Animatie over gedragsstoornissen

Hoe om te gaan met kind ODD?

Gevraagd door: Linn van de Ven  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (18 stemmen)

Algemene tips aanpak kinderen met ODD
  1. Bouw een relatie op met het kind, hoe moeilijk dat ook is. ...
  2. Praat met het kind over wat hem bezig houdt, zijn sport, zijn hobby of huisdier, enz.
  3. Geef véél complimenten. ...
  4. Gebruik eventueel een beloningssysteem. ...
  5. Stel reële, duidelijke grenzen en handhaaf die zeer consequent.

Hoe ga je om met een kind met ODD?

Kinderen met ODD spelen ouders vaak tegen elkaar uit. Probeer als ouders op 1 lijn te staan, maar blijf wie je bent. Leer wenselijk gedrag te belonen. Geef grenzen aan ten aanzien van het gedrag, zonder het kind zelf af te wijzen.

Hoe weet je of je kind ODD heeft?

Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD. Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Wat zijn symptomen van ODD?

Verschijnselen van ODD
  • is vaak driftig.
  • vindt het moeilijk te gehoorzamen, gaat snel in verzet.
  • is snel boos of gefrustreerd.
  • heeft vaak de neiging anderen te ergeren of te plagen.
  • geeft vaak anderen de schuld van zijn eigen fouten.

Kan ODD overgaan?

Een kind met ODD is vaak heel dwars en opstandig, terwijl kinderen met CD vooral antisociaal gedrag vertonen, zoals vechten, liegen of stelen. Een ODD kan later in de ontwikkeling overgaan in een CD. Een ODD kan ook de voorbode zijn van andere stoornissen, zoals angst en depressie.

20 gerelateerde vragen gevonden

Is ODD te behandelen?

Over het algemeen bestaat de behandeling in eerste instantie uit psychotherapie voor het kind en de ouders. Het is ook belangrijk dat de school zich verdiept in de kenmerken van ODD of CD. Verder kunnen ouders begeleiding krijgen bij de opvoeding, en het kind gedragstherapie.

Welke leeftijd ODD?

De eerste symptomen van ODD ontstaan meestal vanaf het vierde levensjaar. Soms zelfs al daarvoor. ODD komt twee maal zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Bij meisjes verloopt het agressieve gedrag veel subtieler zodat minder snel de diagnose ODD gesteld wordt.

Hoe uit ODD zich?

ODD is een gedragsstoornis die voornamelijk ontstaat tijdens de kinderjaren of adolescentie. Het kenmerkt zich door aanhoudend agressief gedrag en de neiging om anderen opzettelijk lastig te vallen en te irriteren. Het is normaal dat kinderen en jongeren soms boos of opstandig gedrag vertonen.

Hoe stel je ODD vast?

  1. verzet zich vaak actief tegen volwassenen of weigert te voldoen aan regels of verzoeken.
  2. maakt vaak ruzie met volwassenen.
  3. ergert vaak met opzet anderen.
  4. geeft vaak anderen de schuld van eigen fouten of van het eigen verkeerde gedrag.

Kunnen volwassenen ODD hebben?

Net als bij ADD en ADHD zit er geen leeftijd gebonden aan ODD. De stoornis kan zich namelijk voortzetten op een latere leeftijd. Een ODD stoornis komt in de meeste gevallen bij kinderen voor en de kenmerken kom daar ook beter tot uiting.

Waar valt ODD onder?

De aandoening ODD valt net als de anti-sociale gedragsstoornis (CD) onder gedragsstoornissen. Bij CD is er echter sprake van ernstiger vormen normoverschrijdend gedrag, zoals pesten, bedreigen, intimideren en gebrek aan respect voor anderen. De symptomen zijn bij ODD over het algemeen iets milder van aard.

Wat is Zelfbepalend gedrag?

zelf-contact: in contact staan met je eigen waarden, kwaliteiten en intrinsieke drijfveren en idealen. autonomie: eigen keuzes maken en zorgen dat je dagelijks leven congruent is met waar je in gelooft.

