With Woman: the high stakes for a home-birth midwife in the US

Hoe lang vroedvrouw aan huis?

Gevraagd door: drs Lina van Praagh  |  Laatste update: 15 januari 2024
Score: 4.9/5 (44 stemmen)

Je kan na 6u naar huis, na 1 of 2 nachten,… Wil je graag het ziekenhuis sneller verlaten dan het standaard verblijf, dat is zeker mogelijk. Dagelijks komt de vroedvrouw bij jullie thuis langs. Ze is ook telefonisch bereikbaar als de vragen niet kunnen wachten tot het volgende huisbezoek.

Hoelang recht op vroedvrouw?

Hoelang heb je recht op kraamzorg? Je kunt genieten van kraamhulp van 1 maand voor tot 3 maanden na de bevalling. Vroedvrouwen kunnen bij jou langskomen tot een jaar na de geboorte van je kindje.

Hoeveel sessies vroedvrouw?

Vanaf prille zwangerschap tot gesetteld gezin

Je hebt recht op maximaal 12 bezoekjes van de vroedvrouw. Tijdens de bevalling begeleidt de vroedvrouw je voor een zo vlot mogelijk en rustig verloop.

Hoeveel bezoeken vroedvrouw?

Tijdens je zwangerschap kan je tot 12 keer een beroep doen op een controle of begeleiding door je vroedvrouw. Deze bezoekjes worden echter afgestemd met de controles die gebeuren door je gy- naecoloog en huisarts. Na je bevalling komt de vroed- vrouw de dag na je thuiskomst aan huis.

Wat doet een vroedvrouw thuis?

De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel keer komt een vroedvrouw aan huis?

Het aantal bezoeken van je vroed- vrouw is afhankelijk van jouw behoeften. Gemiddeld komt de vroedvrouw een zestal keren aan huis, maar dit kan meer of minder zijn. Samen met de ouders wordt bekeken wat nodig is. Voor het standaard aantal bezoeken, heb je geen voorschrift van de arts nodig.

Is een vroedvrouw aan huis verplicht?

Thuiskomst voorbereiden

De eerste 3 dagen na de bevalling is medische opvolging verplicht. Na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt deze opvolging overgenomen door uw vroedvrouw in de thuiszorg of door uw huisarts.

Wie betaalt vroedvrouw?

Als de vroedvrouw geconventioneerd is dan worden de meeste kosten zelfs 100 % terugbetaald, volgens het derde-betalerssysteem (de vroedvrouw wordt rechtstreeks betaald door het ziekenfonds). Is ze niet geconventioneerd, dan krijg je 75 % terugbetaald van de bedragen die het RIZIV bepaald heeft.

Hoeveel gratis beurten vroedvrouw?

Tijdens de eerste 5 dagen na de geboorte kan de vroedvrouw elke dag langskomen. Daarna kan de vroedvrouw nog 7 keer op bezoek komen (en nog meer met een motivering of medisch attest).

Wat is het verschil tussen verloskundige en vroedvrouw?

De term verloskundige is wat moderner, maar doet precies hetzelfde als de vroedvrouw. Vroedvrouw betekent van oorsprong 'wijze vrouw', de wijze vrouw die je door de hele zwangerschap begeleid, net zoals een verloskundige.

Doet vroedvrouw een echo?

Controles en echografieën worden in het ziekenhuis uitgevoerd door een gynaecoloog (assistent of supervisor) of door de vroedvrouw.

Doet vroedvrouw echo?

Het verloop van een consultatie bij de vroedvrouw:

De intake gebeurt rond 8 à 9 weken zwangerschap, ter bevestiging van de zwangerschap. Het zwangerschapsdossier wordt aangemaakt en de vroedvrouw voert de echo uit. Bij een normaal verloop van de zwangerschap is een vaginaal onderzoek niet nodig.

Wat verdient een vroedvrouw netto?

3.100 euro bruto als starter

Een startende vroedvrouw verdient bijna 3.100 euro bruto. Als ik daar ook de toeslagen bij tel, rekening houdende met twee werkende weekends per maand en zeven late shiften, kom je op bijna 3.500 euro bruto uit. Dat komt neer op een goeie 2.200 euro netto per maand”, weet Reyns.

Hoe lang kraamhulp na bevalling?

Wat de zorg precies inhoudt staat in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Hoe lang loopt de termijn voor kraamzorg?

Je kraamhulp legt jou en je gezin graag in de watten. Dit kan vanaf 1 maand vóór de verwachte bevallingsdatum tot 3 maanden na je bevalling. Je vraagt kraamzorg dus best enkele maanden voor je bevalling aan.

Waarom vroedvrouw na de bevalling?

Na de bevalling

De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis.

Hoeveel verdient een vroedvrouw per maand?

Per maand verdient de Vroedvrouw gemiddeld tussen de €2000,- en €4000,-. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de Vroedvrouw werkt. Vroedvrouwen die in loondienst werken hebben daarnaast vaak recht op vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag.

Is een vroedvrouw gratis?

Zowel de zorg voor als de zorg na de bevalling (door een vroedvrouw van i-mens) werkt volgens de derdebetalersregeling. Je hoeft dus zelf niets te betalen. Bij haar eerste bezoek, aan de start van de zorg, zal de vroedvrouw jou wel éénmalig een zorgbijdrage van 40 euro aanrekenen.

Wat kan een vroedvrouw doen?

Een vroedvrouw verleent begeleiding, zorg en advies aan vrouwen vóór en tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en de periode na de bevalling.

Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en een gynaecoloog?

Een gynaecoloog neemt de medische begeleiding van zwangerschappen en bevallingen op zich. Een vroedvrouw volgt je medisch en informatief op tijdens de zwangerschap en/of bevalling. Ze helpt je goed voorbereid te zijn op de bevalling en de periode nadien.

Waarom vroedvrouw tijdens zwangerschap?

Je vroedvrouw helpt je om de veranderingen in je lichaam beter te begrijpen. Ze leert je de verschillende stappen van een bevalling kennen en leert je te herkennen wanneer de bevalling op gang komt. Tijdens deze prenatale ontmoetingen ontdek je ook de ontwikkelingen die je baby doormaakt.

Wat mag je verwachten van kraamhulp?

Wat mag een kraamhulp doen?
  • Hij/zij kan je helpen met de verzorging van je baby: een badje geven, het aan- en uitkleden van je kleintje, een pamper verversen, flesjes klaarmaken. ...
  • Hij/zij neemt licht huishoudelijke taken van je over: van maaltijden koken tot afwassen, van boodschappen doen tot strijken.

Wat moet je vragen aan de vroedvrouw?

Welke informatie kan je verwachten?
  • Voorbereiding op arbeid, bevalling en kraamperiode.
  • Informatie prenatale lessen.
  • Startbedrag groeipakket.
  • Kraamhulp.
  • Voordelen tijdens de zwangerschap.
  • Verder verloop zwangerschap.
  • De bereikbaarheid van de vroedvrouw.
  • Vaccinaties.

Welke handelingen mag een vroedvrouw uitvoeren?

- de diagnose van de zwangerschap te stellen; - de zwangerschap te volgen; - de bevalling uit te voeren en de eerste zorgen aan de pasgeborene toe te dienen; - tijdens het post-partum de verzorging te verzekeren en het toezicht uit te oefenen.

Vorige artikel
Is kinderbijslag per ouder?
Volgende artikel
Hoe herken je sprong 1?