Hoe omgaan met narcistische schoonmoeder?

Gevraagd door: dr.h.c. Loek Bloemendaal  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (68 stemmen)

Fase 3 – Wat kun je doen als je een narcistische schoonmoeder hebt?
 1. Heb een goed gesprek over de verwachtingen die je van jezelf en elkaar hebt. ...
 2. Zorg ervoor dat je met iemand kunt praten over je ervaringen. ...
 3. Sta je partner toe om zich slecht en somber te voelen. ...
 4. Geef je partner de ruimte en tijd om alleen te zijn.

Hoe omgaan met dominante schoonmoeder?

Wees niet onbeschoft, maar weer duidelijk en kleed de dingen die je zegt niet teveel in. Bedenk dat je je best gedaan hebt om een conflict te vermijden, maar dat je schoonmoeder heeft laten zien dat ze jouw gevoelens niet respecteert omtrent welk onderwerp dan ook.

Hoe ga je om met vervelende schoonouders?

Daarom zes tips:
 1. Let op je woorden. Het is beter om bepaalde ergernissen voor je te houden. ...
 2. Praat met iemand. Maar doe dit niet al te veel met je partner! ...
 3. Zoek een afweermechanisme. ...
 4. Kom voor jezelf op. ...
 5. Wees eerlijk tegen je partner. ...
 6. Laat je partner geen kant kiezen.

Hoe herken je een jaloerse schoonmoeder?

De jaloerse schoonmoeder

Ze ziet jou dus als een indringer, als iemand die haar 'lieve pieve akoetsjiekoetsjie'-zoon van haar heeft afgepakt. Ging zij eerst onderbroeken voor hem kopen, nu ga jij shoppen met je vent. En dat trekt ze niet. Nog erger: als hij dit niet eens doorheeft.

Hoe ga je om met een moeilijke schoonmoeder?

Praat erover met uw partner, en eventueel met uw schoonouders, hoe de relatie tussen jullie zou kunnen verbeteren. Jullie hoeven geen beste vrienden te worden, maar het zou fijn zijn als jullie in ieder geval samen door één deur kunnen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen met lastige schoonouders?

Probeer je schoonouders niet te veranderen

Er zijn waarschijnlijk heel wat dingen die je zou willen veranderen aan je schoonouders. Toch is dat niet wat je zou moeten doen. Maar leg je neer bij het feit dat je ze niet kunt veranderen. Probeer geen controle te krijgen over andermans emoties, maar leg de focus op jezelf.

Hoe herken je een narcistische schoonmoeder?

Het herkennen van de narcistische schoonmoeder: Je schoonouders bemoeien zich overmatig met het leven van je partner. Ze zoeken veelvuldig contact met jullie. Ze komen vaak onaangekondigd langs (soms wel een paar keer per week).

Hoe omgaan met narcistische schoondochter?

Dan zijn er een paar basisregels voor het omgaan met de narcist
 1. Zeg eerst iets vriendelijks, voordat u commentaar geeft. Een narcist denkt zwart-wit en zal altijd eerst checken of de kust veilig is. ...
 2. Wees duidelijk. ...
 3. Laat de narcist niet over uw grens gaan.

Hoe overleef ik mijn schoonmoeder?

Samenvatting. Hoe overleef ik mijn schoonfamilie? is een boek van Ard Nieuwenbroek uitgegeven bij Uitgeverij Quirijn. ISBN 9789077747162 Wie herinnert zich niet de eerste kennismaking met de ouders van je vriend of vriendin? En andersom: was het niet hartstikke spannend om je partner voor te s…

Wat te doen met bemoeizuchtige schoonmoeder?

Zo ga je om met een bemoeizuchtige schoonmoeder
 • Probeer haar te begrijpen. ...
 • Op één lijn met je partner. ...
 • Maak je kritiek opbouwend en helder. ...
 • Houd het positief (doch dringend) ...
 • Draai het om. ...
 • Ga confrontatie uit de weg. ...
 • Accepteer het en maak er het beste van.

Kan niet opschieten met schoonfamilie?

Praat met je partner

Wees daarom open en eerlijk en vertel je lover waarom je niet goed kan opschieten met zijn of haar familie. Onze tip is om het op jezelf te betrekken, dus vooral te praten over hoe het gedrag van je schoonfamilie jou laat voelen.

Wat te zeggen tegen je schoonouders?

