Hoe je je kind niet moet noemen.

Hoe mag je je kind niet noemen?

Gevraagd door: Raf van Haarlem LLM  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (50 stemmen)

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.

Kun je je kind Adolf noemen?

Nederlandse Adolfs

In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931. Pas sinds de jaren zeventig neemt de naam Adolf als eerste naam af – gelijk met de trend je kinderen naar je voorouders te vernoemen. De afgelopen acht jaar werden er in Nederland nog 6 Adolfs geboren.

Wat als je je kind geen naam geeft?

Wanneer je geen naam kan kiezen voor je kind of geen naam opgeeft bij de geboorte-aangifte, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand het kind een voornaam geven. Wanneer je het hier niet mee eens bent, kan je de voornaam laten wijzigen. Dit moet via de rechtbank en binnen zes weken.

Welke namen zijn niet toegestaan?

Je mag een kind geen achternaam als voornaam geven. Namen als Hillinga, Zuidema, Vos, en Goeman zijn al eens geweigerd.
...
Een paar geweigerde namen op een rijtje:
 • Urine.
 • TomTom.
 • Miracle of Love.
 • Maastricht.
 • Tsjakkalotte (de dochter van Emile Ratelband)
 • Willemszoon.
 • Dienaar van God.

Kun je je kinderen dezelfde naam geven?

Als de kinderen verschillende geboortedata hebben, zien wij geen reden waarom je ze niet allebei dezelfde naam zou mogen geven. Waarschijnlijk zou de ambtenaar dit bij de geboorteaangifte wel afraden omdat het vooral voor de ouders en de kinderen zelf best verwarrend kan zijn.

41 gerelateerde vragen gevonden

Kan je een kind 2 achternamen geven?

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Kan ik mijn kind een dubbele achternaam geven?

U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft.

Welke namen zijn niet toegelaten in Belgie?

In België bestaat geen heldere en duidelijke wet met een lijst aan namen die verboden zijn.
...
 • De geboortenaam van de moeder is Jacobs. Sinds het huwelijk wordt ze van Wouters-Jacobs genoemd.
 • De naam van de vader is Wouters.
 • Het kind draagt niet de begeleidende naam Jacobs, maar de achternaam Wouters.

Welke namen zijn niet toegestaan in de islam?

Niet-Arabische namen als Sandy, Lauren, Linda en Alice mogen voortaan niet meer worden gegeven. Arabische namen als Malika (koningin), Malik (koning) en Abir (prins) vallen tevens af wegens de koninklijke verwijzing.

Wat zijn de regels voor voornamen?

Het kiezen van de voornaam

Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.

Wie bepaalt voornaam kind?

U bent als ouder of voogd vrij in het kiezen van een voornaam voor uw kind, maar die mag niet ongepast zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand beslist en kan een voornaam weigeren.

Waarom krijgt een kind de naam van de vader?

De man was vaak de kostwinner en na het huwelijk was de vrouw toch een beetje het bezit van de man. (vandaar ook dat de vrouw ook vaak een andere achternaam krijgt na haar huwelijk. ) De kinderen die daarna kwamen kregen dan vaak ook de achternaam van de vader.

Wie bepaalt achternaam kind?

Uw kind kan bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of moeder krijgen. Als het kind op die manier niet de naam krijgt die u wilt, moet u naamskeuze doen. Daarbij kiest u voor uw kind de achternaam van de vader, de moeder of van degene die het kind heeft erkend.

Welke naam is verboden in Nederland?

Verboden in Nederland
 • Dienaar van God.
 • Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen)
 • Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile)
 • TomTom (later alsnog geaccepteerd)
 • F (ook deze bijzondere naam is inmiddels geaccepteerd)
 • Miracle of Love.
 • Maastricht.
 • Urine.

Welke namen zijn verboden in Duitsland?

Duitsland. In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).

Wat betekent Liyam?

Herkomst en betekenis Liyam

Liyam is afgeleid van Liam. Liam is een jongensnaam en de Ierse variant op de Germaanse naam Wilhelm. Deze naam is een samenstelling van twee naamstammen. 'Wil' betekent 'wilskracht, streven' en 'helm' staat voor 'helm, beschermer, koning'.

Wat betekend Nayla?

Naila = naila is een Arabische meisjesnaam. Het betekent `succesvol`.

Wat zegt islam over namen?

De islamitische regelgeving betreffende de voornaam is beperkt. Het wordt algemeen aangenomen dat het islamitisch gezien niet toegestaan is om een voornaam te dragen die strijdig is met de islam. Een voorbeeld van zo'n naam is “Abdoe l-Ka'bah”, wat betekent “de dienaar van de Kaäba”.

Hoeveel namen mag je hebben in België?

De naamwet van 15 mei 1987 heeft de ouders de vrije keuze gegeven om een voornaam voor hun kind te kiezen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dus al lang niet meer als voorheen beperkt tot de lijst van de heiligen en hun afgeleide namen, dan wel de willekeur van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Hoeveel keer komt je naam voor in België?

In 2018 kozen ouders uit 19.218 verschillende voornamen voor hun kinderen, blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Hoe kom je aan een dubbele achternaam?

Sinds 1 januari 2017 hebben ouders de keuze om de achternaam van de ene ouder, die van de andere ouder of de achternamen van beide ouders (in volgorde naar keuze) door te geven. Wanneer ouders er niet uitkomen krijgt het kind automatisch een dubbele achternaam.

Hoeveel achternamen mag een kind hebben?

Een opmerkelijke keuze, want officieel mogen ouders hun kind in Nederland maar één achternaam geven. Zij moeten kiezen tussen de naam van de vader of die van de moeder.

Hoe schrijf je een dubbele achternaam?

Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn.

Kan moeder achternaam kind veranderen?

Wilt u als moeder de achternaam van uw kind veranderen in uw eigen achternaam? Dan moet u toestemming vragen aan Dienst Justis. U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind.

Volgende artikel
Welke tussendoortjes baby 1 jaar?