Why Video Games Are So Hard To Put Down (And How To Learn To Moderate)

Hoe om te gaan met gamen?

Gevraagd door: Ian Huls  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.4/5 (44 stemmen)

Maken van afspraken
 1. Bepaal van te voren hoeveel uur per dag je wilt gamen. ...
 2. Houd bij hoeveel uur je op een dag gamet. ...
 3. Maak afspraken over het aantal uren dat je mag gamen. ...
 4. Laat gamen niet ten koste gaan van andere dingen die belangrijk zijn in het leven zoals: nachtrust, werk, hobby's en vrienden.

Hoe kun je stoppen met gamen?

Verbreek het contact met vrienden in de gamewereld en zoek vrienden die jou helpen met afkicken. Zorg dat je andere dingen hebt om je mee te vermaken (sporten, wandelen, vrienden opzoeken etc) als je de drang voelt om te gamen. Bel of app een vertrouwenspersoon als je op het punt staat weer de fout in te gaan.

Hoe kom je van een game verslaving af?

Omgaan met afkickverschijnselen gamen
 • Zorg voor afleiding. Het klinkt afgezaagd, maar het zoeken van afleiding helpt. ...
 • Neem mensen in vertrouwen. ...
 • Verbreek het contact met oude gamevrienden. ...
 • Noteer wat stoppen je oplevert.

Wat moet je doen als je niet mag gamen?

Probeer samen met jouw kind grenzen vast te stellen en afspraken te maken over het gamen. Wanneer wel en wanneer niet en hoeveel uur per dag. Bijvoorbeeld alleen in de weekenden, niet meer 's avonds of alleen na het maken van huiswerk. De 'Weekkaart Gamen' kan daarbij helpen.

Hoeveel uur per dag mag je gamen?

Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet gamen met je lichaam?

Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.

Hoe weet je of iemand verslaafd is aan gamen?

Een gamestoornis of 'gameverslaving'

heeft weinig controle over de hoe veel en vaak hij/zij gamet; kiest gamen boven (bijna) elke andere activiteit; blijft gamen of gaat steeds meer gamen. Ook al zorgt het gamen voor ernstige lichamelijke, sociale of mentale problemen.

Wat doet veel gamen met je hersenen?

Gamen stimuleert vooral een bepaald deel van de hersenen en een ander gedeelte juist veel minder. Die onbalans vergroot de kans op hersenaandoeningen als schizofrenie, Alzheimer en depressies. Het antwoord op de vraag 'wat doet gamen met je hersenen' is dus eenvoudig: niet veel goeds.

Hoeveel uur per dag mag een kind gamen?

6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.

Hoe krijg ik mijn zoon van het gamen af?

Een eerste stap kan zijn het weghalen van game consoles, pc's en televisies uit de kamer van je kind zijn. Aan te raden is ook om computers en consoles uit te zetten op het moment dat er niet gespeeld wordt en zeker tijdens sociale activiteiten, zoals tijdens het eten.

Hoeveel uur is een game verslaving?

Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.

Hoe lang duurt afkicken van gamen?

Bij de meeste mensen die afkicken van gamen duren de ergste afkickverschijnselen van het gamen 3–4 dagen. Maar de ontwenningsverschijnselen van het gamen kunnen weken tot maanden aanhouden.

Is een game verslaving erg?

De gevolgen van een gameverslaving zijn groot: andere hobby's en bezigheden sneeuwen onder en offline sociale contacten lijden eronder. Het gamen levert problemen op voor zowel de persoon zelf als de omgeving. Jongeren lopen het risico om steeds minder of helemaal niet meer naar school of opleiding te gaan.

Wat veroorzaakt gamen?

Het gaat vooral om lichamelijke klachten zoals:
 • vermoeidheid.
 • droge of geïrriteerde ogen.
 • een slechte conditie door onder andere het vele zitten.
 • overgewicht door onder andere een ongezonde eetpatroon.
 • veel gamen kan leiden tot slaapproblemen, slechte slaapkwaliteit en een kortere slaapduur.

Waarom wordt je verslaafd aan gamen?

Tijdens het gamen maakt je brein veel stofjes aan, waaronder deze drie: adrenaline, endorfine en dopamine. Endorfine en dopamine horen bij het beloningssysteem in de hersenen. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking. Te veel gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.

Is mijn kind verslaafd aan gamen?

Gameverslaving herkennen

Er wordt steeds meer tijd besteed aan gamen en steeds minder aan bijvoorbeeld hobby's, buiten spelen, sport en afspraken met vrienden en vriendinnen. Je kind lijkt niet goed in zijn vel te zitten. Het gamen verstoort de nachtrust, waardoor je kind vaak vermoeid is.

Hoe laat ik mijn kind stoppen met gamen?

Moedig je kind aan om aan de bel te trekken bij een moeilijk moment. Je kunt dan misschien samen iets leuks gaan doen. Geef je kind een compliment als je ziet dat het hem lukt om minder te gamen. Beloon je kind als het hem lukt om een bepaalde periode minder te gamen.

Hoeveel schermtijd kind 13 jaar?

Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.

Wat is de gemiddelde leeftijd van gamers?

De gemiddelde leeftijd is 21 jaar en 82% van de hulpvragers is jonger dan 25 jaar. Het aandeel autochtoon is 89%. Het werkelijke aantal gameverslaafden is moeilijk te bepalen.

Is gamen leerzaam?

Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.

Wat is er positief aan gamen?

De positieve effecten van games

Probleemoplossend denken, je reactievermogen, je ruimtelijk en strategisch inzicht en zelfs je sociale vaardigheden: games kunnen je helpen om specifieke vaardigheden te verfijnen. Sommige games zijn echt een creatieve uitlaatklep.

Wat gebeurt er als je teveel game?

Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.

Welke games zijn verslavend?

Meest verslavende spelletjes 2021
 • Candy Crush.
 • Angry Birds.
 • Runescape.
 • World of Warcraft.
 • Counterstrike.
 • Tetris.
 • Clash of Clans.
 • Tiny Wings.

Waar kan ik terecht om minder te gamen?

Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is.

Hoe herken je een gamer?

Heel veel tijd besteden aan gamen. Gamen gaat ten koste van de nachtrust. Gamen gaat ten koste van school, (huis)werk, vrienden en hobby's. De gamer wordt agressief en geïrriteerd als er niet gegamed kan worden of als er beperkingen opgelegd worden.

Volgende artikel
Wat is het nut van een slaapmuts?