Onvruchtbaarheid - Hoe kun je toch zwanger worden bij vruchtbaarheidsproblemen?

Hoe oud zijn vrouwen gemiddeld zwanger?

Gevraagd door: Luca van der Heyden BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (11 stemmen)

Op welke leeftijd krijgen vrouwen in Nederland kinderen? Vrouwen waren in 2021 gemiddeld 30,3 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. Sinds de jaren zeventig is de leeftijd waarop Nederlandse vrouwen aan kinderen beginnen gestegen. Vooral aan het eind van de jaren zestig werden vrouwen nog relatief jong moeder.

Hoe oud is de gemiddelde vrouw zwanger?

Leeftijd van moeder bij geboorte eerste kind

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2021 hun eerste kind krijgen is 30,3 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.

Welke leeftijd worden de meeste vrouwen zwanger?

De leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen stijgt al decennia. Ruim vijftig jaar geleden, in 1970, was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder werden 24,3 jaar. Daarna is deze leeftijd jaar na jaar gestegen tot 29,1 jaar in 2000 en tot 30,3 jaar in 2021.

Is 35 te oud voor zwangerschap?

Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.

Is 34 te oud voor zwangerschap?

Tot 30 jaar is het risico op een miskraam 10%. Tussen de 35 en 40 is dit verdubbeld naar bijna 20% en na je 40ste ligt het risico rond de 33%. Dat betekent dat een zwangerschap bij iemand ouder dan 40 jaar in 1 op de 3 gevallen eindigt in een miskraam.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de beste leeftijd om moeder te worden?

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.

Hoeveel vrouwen zijn meteen zwanger?

Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:

30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.

Hoe groot Kans eerste keer zwanger?

De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%. Vruchtbaarheidsbehandelingen hebben beperkingen: de kans dat ze succesvol zijn neemt duidelijk af als de vrouw al wat ouder is.

Hoe lang na seks raak je zwanger?

Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.

Welke leeftijd niet meer vruchtbaar?

Hoe ouder u wordt, hoe kleiner de kans dat u zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.

Hoe weet ik of ik vruchtbaar ben?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Wat kun je doen om sneller zwanger te worden?

Wij geven je een aantal goeie tips!
 1. Gezonde levensstijl. Gezonde voeding is erg belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. ...
 2. Geen alcohol en niet roken. ...
 3. Bereken je vruchtbare dagen. ...
 4. Voldoende lichaamsbeweging. ...
 5. Efficiënte seks. ...
 6. Blijf na de seks nog even liggen. ...
 7. Slik vitaminen (foliumzuur) ...
 8. Acupunctuur.

Kan je elke dag zwanger worden?

Bovendien kunnen zaadcellen tot vijf dagen lang overleven in de vrouwelijke voortplantingsorganen, zodat je veel langer vruchtbaar bent dan je misschien denkt. In theorie kun je op eender welke dag zwanger worden door onbeschermde seks.

Hoe moeilijk is het om zwanger te worden?

Tot je 30e jaar heb je een kans van 20% om zwanger te worden. Op je 35e daalt deze kans naar 10% en op je 38e heb je nog maar 5% kans. Dus, als je ouder wordt ben je niet onvruchtbaar maar duurt het gewoon langer voordat je zwanger wordt omdat je voorraad goede eicellen helaas opraakt.

Hoe vaak seks voor baby?

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.

Is 37 jaar te oud voor zwangerschap?

Op de leeftijd van 35 is de kans op zwangerschap verminderd tot ongeveer 10% per cyclus. Maar dit cijfer varieert van persoon tot persoon, de vruchtbaarheid van een vrouw hangt ook af van haar gezondheidstoestand en psychische factoren. De eicellen die in de eierstokken blijven, zijn ook van mindere kwaliteit.

Kan je na 1 keer seks zwanger raken?

Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.

Kan je ook zwanger zijn als je ongesteld bent?

Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.

Kan je 2 dagen na je menstruatie zwanger raken?

Vrouwen met een korte cyclus kunnen echter ovuleren nét na de menstruatie. Een gemiddelde zaadcel kan twee tot zeven dagen in de baarmoeder van de vrouw overleven. Heb je dus een korte cyclus en heb je tijdens de laatste dagen van je menstruatie geslachtsgemeenschap? Dan kun je gewoon zwanger raken!

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel veel vrouwen hebben er last van, ook tijdens het begin van een zwangerschap. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond de 4e of 5e week van je zwangerschap kan je last krijgen van een opgezette buik.

Hoe snel merk je dat je zwanger bent?

De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.

Kan je voelen als je eisprong hebt?

Ongeveer een op de vijf vrouwen kan de eisprong voelen. Dit voelt als een stekende pijn rondom één van je eileiders en het houdt een paar uur tot een dag aan. Ook al kan het vervelend zijn, je hoeft je geen zorgen te maken over deze pijn.

Hoe word je meer vruchtbaar?

Vruchtbaarheid verhogen – 7 tips
 1. Leeftijd en vruchtbaarheid. ...
 2. Niet roken. ...
 3. Een gezond gewicht en gezonde voeding hebben een positief effect op je vruchtbaarheid. ...
 4. Veilige seks. ...
 5. Alcohol en koffie. ...
 6. Houd je ovulatie in de gaten om de kans op een zwangerschap te verhogen. ...
 7. Stress vermeiden.

Wat moet je niet doen als je zwanger wilt worden?

Welkom
 • Neem foliumzuur. Neem elke dag een foliumzuursupplement (400 µg): ...
 • Vermijd alcoholgebruik. Als je zwanger wil worden, vermijd je best het gebruik van alcohol. ...
 • Stop met roken. Indien jullie een kindje wensen, is het best dat jij en je partner stoppen met roken. ...
 • Check je leefstijl.

Vorige artikel
Hoelang foliumzuur doorslikken?
Volgende artikel
Waarom zou je je placenta eten?