evenwijdig met de langste zijde van de envelop en lijn het links uit. Zone voor het adres van de bestemmeling. Adresvak van de bestemmeling.

Welke aanhef voor meerdere personen?

Mogelijk zijn bijvoorbeeld Geacht bestuur, Geachte commissie of eventueel Geachte dames en heren. Geacht bestuur en Geachte commissie zijn tamelijk formeel. Informeler zijn bijvoorbeeld Beste bestuursleden en Beste leden van de tuincommissie.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een correcte aanhef?

Begin daarom het liefst formeel, bijvoorbeeld met een aanhef als Geachte mevrouw Jansen. Sommige mensen kiezen voor een tussenvorm als Geachte mevrouw Jansen, beste Wilma. Daarmee nodigen ze de ontvanger uit om de afstand te verkleinen.

Wat is een nette aanhef?

Van een bekende ontvanger weet je in ieder geval de naam en mogelijk ook het geslacht. Bij zakelijke correspondentie ligt dan een aanhef met Geachte voor de hand. Als je iemand beter kent, dan gebruik je een informele aanhef met bijvoorbeeld Beste, Dag of Hallo.

Welke familienaam eerst?

In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan.

Wat zet je achter op een envelop?

➏ Schrijf op de achterkant van de envelop je eigen adres (retouradres). Dat is belangrijk als de brief om een of andere reden wordt teruggestuurd. En zo ben je zeker dat de geadresseerde jouw adres heeft om je een brief terug te sturen.

Hoe frankeer je een envelop?

Je plakt binnen Nederland een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram. Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Voor zwaardere post (350 gr - 2 kg) en/of enveloppen groter dan C4 formaat (32,4 x 22,9 cm) gebruik je de XL-zegel.

Hoe schrijf je dhr en mevr?

De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.

Hoe schrijf je een mededeling?

Mededeling
  1. Met genoegen brengen wij u op de hoogte van [mededeling].
  2. Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende: [mededeling].
  3. Graag maken wij u erop attent dat [mededeling].
  4. Hierbij delen wij u mee dat [mededeling].
  5. Middels deze brief maak ik u kenbaar dat ik [mededeling].

Hoe sluit je geachte af?

Brieven die beginnen met Geachte heer of Geachte mevrouw, kunnen zowel met Met vriendelijke groet(en) als met Hoogachtend worden afgesloten. Voor brieven die beginnen met Beste X, is Hoogachtend minder geschikt. Met vriendelijke groeten of Met vriendelijke groet geniet dan de voorkeur.

Welke naam schrijf je eerst?

Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiele documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam.

Hoe schrijven we een adres?

Hoe noteer ik een adres correct

Naam. Straat. Nummer. Postcode.

Hoe schrijf je adressering?

Voor de adressering bestaan geen strikte regels, maar wel conventies. We adviseren de adresgegevens zo volledig mogelijk op te nemen. Over het algemeen wordt eerst de organisatienaam en eventueel de afdeling vermeld, daarna de naam van de geadresseerde, en dan het adres.

Wat moet je schrijven bij afzender?

Afzender. Vermeld hier jouw eigen naam of de naam van het bedrijf. Vermeld geen aanhef indien de naam en adres gegevens al op het briefpapier van het bedrijf staan. In een adres zet je tussen de postcode en de letters één spatie.

Wat mag er allemaal in een envelop?

Wat mag wel in de papierbak?
  • Boeken en brochures (inclusief kaft of lijmrug)
  • Cadeau- en inpakpapier.
  • Schone taart- en pizzadozen.
  • Kartonnen eierdozen.
  • Enveloppen (van papier of karton, ook met venster)
  • Golfkarton.
  • Kartonnen dozen.
  • Kartonnen opvulling in verpakkingsdozen.

Hoe stuur je een envelop?

Regel het online, met postzegels of op het Postkantoor

Je post kun je op verschillende manieren versturen. Kies de manier die bij je past: online, met postzegels of via een PostNL-locatie. Wij bezorgen je brievenbuspost vijf dagen per week door heel Nederland.

Hoe schrijf je familienaam?

De achternaam (of persoonsnaam) van een persoon wordt in het Nederlands altijd met een hoofdletter geschreven, evenals de voornaam.

Is familienaam je achternaam?

In veel landen, waaronder bijna alle Europese landen, komt de familienaam ná de voornaam; daarom noemt men de familienaam vaak de achternaam.

Is familienaam achternaam?

Zowel achternaam als familienaam is correct.

Is beste een goede aanhef?

Beste is een informele aanspreekvorm, die zowel in brieven en e-mails als in gesproken taal gebruikt wordt. Na een aanspreking met Beste spreken we de gesprekspartner, toehoorder of lezer verder aan met de vertrouwelijke vorm je.

Welke aanhef als je geen naam weet?

Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.

Volgende artikel
Kun je de navelstreng bewaren?