Bied bijvoorbeeld je hulp aan met het eten en spreek je kersverse schoonouders eerst aan met 'u' voordat ze tegen je zeggen dat je ze ook gewoon bij hun voornaam mag aanspreken. Wees beleefd, gebruik 'alstublieft' en 'dankjewel' en probeer een proactieve houding aan te nemen. Hulp wordt altijd gewaardeerd!

Hoe vaak zie je je schoonouders?

Vijf in totaal per jaar moet te doen zijn. Als uw vrouw vaker wil gaan, het betreft tenslotte háár familie, kan ze makkelijk in haar eentje gaan en u verontschuldigen wegens andere bezigheden - u hoeft tenslotte niet de hele tijd in haar kielzog te verkeren.

Waarom ideale schoondochter?

9 redenen waarom jouw schoondochter de leukste is: Jullie zijn geen moeder en dochter, maar zo voelt het wel. Je beschouwt haar als een van je eigen kinderen. Je zoon is gelukkiger sinds hij samen is met haar, en wanneer je kind gelukkig is, ben jij dat ook.

Kan narcisme overgaan?

Verandering is moeilijk omdat een narcist slecht in staat is om negatieve eigenschappen van zichzelf onder ogen te zien. Als een narcist inziet dat de oorzaak van zijn ongeluk bij hemzelf ligt, kan psychotherapie enige verlichting brengen. Vaak worden echter angst en eenzaamheid bestreden met een nieuwe liefde.

Wat is een schoondochter?

echtgenote van zoon of dochter. vrouw die de echtgenote is van de zoon van iemand; in het geval van een gelijkslachtig huwelijk: vrouw die de echtgenote is van de dochter van iemand.

Wat is een somatische narcist?

Een somatische narcist is dol op zijn lijf.

Hij heeft veel fantasieën over hoe knap/mooi/beeldschoon hij is en over zijn geweldige seksprestaties. Hij voelt zich dommer dan gemiddeld, maar wel veel mooier! Hij is trots op zijn uiterlijk en schept er graag over op, showt zijn spierballen of slanke taille.

Is mijn moeder een narcist?

Je kan een narcistische moeder definiëren als iemand die erg bezitterig is en zich bezighoudt met het beconcurreren van haar kinderen. Ze wilt in alles beter zijn dan haar kinderen en ziet haar kinderen niet als een individu, maar als een verlengde van zichzelf.

Hoe om te gaan met een verborgen narcist?

Omgaan met narcisme
 1. eigen grenzen stellen en deze goed bewaken;
 2. discussies die nergens toe leiden afkappen en hier rustig in blijven;
 3. een zelfverzekerde houding aannemen, 'nee' durven zeggen;
 4. duidelijk laten weten dat je niet met je laat sollen, en.

Hoe vaak contact met je ouders?

In grote gezinnen is het percentage ouders dat met ten minste één kind wekelijks contact heeft groter dan in kleine gezinnen. Om een voorbeeld te geven: in een gezin met vijf kinderen heeft 83 procent van de ouders wekelijks contact met ten minste één kind; in gezinnen met één kind is dat slechts 57 procent.

Hoeveel keer ouders bezoeken?

Voor één op de vijf Nederlanders voelt een bezoek aan de ouders inderdaad als een verplichting. In de leeftijdscategorie 50-59 jaar is het zelfs nog erger gesteld. Voor bijna een derde van de vijftigers is zo'n bezoek een moetje.

Hoe vaak zie je je kleinkind?

Hoe vaak je de kleinkinderen ziet, en hoe vaak je ze wil zien. Dat zijn twee verschillende dingen, die niet altijd met elkaar overeenkomen. In Duitsland wil een kwart van de grootouders hun kleinkinderen vaker zien, zo blijkt uit een opiniepeiling.

Hoe maak je een goede indruk op je schoonouders?

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kan doen om een goede indruk te maken op je schoonouders.
 1. Informeer je. Hoor je vriend(innet)je op voorhand uit over hoe zijn/haar ouders zijn, wat ze doen en wat ze leuk vinden. ...
 2. Stel vragen. ...
 3. Bied hulp aan. ...
 4. Toon niet te veel affectie. ...
 5. Wees jezelf.

Wat is een schoonvader?

vader van een echtgenoot.

vader van de echtgenoot of echtgenote van iemand.

Wat als je je schoonzus niet mag?

Uw kritische blik zal die onzekerheid misschien nog doen toenemen. Misschien kunt u eens proberen haar gerust te stellen door iets aardigs te zeggen? Zie dit als een aanpassingsproces dat zijn tijd nodig heeft. Trek niet te snel conclusies.

Vorige artikel
Kan baby sterven in buik?