Zo maak je een flesje klaar | Kraamvragen | Alf. 1 | Kruidvat

Hoe maak je een babyflesje klaar?

Gevraagd door: Demi van den Heuvel M  |  Laatste update: 5 december 2023
Score: 4.9/5 (57 stemmen)

Kunstvoeding klaarmaken
  1. Was je handen.
  2. Zorg dat de fles en de speen goed schoon zijn.
  3. Kijk op de verpakking van de kunstvoeding voor de juiste hoeveelheid water en voeding.
  4. Vul het flesje met koud kraanwater. Je hoeft het water niet eerst te koken. ...
  5. Verwarm de fles. Maak de fles niet warmer dan 30 tot 35°C.

Kun je flesvoeding met koud water maken?

Gebruik schoon water

Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding.

Hoe maak je flesvoeding klaar onderweg?

ONDERWEG Neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Je moet flesvoeding namelijk in de koelkast bewaren. Neem de juiste hoeveelheid babymelkpoeder mee, bijvoorbeeld in een speciaal melkpoeder-doseerdoosje. Daarin kun je in verschillende vakjes per voeding de juiste hoeveelheid meenemen.

Hoe fles verwarmen?

Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.

Kun je kraanwater gebruiken voor flesvoeding?

Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.

38 gerelateerde vragen gevonden

Waarom mag je flesvoeding niet schudden?

Roeren en niet schudden

Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.

Waarom flesvoeding met gekookt water?

Je kunt ook alvast de flesjes met de juiste hoeveelheid water klaarzetten. Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.

Waarom flesvoeding 1 uur bewaren?

Bereid de melk niet meer dan 1 uur voordat je de voeding aan je baby gaat geven. Gooi de voeding die overblijft in de fles weg. Het is niet verstandig, in verband met de hygiëne, om het flesje later weer op te warmen.

Hoe maak je een flesje warm onderweg?

Weet je niet zeker of er onderweg een mogelijkheid is om het water te verwarmen? Neem dan een thermosfles gekookt water en een fles koud water mee. Daarmee breng je een flesje gemakkelijk op de juiste temperatuur. Ook zijn er flessenwarmers te koop die je zowel thuis als in de auto kunt gebruiken.

Hoe vaak moet je een fles uitkoken?

Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen.

Hoe neem je afgekolfde melk mee onderweg?

Krijgt je kind gekolfde moedermelk of al klaargemaakte flesvoeding onderweg? Bewaar deze dan koel! Gekolfde moedermelk en klaar gemaakte flesvoeding moeten normaal gesproken in de koelkast bewaard worden. Je kunt ze onderweg meenemen in een koeltas of –box met koelelementen.

Hoe lang fles in kokend water?

Regelmatig uitkoken

Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken.

Wat is het beste water voor babyvoeding?

Op de verpakkking van het water zie je 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding' staan. Spa, Evian, chaudfontaine, Saskia (Lidl) en Rochval (Aldi) zijn veilige waters. De eerste 3 maanden steriliseer je de fles voor het volgende gebruik.

Hoeveel flessen mag je van tevoren klaarmaken?

Flesjes van tevoren klaarmaken

Maak maximaal 2 flessen van tevoren klaar volgens de stappen hierboven. Sla stap 5 over (het verwarmen van de fles). Zet de flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het best gekoeld.

Is Bar le Duc geschikt voor babyvoeding?

Voor het maken van flesvoeding kun je dan het beste mineraalwater gebruiken, zoals Bar le Duc en Spa Blauw.

Waarom warme fles baby?

Voor moedermelk: Het verwarmen van moedermelk op een constante temperatuur is essentieel voor het behoud van de voedingswaarde van de melk. Om dat te bereiken, circuleert de Baby Brezza flesverwarmer warm water rond de fles om die zachtjes op de juiste temperatuur te brengen.

Kun je flesvoeding van te voren klaarmaken?

Flesvoeding kun je van te voren per fles klaarmaken, de voeding blijft maximaal acht uur goed in de koelkast.

Hoe lang mag een flesje in de flessenwarmer blijven?

Baby flessen opwarmen

De precieze tijd is uiteraard afhankelijk van de begin temperatuur en hoeveelheid melk die je op wil warmen maar in bijna alle gevallen is het flesje binnen 5 minuten op temperatuur.

Hoe lang mag je flesvoeding warm houden?

De melk op de juiste temperatuur houden

Na 60 minuten wordt de voortgangsindicator uitgeschakeld om aan te geven dat de melk niet meer op de gewenste temperatuur wordt gehouden.

Kun je flesvoeding opnieuw opwarmen?

Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.

Hoeveel flesvoeding s nachts?

Veel baby's drinken nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben. Dit heeft met verschillende factoren te maken, bijvoorbeeld: De opslagcapaciteit in je borsten. De borsten hebben een bepaalde opslagcapaciteit en de melkproductie wordt over 24 uur verdeeld.

Hoeveel uur moet er minimaal tussen flesvoeding zitten?

Het advies is om minimaal 2 uur en maximaal 4 uur tijd tussen de voedingen te laten. De eerste 24 - 48 uur kan uw baby een beetje misselijk zijn, waardoor uw baby niet zo goed drinkt.

Hoe bewaar je uitgekookte flesjes?

Eenmaal uitgekookte of gesteriliseerde flessen kun je ook in de koelkast bewaren (dit remt de bacteriegroei).

Welk water is niet geschikt voor flesvoeding?

Niet op elk etiket van fleswater staat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' vermeld. Kies dan water met: een laag natriumgehalte (Na = zout), namelijk minder dan 50 mg per liter. Te veel natrium (zout) belast de nieren van de baby.

Hoeveel water naast flesvoeding?

Bied je kindje een paar keer per dag wat te drinken aan tussen de borst- en flesvoedingen door. Dat kan bijvoorbeeld als je een tussendoortje geeft. Geef hem een bekertje water of thee en kijk hoeveel hij zelf lust. Je kleine heeft per kg lichaamsgewicht gemiddeld 150ml vocht per dag nodig.