Prinses Lili OP HET POTJE | ZINDELIJK worden TIPS | Zindelijkheidstraining voor Peuters

Hoe leren Pipi doen op potje?

Gevraagd door: kand. Zakaria Nedermeijer  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.6/5 (70 stemmen)

Help je kind zindelijk worden door de volgende stappen te volgen:
 1. Introduceer het potje. Voor veel kinderen voelt een potje veiliger dan de wc. ...
 2. Geef het goede voorbeeld. ...
 3. Met vaste regelmaat de pot op. ...
 4. Wees geduldig en geef complimenten. ...
 5. Leg uit dat plas en poep in het potje hoort. ...
 6. Vraag of hij moet plassen.

Hoe kind stimuleren om op potje te gaan?

Tips voor een goede start
 1. Help je kind om zich bewust te worden van het plassen en stoelgang maken. ...
 2. Hou het leuk, speels en ontspannen.
 3. Geef je kind tijd om te leren. ...
 4. Neem kleine stapjes: je kind zal misschien eerst met het potje spelen, dan er even op zitten met de kleren aan, tenslotte pas met de billetjes bloot.

Hoe begin je aan Potjestraining?

Hoe starten met potjestraining?
 • Start op een rustig moment met zindelijkheidstraining. Vakantieperiodes of het begin van een verlengd weekend zijn ideaal. ...
 • Geef het potje een vaste plaats. Plaats één of meerdere potjes op vaste plekken in huis. ...
 • Laat je kleintje wennen aan het potje.

Welke leeftijd beginnen met potje?

De meeste kinderen worden zindelijk als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Over het algemeen zijn meiden wat vlotter in zindelijk worden, dan jongetjes. Vaak wordt gezegd dat je je kind 'zindelijk kunt maken'. Een kind is niet zindelijk te maken, hij geeft namelijk zelf aan wanneer hij er aan toe is.

Hoelang duurt potjes training?

Hoelang zindelijkheidstraining duurt, verschilt per kind, maar je bent er al snel drie maanden mee bezig voordat je kind écht aanvoelt en communiceert wanneer hij naar de wc moet. Het belangrijkste is dat je de training consequent volhoudt. Beginnen met zindelijkheidstraining?

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoe introduceer je het potje?

Introduceer het potje

Zet het potje bijvoorbeeld bij zijn speelgoed of op een andere vertrouwde plek, zodat hij eraan kan wennen. Laat je kind ook af en toe op het potje zitten, in eerste instantie kan dit met kleren aan. Probeer dit zo ongedwongen mogelijk te laten verlopen, dwing hem in ieder geval niet.

Waarom wil peuter niet op potje?

Gebrek aan controle

Een andere veel voorkomende reden waarom peuters zich verzetten tegen potjestraining is een gebrek aan controle. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze de controle over hun lichaamsfuncties verliezen en zich verzetten tegen het idee om op het potje te gaan.

Hoe maak je een kind snel zindelijk?

Tips om snel zindelijk te worden
 1. Kies voor een toilettrainer. ...
 2. Ga op vaste momenten naar de wc. ...
 3. Neem luiers die minder absorberen of doe een onderbroek aan onder de luier. ...
 4. Lees samen een prentenboekje over zindelijk worden en maak het nóg leuker voor je peuter. ...
 5. Leer jongens om zittend te plassen.

Hoe werkt Potjestraining?

Wanneer jouw kind voelt dat het naar het toilet moet, moet hij/zij in staat zijn om de sluitspier te controleren tot hij of zij op het potje zit. De tweede voorwaarde is dat je kind een verband ziet en het verband begrijpt tussen het potje en het plasje. Dit werkt via het leerprincipe van de conditionering.

Kan een kind van 1 jaar zindelijk zijn?

Gemiddelde leeftijd

In 1953 was het nog normaal dat kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog (lees hier meer over bedplassen).

Wat als Potjestraining niet lukt?

Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen. Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.

Hoe vaak moet je een kind op het potje zetten?

s'Morgens als hij net uit bed is en s'avonds voor het slapen gaan. Je kunt ook je kind elk uur op het potje zetten. Meer kans dat er een moment tussen zit dat het lukt, maar je kunt je afvragen of je kind het wel leuk vind om zo vaak op het potje gezet te worden. Zeker als het verschillende keren niet lukt.

Wat is beter potje of wc verkleiner?

