Hoe Annemiek Kuijer de leukemie van haar 5-jarige dochter vertaalde in levenslessen voor iedereen

Hoe ontdek je leukemie kind?

Gevraagd door: bacc. Iris Ahmadi B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (29 stemmen)

Bij klachten die wijzen op leukemie kunnen we verschillende onderzoeken bij uw kind doen:
  • Bloedonderzoek. Er wordt bloed afgenomen. ...
  • Aanvullende onderzoeken. Als blijkt dat uw kind leukemie heeft, volgen aanvullende onderzoeken. ...
  • Beenmergonderzoek. Bij een beenmergonderzoek zuigen we bij uw kind wat beenmerg op.

Hoe kom je erachter dat je kind leukemie heeft?

Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.

Wat zijn de eerste symptomen van leukemie?

De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.

Welke leeftijd komt leukemie voor?

Leukemie kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar gemiddeld genomen komen de chronische vormen meer op oudere leeftijd voor (vanaf 50 jaar).

Waar heb je pijn bij leukemie?

De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je zien of je bloedarmoede hebt?

De symptomen van bloedarmoede zijn vaag en algemeen. Door het tekort aan rode cellen zullen patiënten bleek zien, met bleekheid van de huid en de slijmvliezen (ogen, binnenzijde van de mond). Mensen kunnen moe zijn en duizeligheid (zwart worden voor de ogen) ervaren bij snel opstaan.

Waaraan sterf je bij leukemie?

Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen in het beenmerg niet goed meer uit en nemen snel in aantal toe. Hierdoor wordt een patiënt snel ernstig ziek. Als er geen behandeling wordt gestart, komt hij te overlijden.

Hoe groot is de kans dat je leukemie hebt?

Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 920 mensen acute leukemie vastgesteld. Daarvan hebben er ruim 220 lymfatische leukemie (ALL). ALL is de meest voorkomende kankersoort bij kinderen. Ook volwassenen kunnen ALL krijgen.

Hoe snel kan leukemie gaan?

Acute leukemie is een levensbedreigende ziekte waarbij in korte tijd (dagen tot weken) een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak. Kwaadaardig betekent dat de blasten zich door het lichaam kunnen verspreiden via bloed en lymfevaten.

Kan een volwassene leukemie krijgen?

Acute leukemie (volwassenen) - Algemeen

Leukemie bij volwassenen wordt gekenmerkt volgens het acute of chronische karakter ervan, en volgens het type van abnormale cellen dat erbij betrokken is. Meer info op Leukemie (FAQ). Dat onderscheid wordt gemaakt op basis van onderzoeken van het beenmerg en het bloed.

Hoe snel ga je dood aan leukemie?

Zonder behandeling leidt acute leukemie binnen een paar maanden tot overlijden. Bij chronische leukemie groeien de stamcellen deels uit tot rijpe witte bloedcellen, maar deze afwijkende kwaadaardige witte bloedcellen zijn minder goed in staat infecties te bestrijden.

Welke bloedwaarden wijken af bij leukemie?

Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Wat zijn de bloedwaarden bij leukemie?

Dit kan leiden tot een laag aantal normale witte bloedcellen (wat een verhoogde kans op infecties geeft), een laag aantal rode bloedcellen (wat leidt tot vermoeidheid) en/of een laag aantal bloedplaatjes (wat zorgt voor een verhoogde kans op bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken).

Heeft mijn kind bloedarmoede?

Hoe kun je het herkennen? Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht.

Hoe lang kan je leven met leukemie?

Chronische leukemie kan meestal niet genezen, maar kan wel onder controle gehouden worden. Dat geldt zeker voor chronische lymfatische leukemie, waarbij patiënten vaak 10 tot 20 jaar goed overleven. Bij chronische myeloïde leukemie kan alleen een geslaagde stamceltransplantatie tot definitieve genezing leiden.

Kan je leukemie in het bloed zien?

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.

Hoeveel procent van de mensen overleeft leukemie?

Wat is de overleving van AML? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 25 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker.

Kun je van leukemie uitzaaiingen krijgen?

Er zijn regionale metastasen (dit zijn uitzaaiingen in de buurt van de oorspronkelijke tumor, voornamelijk in de lymfeklieren) of metastasen op afstand (in andere organen, zoals de lever, de hersenen, het bot ...).

Wat te doen als je uitbehandeld bent?

Als een arts zegt dat je uitbehandeld bent, betekent dat medisch gezien dat er geen behandeling meer mogelijk is tegen je kanker. Je zit in de laatste levensfase. De zorg die je krijgt als je bent uitbehandeld, noemen artsen en verpleegkundigen palliatieve zorg.

Kan je genezen van acute leukemie?

De kans op genezing bij acute leukemie hangt van veel dingen af: van de soort leukemie (vooral de bevindingen van het beenmergonderzoek), van het stadium waarin de ziekte verkeert, van de leeftijd van de patiënt, van de behandeling ... De behandelend arts kan meer uitleg geven over al deze factoren.

Wat is de oorzaak van acute leukemie?

Oorzaken en risicofactoren van acute leukemie

De blootstelling aan een grote hoeveelheid radioactiviteit. Een klein percentage (± 3 %) van de patiënten die met een radiotherapie of chemotherapie tegen kanker werden behandeld, ontwikkelt enkele jaren later leukemie.

Kan je zelf bloedarmoede testen?

Dan is goed om jezelf te testen. Deze test van Homed-IQ meet het ijzergehalte in je bloed en test op de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. Onze bloedarmoede test werkt eenvoudig, neem je gemakkelijk vanuit huis af en wordt onderzocht door een gecertificeerd laboratorium.

Waaraan heeft iemand met bloedarmoede een tekort?

Bloedarmoede bij vitamine B12 tekort

Een oorzaak van bloedarmoede is te weinig vitaminen B12. Bijvoorbeeld door een ziekte aan uw darmen of maag. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam de vitaminen niet goed kan opnemen uit de voeding.

Is bloedarmoede hetzelfde als ijzertekort?

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, operatie, bevalling of zware menstruatie) of verkeerde voeding.

Welke waarden zijn verhoogd bij leukemie?

Verschijnselen. Chronisch lymfatische leukemie wordt vaak bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek omdat de witte bloedcellen, en dan vooral de lymfocyten, verhoogd zijn. De ziekte kan vele jaren aanwezig zijn zonder klachten.

Vorige artikel
Kan een baby te warm hebben?