Hoe ga je om met moeilijk gedrag van kinderen?

Hoe omgaan met pittig kind?

Gevraagd door: mr. Senna Demir  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (57 stemmen)

Blijf contact maken als het kind een woedeaanval heeft
Dan voelen ze zich afgewezen en daar kunnen ze helemaal niet tegen. Het beste wat je kunt doen als ze een woedeaanval hebben, is contact blijven maken en ze een gevoel van veiligheid en verbinding geven. Omhels ze, of zeg ze dat je nog steeds van ze houdt.

Hoe ga je om met een pittig kind?

Maar gezien jouw opmerking over volhouden in wat hij wil, zou het best kunnen dat hij ook 'gewoon' een temperamentvol kind is. De beste manier om te dealen met zijn boosheid is enerzijds meer begrip tonen en luisteren, proberen te snappen waarom hij wil wat hij wil en kijken waar je hem wel tegemoet kan komen.

Hoe ga je om met een temperamentvol kind?

10 opvoedtips voor temperamentvolle kinderen
  1. Zorg voor duidelijke structuur en regels. ...
  2. Luister naar de mening en ideeën van je kind. ...
  3. Toon begrip. ...
  4. Geef keuzes. ...
  5. Rustig blijven en uitleg geven. ...
  6. Help je kind omgaan met teleurstellingen. ...
  7. Leer je kind overleggen. ...
  8. Laat je kind zelf fouten maken.

Wat zijn Kindkenmerken?

Welke benadering, aanpak, ondersteuning, instructie etc. heeft het nodig? Kindkenmerken worden vertaald naar onderwijsbehoeften. Men richt zich niet zozeer op wat er mis is met een kind, maar meer op wat het nodig heeft om bepaalde doelen te bereiken en welke aanpak een positief effect heeft.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je doen als je kind onhandelbaar is?

Het is belangrijk om dit ongewenste gedrag niet te belonen. De rust bewaren, een goed humeur en een positieve houding kunnen bijdragen aan het voorkomen of oplossen van dit gedrag. Wanneer je samen bent met je kind is het belangrijk om elkaar te steunen en het met elkaar eens te zijn.

Waarom slaat een kind zichzelf?

Volgens kinder- en jeugdpsychiater Koen Stolk is een gebrekkige frustratietolerantie of emotieregulatie inderdaad meestal de reden waarom kinderen zichzelf slaan. Vooral dreumesen hebben nog een gebrekkig copingmechanisme voor lastige emoties. Het kan ook een symptoom van autisme zijn.

Wat is handelingsgericht werken basisonderwijs?

Handelingsgericht werken (HGPD) is een concrete uiting van de Wet Passend Onderwijs. Deze werkwijze heeft tot doel de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van alle leerlingen te verbeteren.

Wat is HGW in onderwijs?

Vanuit het Handelingsgericht werken (HGW) worden de kinderen begeleid om zo de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding die we aan alle kinderen bieden te verbeteren. HGW maakt adaptief onderwijs en doeltreffende kindbegeleiding concreet, zodat ons team effectief om kan gaan met verschillen tussen kinderen.

Waarom HGW?

HGW helpt om gericht naar de positieve kenmerken van iedere leerling te zoeken, deze uit te bouwen en te benutten in het passend maken van het onderwijs en de ondersteuning. De leerling zelf en zijn ouders spelen daarbij een cruciale rol.

Wat is Zelfbepalend gedrag?

zelf-contact: in contact staan met je eigen waarden, kwaliteiten en intrinsieke drijfveren en idealen. autonomie: eigen keuzes maken en zorgen dat je dagelijks leven congruent is met waar je in gelooft.

Wat doe je met een dominant kind?

Hoewel je het dominante gedrag van je kind misschien een vervelende eigenschap vindt, is het belangrijk om dit gedrag richting je kind niet te veroordelen. Het helpt je kind niet om steeds tegen hem te zeggen dat het altijd de baas speelt of dat het niet goed samen kan spelen.

Wat is een pittig kind?