Het voordeel van zo'n wc-brilverkleiner is dat de grote of kleine boodschap van je kind direct in het toilet terecht komt. Een potje daarentegen moet je na elk gebruik leeggooien in de wc en vervolgens schoonmaken. Is je kind er klaar voor? Deze spullen heb je nog meer nodig voor zindelijk worden.

Hoe lang duurt zindelijk worden?

Hoe lang de training in zindelijkheid duurt verschilt van kind tot kind. Houd wel rekening met ten minste drie maanden.

Hoeveel ongelukjes bij zindelijk worden?

Ongelukjes op het potje

Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben. Je moet gewoon volhouden, want uiteindelijk leren ze het wel.

Hoe zie je dat peuter moet plassen?

Een kind dat bezig is zindelijk te worden, is zich bewust dat het aan het plassen of poepen is. Signalen zijn: Hij gaat breed lopen, in een hoekje zitten en/of geeft aan dat zijn luier vies is. Hij vindt aan- en uitkleden leuk en wil zelf dingen doen.

Waarmee ga je beginnen als je een kind zindelijk wilt maken met het plassen of met de ontlasting?

Veel kindjes gaan eerst plassen op het potje of de wc en na een tijdje pas poepen. Hetzelfde geldt voor dag en nacht. Focus je eerst op zindelijkheid overdag en wanneer dit een tijdje goed gaat, kun je het 's nachts proberen. Houd er echter rekening mee dat dit fout kan gaan.

Hoe werkt een Oefenbroekje?

De oefenbroekjes hebben een absorberende vulling die plas kan opvangen en zijn daardoor erg praktisch als er kleine ongelukjes voorkomen. Zodra je kind in het oefenbroekje plast, voelt hij wel de ongemakkelijke nattigheid, wat het bewustzijn zal vergroten.

Wat zijn de 8 tips voor zindelijkheidstraining?

8 TIPS OM JE PEUTER ZINDELIJK TE LATEN WORDEN
 • Tip 1: Begin op het juiste moment met de zindelijkheidstraining. ...
 • Tip 2: Begin op het potje! ...
 • Tip 3: Beloon je kindje tijdens het zindelijk worden. ...
 • Tip 4: Zet je kindje regelmatig op het potje. ...
 • Tip 5: Blijf altijd positief. ...
 • Tip 6: Voorkom een machtsstrijd.

Hoe kan ik mijn kind laten plassen?

Je kind op de wc zetten zonder het wakker te maken
 • Als je kind 2 uur slaapt, til je het uit bed en zet je je kind op de wc.
 • Laat je kind een plas doen.
 • Leg je kind weer in bed.
 • Doe dit maar 1 keer per avond. Niet vaker.

Hoeveel Oefenbroekjes heb je nodig?

Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig? Een oefenbroekje kan tot maximaal twee plasjes absorberen. Een oefenbroekje is daarnaast snel gewassen en weer droog. Het aantal oefenbroekjes dat je nodig hebt hangt dus af van het stadium van zindelijk worden waarin jouw kind zich bevindt.

Is een kind van 4 zindelijk?

Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen en het even kan ophouden. Van de 4- tot 7-jarigen kan 6,6 procent de plas 's nachts niet ophouden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. 4,4 procent van de 4- tot 7-jarigen heeft hier ook overdag last van.

Welke momenten op het potje?

Kies liefst 1 tot 2 vaste momenten op de dag. Bijvoorbeeld 's morgens na het wakker worden of na het ontbijt en/of 's avonds na het avondeten of voor het slapen. Houd bij voorkeur deze vaste momenten zo veel mogelijk aan. Net zoals eten, drinken en tandenpoetsen, hoort het potje ervan af nu gewoon bij.

Wat zijn de beste Plaspotjes?

Het Koninklijk potje van Fisher Price is wat ons betreft het beste plaspotje van 2023. Het is net als de Housie ook een 3-in-1 potje. Het leuke van dit Fisher-Price potje is dat je hem ook kan gebruiken als je kindje geen plaspotje of wc-verkleiner meer nodig heeft - heel eenvoudig als krukje.

Hoe vaak plast een peuter?

Voor kinderen is het gezond om zo'n zes tot zeven keer op een dag te plassen. Het is niet erg als dit iets minder of iets meer is. Is het structureel minder, dan kan het zijn dat je kindje te weinig drinkt.

Vorige artikel
Wat zijn Alarmsymptomen?