Burn-out - Symptomen en behandeling

Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

Gevraagd door: Yinthe Kuijpers  |  Laatste update: 7 februari 2024
Score: 4.6/5 (30 stemmen)

De duur van burn-out herstel Hoe ernstiger en hoe langer het verloop van een burn-out, hoe langer de duur van het herstel meestal is. Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen.

Hoe lang kun je ziek thuis blijven met een burn-out?

Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.

Hoeveel rust bij burnout?

Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.

Hoe lang rust nemen bij burn-out?

Vaak duurt het herstel ongeveer een jaar, maar je kan ook langer last houden van een burn-out. Zo kan het herstel ook een paar jaar duren. Bij een actieve aanpak van een burn-out is de kans dat je sneller herstelt groter. Het kan zijn dat je dan na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kan oppakken.

Hoe snel weer aan het werk na burn-out?

Herstellen uit een burn-out duurt gemiddeld tussen de 6 maanden en anderhalf jaar. Afhankelijk van de mate van 'opbranden'. Het is onmogelijk te verwachten dat iemand die thuis zit met burn-out klachten na een maandje weer op het werk terug is.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kun je blijven werken met een burnout?

Soms lukt het om (gedeeltelijk) te blijven werken. Soms is het nodig om even helemaal niet te werken. Bespreek dit met uw werkgever en de bedrijfsarts. Neem ook altijd contact op met de bedrijfsarts als uw klachten komen door problemen op het werk.

Kan je ontslagen worden na burn-out?

Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.

Wat niet te doen bij een burn-out?

Met deze tips kom je verder:
  1. Ontspan, ga naar buiten, mediteer, kijk een film, ga schilderen of maak muziek. ...
  2. Natuurlijk wil of moet je op een gegeven moment wel weer iets gaan doen. ...
  3. Probeer regelmaat in je dag te krijgen. ...
  4. Doe één ding tegelijk. ...
  5. Praat met anderen over je burn-out. ...
  6. Blijf in contact met je werk of school.

Wat zijn de drie belangrijkste symptomen van burn-out?

Bij een burn-out kunt u last hebben van de volgende klachten:
  • Vermoeidheid.
  • Moeite met uit bed komen.
  • Moeite om in slaap te komen.
  • Moeite met rust en ontspanning vinden.
  • Nauwelijks kunnen genieten.
  • Prikkelbaarheid.
  • Een opgejaagd gevoel.
  • Somberheid.

Wat gebeurt er in je hoofd als je een burn-out?

“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”

Hoe voelt vermoeidheid bij burnout?

Extreme vermoeidheid

Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.

Hoe lang blijf je moe na burn-out?

Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.

Waarom wordt een burn-out niet vergoed?

Burn-out werd in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gezien als aanpassingsstoornis en 2012 hebben de zorgverzekeraars besloten de behandeling voor een aanpassingsstoornis niet meer te vergoeden.

Hoe bewijs je een burn-out?

Dit zijn de eerste tekenen van een burn-out
  1. Je wilt jezelf bewijzen. ...
  2. Je gaat steeds harder werken. ...
  3. Je negeert je behoeften. ...
  4. Je raakt steeds sneller in paniek en in conflict verwikkeld. ...
  5. Je gaat anders om met 'standaard' situaties. ...
  6. Je ontkent je problemen. ...
  7. Je sociale leven staat op een laag pitje.

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.

Wat doet een bedrijfsarts bij burnout?

Wat zeg je tegen je bedrijfsarts? Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.

Hoe ziet iemand met een burnout eruit?

Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.

Hoe herken je een totale burnout?

U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.

Wat voor soort mensen krijgen een burn-out?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Is slapen goed bij burnout?

Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.

Wat is een zware burn-out?

Veel piekeren. Je moeilijk kunnen concentreren. Gevoel niet meer competent te zijn. Een gespannen of opgejaagd gevoel hebben.

Hoe bouw je energie op na burn-out?

Om je lichaam te leren zich vlotter te herstellen, is ook milde inspanning nodig. Ga daarom dagelijks kwalitatief wandelen. Bouw het op naar 30-45 minuten per dag als je voelt dat je energie toeneemt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: daarna even bewust ontspannen en uitrusten.

Kun je een burn-out faken?

En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.

Kan een huisarts een burnout vaststellen?

De diagnose burn-out wordt doorgaans gesteld door je behandelende arts, meestal je huisarts. Ook al geldt een burn-out medisch gezien niet als aparte ziekte, toch heeft je arts hele specifieke richtlijnen voor het stellen van de diagnose.

Wat zeg je tegen werkgever bij burnout?

Maak concrete afspraken

"Spreek bijvoorbeeld af om elke drie weken te zitten en dan te bespreken wat er al goed gaat en wat er nog beter kan." Daarbij is het ook belangrijk om niet alleen te focussen wat er niet goed gaat maar ook voor ogen te houden wat je wél leuk vindt aan je werk.

Volgende artikel
Hoe zie je of baby oorpijn heeft?