'Pittige kinderen' zijn snel verdrietig of flink boos, komen vaak in 'opstand', hebben moeite met nee' en 'moeten'. Deze kinderen kunnen bazig, koppig en dwingend zijn. Ze willen graag bepalen hoe dingen gaan en hebben behoefte aan de regie nemen. Ze zijn vaak niet flexibel wat kan leiden tot een uitbarsting.

Wat doe je als kinderpsycholoog?

Wat doet een kinderpsycholoog (jeugdpsycholoog)?

Een kinder- en jeugdpsycholoog onderzoekt en behandelt psychologische problemen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Werken met kinderen en jeugdigen vereist zorgvuldigheid en specifieke deskundigheid.

Heb ik een moeilijk opvoedbaar kind?

Sommige kinderen reageren niet op de normale opvoedmethodes. Ze luisteren niet, zijn moeilijk te benaderen en je lijkt ze totaal niet te kunnen bereiken. Vaak escaleert de situatie thuis ook in deze situatie.

Welke gedragsstoornis heeft mijn kind?

We spreken van gedragsproblemen als:
  • een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt.
  • het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Wat is HGW model?

Handelingsgericht werken (HGW) wil de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van alle leerlingen verbeteren. Het is een systematische manier van werken, waarbij het aanbod afgestemd is op de onderwijsbehoeften en de basisbehoeften van de leerlingen.

Wat zijn specifieke onderwijsbehoeften?

Onderwijsbehoeften zijn de voorwaarden of dingen die een kind nodig heeft om goed te kunnen leren. De onderwijsbehoeften verschillen per kind; een kind met dyslexie heeft andere onderwijsbehoeften dan een hoogbegaafd kind.

Wat zijn handelingsgerichte adviezen?

Een handelingsgerichte professional zoekt naar de sterke kanten van kind, ouders, leraar, groep en school. Hij verwoordt duidelijk de zorgen, maar ook het positieve of beschermende. Daarmee zwakt hij de ernst van de situatie niet af. Het is en – en: er zijn ernstige zorgen én er zijn sterke kanten.

Waarom Driehoeksgesprekken?

Met een driehoeksgesprek kan de leerling zelf zijn/haar eigen voortgang laten zien aan hun ouders. Bovendien oefent de leerling ook om te reflecteren op zichzelf. Deze manier van oudercontact, waarbij de leerling onderdeel is van de samenwerking met de ouders, wordt ook vanuit de literatuur aangemoedigd.

Hoe voer je een goed Kindgesprek?

Stel het kind op zijn/haar gemak: zorg voor een ontspannen sfeer, ga zo mogelijk niet recht tegenover het kind zitten, en zorg dat je ongeveer op gelijke hoogte zit. Vraag aan het kind wat hij/zij wil bespreken. Stel open vragen en moedig het kind non-verbaal aan om te vertellen.

Hoe ga je een gesprek aan met een leerling?

Tips voor leraren om een goed leerlinggesprek te voeren
  1. Zorg voor een rustige plek om te praten.
  2. Bereid het gesprek en de vragen goed voor.
  3. Spreek positieve verwachtingen uit die je hebt van een kind.
  4. Luister open en oprecht naar wat de leerling aangeeft.

Waarom slaat mijn kind anderen?

Een kind is agressief vanuit onmacht. Je kind heeft nog niet genoeg vaardigheden om zich op een andere manier te uiten, waardoor hij slaat, bijt of duwt. Ook al bedoelt je kind het niet verkeerd, toch is het belangrijk om je kind te leren dat slaan of bijten niet mag. Geef dus duidelijke grenzen aan.

Hoe slaan afleren peuter?

Hoe irritant je kindje ook doet en hoe moe je ook bent, doe NOOIT agressief terug tegen je peuter. Geef je kleine én jezelf een time-out en probeer eerst zelf weer rustig te worden voordat je met je kind gaat praten over zijn gedrag. Benoem emoties. Oefen samen met je kindje om emoties te herkennen en te benoemen.

Waarom is mijn kind zo agressief?

Kinderen gaan zich agressief gedragen wanneer ze zich bedreigd voelen, wanneer ze op hun donder krijgen, wanneer ze niet kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen of wanneer ze bedreigd worden door iemand anders. Agressie bij kinderen ontstaat dan ook meestal uit angst.

Volgende artikel
Welke dag is de ovulatie?