The best age and time to start your child's swimming lessons

Hoe oud moet je kind zijn voor zwemles?

Gevraagd door: Lise Molenaar MA  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.2/5 (6 stemmen)

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.

Hoe oud voor A-diploma?

Als uw kind met 5½ jaar start met zwemles, dan duurt het ongeveer 1½ jaar om het A-diploma te halen.

Waarom zwemles vanaf 4 jaar?

Je peuter is dan waarschijnlijk motorisch gezien nog niet ver genoeg ontwikkeld om aan de eisen van het A-diploma te kunnen voldoen. Bovendien start je kindje wanneer hij 4 jaar oud is op de basisschool, wat voor hem een flinke verandering is. Wacht dus liever met zwemles tot je kleine gewend is op school.

Waarom zwemles vanaf 5 jaar?

Je kunt je kind ook later laten beginnen met zwemles, bijvoorbeeld met 5, 6 of 7 jaar. De motoriek van je kindje is dan helemaal ontwikkeld en waarschijnlijk pikt hij de vaardigheden een stuk sneller op. Zo zijn jullie een stuk minder lang bezig met het halen van een zwemdiploma!

Welke leeftijd afzwemmen?

Vanaf 5 jaar (of ouder) is de beste leeftijd. Dan zit je kind een jaar op de basisschool en is hij al gewend om naar een leerkracht te luisteren en instructies op te volgen. Ook kan hij zich steeds beter concentreren.

30 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zwemles vergoed krijgen?

' Bijna alle Nederlandse gemeenten (96 procent) hebben een stimuleringsregeling voor zwemvaardigheid, twee derde biedt een gemeentelijke regeling aan zoals schoolzwemmen. Inkomen en leeftijd zijn factoren of iemand recht heeft op een subsidie voor het verbeteren van de zwemvaardigheid.

Wat kost een gemiddelde zwemles?

De kosten voor een volledig lespakket (diploma A) verschillen natuurlijk per zwembad, maar zullen tussen de € 700 en € 1100,- liggen. Aangezien er voor het B- en C-diploma minder lessen nodig zijn, zullen de kosten tussen € 200 en € 300,- liggen.

Hoeveel keer zwemles per week?

Een kind mag deelnemen aan het diplomazwemmen wanneer de slagen met en zonder zwembril goed uitgevoerd kunnen worden. Hoeveel keer per week kan een kind zwemles volgen? De KNZB adviseert twee zwemlessen per week.

Is zwemmen goed voor kind?

Zwemmen is uiteraard een geschikte vorm van bewegen voor kinderen. Zeker ook omdat het een sport is die minder kracht kost, maar wel langdurig kan worden volgehouden. Het is daarmee ideaal om gematigd intensief te sporten, maar ook om de spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Kan je je kind zelf leren zwemmen?

Je kind zelf leren zwemmen, oftewel zelf zwemles geven, kan jullie beide vele voordelen opleveren. Zo kunnen kinderen die veel met hun ouders gaan zwemmen, vaak beter meekomen met de zwemlessen. Deze kinderen hebben minder angst voor het water en zullen in de meeste gevallen eerder hun zwemdiploma behalen.

Hoelang mag een peuter zwemmen?

En over temperatuur gesproken: kies voor een zwembad waar het water minimaal 30-32 graden Celsius is, zo is het water lekker warm voor je kleintje. Zwemmen is voor baby's vaak erg vermoeiend. Blijf daarom niet langer dan een half uurtje in het water en plan jullie zwemsessie voor het slaapje van je kleintje.

Hoeveel zwemlessen heeft kind nodig?

Een kind heeft voor het behalen van het zwem-ABC gemiddeld 90 lessen nodig; 60 lessen voor het behalen van het A-diploma, 15 lessen voor het B-diploma en 15 lessen voor het C-diploma.

Hoeveel lessen om te leren zwemmen?

Op basis van verschillende statistieken (Zwemfed, 2021) zien we dat kinderen jonger dan 5 jaar gemiddeld zo'n 20 lessen nodig hebben om STAP 1 helemaal af te ronden, terwijl kinderen ouder dan 5 jaar daar gemiddeld maar 10 lessen voor nodig hebben.

