BEVALLING #1 WEEËN OPVANGEN | Ademhalingstechniek | Houdingen | TENS | Geboorteplan | Verloskundige

Hoe moet je ademen tijdens bevalling?

Gevraagd door: bc. Luuk Gepa van Bourgondië MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (2 stemmen)

Probeer je adem in 3 tot 4 'pufjes' uit te blazen. Houd bij het uitademen je lippen licht getuit. Neem tijdens het persen een hap lucht en houd deze vast in je middenrif. Duw vervolgens zachtjes met je middenrif en je buikspieren naar beneden.

Waarom persweeën Wegpuffen?

Het is ook mogelijk dat je op advies van je verloskundige niet volledig mee hoeft te persen of een perswee moet wegpuffen. Dit is het geval als de conditie van je baby niet optimaal is of als je bijna uitscheurt. Zo krijgt je huid wat meer tijd om mee te rekken en verloopt de uitdrijving iets gelijkmatiger.

Hoe moet ik weeën Wegpuffen?

Wanneer je geen cursus gedaan hebt probeer dan de weeën weg te puffen. Hierbij adem je in door je neus en adem je in een aantal kleine pufjes door de mond weer uit. De weeën kun je in verschillende houdingen opvangen.

Waarom puffen bij bevalling?

Puffen is een ademhalingstechniek die je gebruikt tijdens de laatste fase van je bevalling. Vooral aan het einde van de ontsluitingsfase, wanneer de weeën echt pittig worden, zal je dit gaan toepassen. Ook wanneer je al persdrang voelt maar nog niet mag persen, is puffen een goede methode om de weeën door te komen.

Hoe ontspannen tijdens weeën?

Als je ligt, kun je kruiken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te staan of in bad te zitten, met de warme straal water uit de douchekop op je buik of rug gericht. Dit helpt je te ontspannen waardoor je de pijn van de weeën beter kan verdragen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een Beenwee?

Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit wordt veelal ervaren als een nare pijn, omdat vrouwen de pijn niet gemakkelijk kunnen opvangen. Je kunt beenweeën op meerdere plaatsen in je benen voelen. Je kunt bij dit soort weeën je partner vragen of hij je benen wilt masseren.

Kan je iets doen om weeën door te laten zetten?

  1. Bevalling opwekken met acupunctuur. Ook acupunctuur zou je bevalling kunnen opwekken. ...
  2. Bevalling opwekken met pittig eten. Pittig eten laat je darmen flink werken. ...
  3. Bevalling opwekken door te bewegen. Beweging schijnt in de laatste fase van je zwangerschap de weeën op te wekken. ...
  4. Bevalling inleiden.

Hoe ademhaling tegen stress?

Je voelt de zenuwen en stress met die uitademing je lichaam uit vloeien. Niks zweverigs, niks spiritueels. Gewoon een ademhaling.
...
En dat gaat zo:
  1. Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in.
  2. Hou die adem 7 seconden lang vast.
  3. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit.

Hoe kun je weeën het beste opvangen?

Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeën

Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.

Waarom pas persen bij 10 cm?

Met 10 centimeter heb je volledige ontsluiting. Dat betekent dat je kindje goed door je baarmoedermond past. Het is belangrijk dat je pas gaat persen als je dit stadium hebt bereikt. Ga je eerder persen, dan loop je het risico op uitscheuren.

Waarom mag je niet persen?

Tip van de verloskundige

Als je nog geen volledige ontsluiting hebt en je gaat tóch persen in een liggende baringshouding dan kan dat laatste randje, die ene centimeter die er nog zit, opzwellen waardoor het heel moeilijk kan worden om je baby eruit te krijgen.

Hoe persen met ruggenprik?

Epidurale ruggenprik

Je hebt dan wel nog controle over de spieren in je onderlichaam. Na ongeveer een kwartier begint de ruggenprik te werken. Wanneer het tijd is om te persen, wordt er minder van de verdovende vloeistof toegediend zodat je beter kunt aanvoelen wanneer het tijd is om te persen.

Hoe lang duurt een wee in het begin?

Tijdens de weeën kunt u meestal niet meer praten. Goede weeën duren ongeveer 60-90 seconden en komen meestal om de 3-5 minuten. Meestal zijn de weeën als ze beginnen nog goed te verdragen, maar hoe langer ze duren hoe pijnlijker ze worden. Als u twijfelt of u weeën heeft dan zijn het meestal nog geen goede weeën.

Hoe moet je ademen om rustig te worden?

Leg je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Kijk of het lukt om 6 tot 10 keer per minuut zo adem te halen gedurende 10 minuten. Doe deze oefening om te ontspannen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen.

Hoe krijg ik mijn ademhaling onder controle?

Om je adem beter onder controle te krijgen en te houden is het goed om ademhalingsoefeningen te gaan doen. Doe 3x per dag ademhalingsoefeningen om te leren om je ademhaling rustiger te krijgen.

Hoe krijg ik mijn ademhaling rustig?

3. Adem ontspannen
  1. Adem in via je buik, 3 seconden.
  2. Houd een seconde vast.
  3. Adem uit door te ontspannen, 4 seconden.
  4. Pauzeer, totdat je weer natuurlijke aandrang voelt om in te ademen.

Kan wandelen weeën opwekken?

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!

Kunnen weeën weer stoppen?

Zolang de weeën nog niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen. De eerste uren (de zogenaamde latente fase) vordert de ontsluiting meestal nog niet zo snel.

Kun je zelf de bevalling tegenhouden?

Even angstig zijn is heel normaal, maar als je niet meer los komt van je angst werk je onbewust de bevalling tegen, doordat er teveel adrenaline in je bloed komt en dit de weeën remt.

Wat betekent ontsluiting?

Tijdens de bevalling moet je baarmoedermond langzaam openen om je baby door te laten. Dat gebeurt wanneer je weeën hebt tijdens de bevallen. Dit oprekken en verweken van de baarmoedermond wordt ook wel ontsluiten genoemd.

Wat betekent weeën?

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. De toenemende druk zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder opengaat. Je baby kan hierdoor geboren worden.

Wat is een wee?

Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoederspier. Door het samentrekken van die spier wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en wordt de baby richting de baarmoedermond gedrukt. De baarmoedermond gaat door die toenemende druk steeds verder open.

Hoe voelt het begin van weeën?

Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.

Hoeveel tijd zit er tussen de eerste weeën?

Om verder te kunnen ontsluiten, krijg je meer weeën en worden deze ook heftiger. Een wee in deze fase duurt zo'n 40 tot 60 seconden, met 3 tot 4 minuten tussen elke wee. Even een dutje doen zal er waarschijnlijk niet meer in zitten. Deze fase is meestal iets korter, maar kan wel een paar uur duren.

Wat voor tijd zit er tussen de eerste weeën?

Fase 2: de latente fase

De meeste bevallingen beginnen overigens met deze weeën terwijl bij ongeveer 15% van de vrouwen eerst de vliezen breken. Je hebt in deze fase korte krampen die elkaar soms snel opvolgen (ongeveer elke 5 minuten), maar meestal zit er nog aardig wat tijd tussen (elke 10 minuten).

Volgende artikel
Hoeveel pakjes per maat baby?