Wat zijn Gedragsproblematieken?

Ieder kind vertoont wel eens lastig gedrag. Zodra er sprake is van regelmatig ongewenst gedrag dat storend is voor de omgeving, spreken we van een gedragsprobleem. Probleemgedrag kun je opsplitsen in twee verschijningsvormen, namelijk externaliserend gedrag en internaliserend gedrag.

Hoe ga je om met probleemgedrag?

We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.
  1. Bied structuur. Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. ...
  2. Luister en praat. Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. ...
  3. Onderscheid lastig en niet lastig gedrag. ...
  4. Samen dingen doen. ...
  5. Doe het niet alleen.

Welke medicijnen bij ODD?

ODD en medicatie

Mogelijk gebruiken de jongeren die bij ons komen medicatie, bijvoorbeeld Methylfenidaat (als ook sprake is van ADHD, ADD of autismespectrumstoornis) of kalmeringsmiddelen zoals benzodiazepinen.

Wat is een gedragsstoornis bij volwassenen?

We spreken van een gedragsstoornis als iemand een langdurig patroon laat zien van negatief, opstandig of driftig gedrag of gedrag dat tegen de normen ingaat, zoals vechten, stelen of liegen.

Hoe gedraagt iemand zich met een antisociale persoonlijkheidsstoornis?

Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.

Wat is antisociaal gedrag?

Bij antisociaal gedrag is er sprake van probleemgedrag dat ernstiger is dan bij opstandig gedrag. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in: vechten. stelen (vaak in samenwerking met leeftijdsgenoten in tegenstelling tot gedragsgestoorde kinderen, door wie het stelen veelal alleen wordt uitgevoerd)

Wat zijn de kenmerken van een sociopaat?

Sociopaten worden gekenmerkt door een kort lontje en extreme onberekenbaarheid, en hebben vaak geen baan of gezin. Een sociopaat is lang niet zo innemend als een psychopaat. Sociopaten worden gekenmerkt door een kort lontje en extreme onberekenbaarheid, en hebben vaak geen baan of gezin.

Wat zijn richtlijnen bij het begeleiden van een cliënt met een antisociale persoonlijkheid?

Onafhankelijk van de setting is een expliciet kader voor de zorg voor mensen met antisociaal gedrag noodzakelijk. Dit moet helder zijn (SMART) en proportioneel en dient goed gecommuniceerd te worden. Hieronder vallen bereikbaarheid, omgaan met afspraken, agressie, drugs- en alcoholgebruik etcetera.

Hoe herken je een gedragsstoornis?

Gedragsstoornis, wat is dat? Als een kind of een jongere minimaal 6 maanden lang opstandig, negatief, vijandig en zelfs gewelddadig gedrag vertoont wordt dit gedefinieerd als een gedragsstoornis. De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn de ODD (oppositional defiant disorder) en CD (conduct disorder).

Welke twee groepen gedragsstoornissen zijn er?

De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn CD (conduct disorder) en ODD (oppositional defiant disorder).

Wat te doen bij gedragsstoornis?

De behandeling van een gedragsstoornis is moeilijk en vergt veel tijd, geduld en discipline. Ze moet zorgvuldig gepland worden. Hulpverleners uit de eerste lijn spelen hierbij een cruciale rol, omdat zij het kind en zijn ontwikkeling van dichtbij hebben meegemaakt.

Is ODD een psychische stoornis?

ODD en CD staan in de DSM-5 vermeld bij de Disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen. Al deze stoornissen hebben betrekking op problemen met zelfcontrole van emoties en gedrag, waarbij de rechten van anderen worden geschonden.

Hoe omgaan met ongepast gedrag?

Opvoeden zonder straffen
  1. Herken de voorboden. ...
  2. Afleiden: verander de situatie door bijvoorbeeld samen een boekje te lezen of bij een groter kind: het mee te nemen naar de supermarkt.
  3. Geef een kind dat graag zijn zin doordrijft een keuze. ...
  4. Achterhaal de reden van het ongewenste gedrag.

Volgende artikel
Waarom staren baby's je aan?