Hoe lang duurt leren zwemmen?

In het lesboek voor zwemonderwijzers (Educatieve Uitgeversgroep, 2010) wordt aangegeven dat het gemiddeld tussen de 40 en 50 klokuren duurt om diploma A te halen. Ook daar wordt aangegeven dat de duur van een zwemles (30 – 45 – 60 minuten) en de frequentie per week niet van invloed zijn op de gemiddelde zwemlesduur.

Wat heb je nodig voor je kind voor de 1e zwemles?

Wat heeft je kind nodig voor zwemles?
 • Dit heb je nodig in het zwembad. Het belangrijkste is zwemkleding: badpak of zwembroek. ...
 • Na het zwemmen. Na de zwemles is het tijd voor een heerlijke warme douche. ...
 • Hoera, je kind mag afzwemmen. Na maanden oefenen, mag je kind eigenlijk afzwemmen!

Wat moet een kind kunnen voor zwemdiploma A?

Eisen zwemdiploma A
 • Te water gaan met een voetsprong voorwaarts, aansluitend 15 seconden watertrappen (gekleed)
 • 12,5 meter zwemmen, en zelfstandig uit het water klimmen (gekleed)
 • Met (kop)sprong te water, zonder boven te komen door een gat zwemmen dat zich op 3 meter van de startkant bevindt.

Hoe belangrijk is zwemles?

Daarom is het zo belangrijk dat jonge kinderen zwemlessen volgen. Zwemlessen leren kinderen hoe ze zich veilig kunnen gedragen in en rond het water, zodat ze zich kunnen vermaken zonder gevaar te lopen. Bovendien leren ze ook hoe ze moeten zwemmen, wat een cruciaal levensvaardigheid is om te hebben.

Wat mee te nemen peuter zwemmen?

Dit is handig om mee te nemen:
 • Badpak of zwembroek.
 • Zwemluier (plus één extra)
 • Badcape.
 • Grote hydrofiele doek.
 • Gewone luiers.
 • Billendoekjes.
 • Fles en voeding.
 • Bodylotion (voor na het zwemmen, om een droge huid te voorkomen)

Hoeveel kinderen kunnen niet zwemmen?

In 2020 heeft 9 procent van de 6-16-jarigen geen zwemdiploma. 32 procent heeft het volledige zwem-ABC en voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Tussen 2018 en 2020 is het aandeel kinderen zonder diploma toegenomen (van 6% naar 9%) en het aandeel kinderen dat zwemveilig is afgenomen (van 36% naar 32%).

Waarom duurt zwemles zo lang?

Hoe bekender een kind is met het water, hoe sneller het diploma wordt behaald. Zwemangst, zoals onder water gaan, de ogen open houden of het zwemgat, kan de duur veel langer maken dan het beschreven aantal klokuren. Echt veel langer! Veel onderdelen zijn prima zelf te oefenen.

Hoeveel badjes tot A diploma?

16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen. Als einddoel van ieder niveau hebben we een aantal eisen geformuleerd.

Wat als je zwemles niet kan betalen?

Neem contact op met je gemeente. Er zijn vaak regelingen beschikbaar die het mogelijk maken de zwemlessen te bekostigen.

Hoeveel kost een prive zwemles?

De prijzen van privélessen kunnen erg variëren. We vergeleken de prijzen op tien locaties: gemiddeld betaalt u 24 euro per privéles van 30 à 40 minuten. De goedkoopste bedroeg 15 euro, de duurste 40 euro. Vaak worden er ook lessen in kleine groepjes (2 tot 3 kinderen) aangeboden, die iets voordeliger uitvallen.

Hoeveel verdien je met zwemles geven?

Hoeveel verdient een Zweminstructeur gemiddeld in Nederland? Een Zweminstructeur in Nederland verdient gemiddeld € 2.360 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.010 (laag) tot € 2.715 (hoog).

Vorige artikel
Welke mannen krijgen dochters?
Volgende artikel
Is gerookte zalm rauwe vis?