Vleesboom - Klachten en verwijderen

Hoe merk je dat je een vleesboom heb?

Gevraagd door: Aaron Mahabier  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (68 stemmen)

U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent. pijn als u ongesteld bent.

Hoe kom je erachter of je een vleesboom hebt?

Symptomen vleesboom

Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Welke klachten geeft een vleesboom?

Symptomen Vleesboom in de baarmoeder
  • een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
  • lage rugpijn;
  • langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
  • hevige menstruaties;
  • (hevige) buikpijn.

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

Kan huisarts vleesboom zien?

De huisarts kan aan de hand van uw verhaal vermoeden dat er een vleesboom aanwezig is, en kan dat verder onderzoeken. Dat gebeurt met een gynaecologisch onderzoek of een inwendige echo. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Vaak is er dan al een medisch specialist in beeld, zoals een gynaecoloog.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waar pijn bij vleesboom?

In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.

Is een vleesboom gevaarlijk?

Een vleesboom kan vervelende klachten geven, maar is vrijwel nooit gevaarlijk. Meestal heb je voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan je hierbij adviseren.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen ontwikkelen zich doorgaans in de vruchtbare leeftijd bij vrouwen vanaf 35 jaar. Er is ook een klein aantal vrouwen dat al op jongere leeftijd vleesbomen ontwikkelt. Rond de overgang heeft de helft van alle vrouwen vleesbomen ontwikkeld. Wel kunnen deze variëren in aantal en grootte.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Kan een vleesboom rugpijn veroorzaken?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

Wat is het verschil tussen een vleesboom en een poliep?

Zowel myomen (ook wel vleesbomen genoemd) als poliepen zijn doorgaans goedaardige gezwellen die in de baarmoeder voorkomen. Het belangrijkste verschil zit 'm in de structuur: myomen bestaan vooral uit spierweefsel en poliepen uit slijmvliesweefsel.

Hoeveel vrouwen hebben een vleesboom?

De helft van alle vrouwen heeft vleesbomen ontwikkeld rond de overgang. Deze vleesbomen kunnen wel variëren in grootte en aantal. Niet alle vrouwen ervaren klachten als ze één of meerdere vleesbomen hebben.

Wat voel je als je eierstokken ontstoken zijn?

Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.

Is een vleesboom een tumor?

Hoewel vleesbomen vrijwel altijd goedaardig zijn, bestaat er een zeer kleine kans dat zich een kwaadaardige tumor vormt. Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn.

Kan een vleesboom kwaadaardig zijn?

Myomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).

Hoe snel groeit een vleesboom?

De snelheid waarmee myomen groeien wisselt heel sterk. Soms kan het jaren duren voor een myoom zo groot is als een knikker, terwijl andere binnen een paar jaar de afmeting van een flinke sinaasappel of nog veel groter kunnen bereiken. Ongeveer 30% van alle vrouwen boven de 30 jaar heeft één of meer myomen.

Wat zijn de symptomen van een verzakking?

Symptomen verzakking
  • een zwaar gevoel in de vagina of laag in de rug;
  • gevoel van een zwelling in of buiten de vagina;
  • problemen bij het plassen zoals een gevoel de blaas niet goed leeg te kunnen plassen, vaak plassen, hevige aandrang hebben om te plassen;

Hoe merk je dat je endometriose hebt?

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.

Hoe voelt een cyste baarmoeder?

De cysten geven meestal geen klachten. Soms ontstaat een drukgevoel of pijn in de onderbuik. Door druk op de blaas moet je vaker plassen. Wanneer de cyste gedraaid zit of openscheurt, kan dit hevige pijn uitlokken.

Wat kan pijn in de onderbuik betekenen?

Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).

Hoe weet je of je baarmoeder ontstoken is?

Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.

Wat zijn de 5 klassieke symptomen van een ontsteking?

Symptomen van een acute ontsteking zijn:
  • Zwelling op de plek van de ontsteking.
  • Pijn op de plek van de ontsteking.
  • Koorts.
  • Roodheid op de plek van de ontsteking.
  • Warmte op de plek van de ontsteking.
  • Verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het bewegen van het pijnlijke lichaamsdeel.

Hoe weet ik of ik een Bekkenontsteking heb?

Meestal is er pijn in de onderbuik, witverlies en koorts. Soms treedt onregelmatig tussentijds bloedverlies op. Plassen kan gepaard gaan met een branderig gevoel. Omdat de infectie zich uitbreidt naar de baarmoeder, eileiders en eierstokken, nemen de klachten toe in de tijd.

Kan een gynaecoloog zien of je in de overgang zit?

Via een bloedonderzoek kan uw gynaecoloog de hoeveelheid FSH (follikelstimulerend hormoon) in uw bloed meten om te bepalen of u zich in de overgang bevindt. Op basis van de resultaten van die test kan uw gynaecoloog uitmaken of het nog nut heeft om uw voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken.

Wat als vleesboom kwaadaardig is?

Als je een vleesboom hebt, betekent dit niet meteen dat je een grote tumor hebt. Gelukkig zijn lang niet alle vleesbomen kwaadaardig. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen ze ernstige buikpijn en hevige menstruaties veroorzaken.

Volgende artikel
Wat is code 2106?