Betaald of onbetaald ouderschapsverlof: zo zit dat

Hoe lang van te voren vaderschapsverlof?

Gevraagd door: Nadia Schakelaar  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (12 stemmen)

Minimaal 4 weken van tevoren
Minimaal 4 weken voor u het aanvullende geboorteverlof wilt laten ingaan, moet u dat melden aan uw werkgever. Dat doet u met een brief of e-mail.

Hoe ver van te voren ouderschapsverlof aanvragen?

U vraagt het ouderschapsverlof schriftelijk aan bij uw werkgever. U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven. In uw verzoek geeft u ook aan hoe u het ouderschapsverlof wilt opnemen.

Hoe lang op voorhand moet je ouderschapsverlof aanvragen?

De werknemer moet de werkgever ten minste twee maanden en ten hoogste drie maanden op voorhand verwittigen per aangetekende brief of door de overhandiging van een brief (waarvan een afschrift door de werkgever wordt ondertekend als ontvangstbewijs) waarin de gewenste aanvangsdatum en de einddatum van het ...

Hoeveel tijd heb je om vaderschapsverlof op te nemen?

Werknemers. U hebt als vader of als meeouder recht op 20 werkdagen geboorteverlof als het kind geboren is sinds 1 januari 2023. Dezelfde termijn geldt in geval van een meerling. U moet dat verlof opnemen binnen 4 maanden vanaf de dag van de bevalling.

Hoe werkt 5 weken vaderschapsverlof?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen verlof vader bij geboorte 2023?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.

Kan de werkgever vaderschapsverlof weigeren?

Kan een werkgever je aanvraag voor vaderschapsverlof weigeren? Als je geboorteverlof hebt aangevraagd, mag je werkgever dit niet weigeren. Binnen een termijn van 4 maanden (vanaf de geboorte) mag je zelf kiezen wanneer je deze 20 dagen verlof precies opneemt.

Hoe moet je vaderschapsverlof aanvragen?

Je moet het geboorteverlof aanvragen bij je werkgever.
...
Vanaf 1 januari 2023 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 20 dagen geboorteverlof.
  1. Je mag de 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. ...
  2. Je hoeft de 20 dagen niet in één keer op te nemen.

Wie betaalt vaderschapsverlof uit?

Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.

Welke documenten voor vaderschapsverlof?

Verlof aanvragen bij je werkgever

Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.

Wat verandert er op 1 februari 2023?

De maximumduur wordt teruggebracht naar 51 maanden, en naar 48 maanden voor het motief 'zorg voor een kind'. De hogere uitkeringen voor 50-plussers en de anciënniteitstoeslag voor 5 jaar dienstverband vallen weg.

Hoeveel verlies je met ouderschapsverlof?

Wanneer je ouderschapsverlof neemt, ontvang je geen loon van je werkgever. Wel krijg je een maandelijkse tegemoetkoming van de RVA: bij een voltijdse onderbreking is dat 707,08 euro netto per maand. Werk je deeltijds, dan wordt de uitkering proportioneel berekend.

Wat als je ouderschapsverlof te laat aanvraagt?

Als je de gevraagde periode niet respecteert, verlies je het saldo van het verplichte deel van één maand (volledig ouderschapsverlof), 2 maanden (halftijds ouderschapsverlof) of 5 maanden (1/5 ouderschapsverlof).

Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind. Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders. Andere belangrijke verschillen zijn de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.

Hoeveel betaald ouderschapsverlof 2023?

Zowel moeders als vaders kunnen negen weken van het ouderschapsverlof betaald krijgen. Het UWV betaald minimaal 70% van het dagloon en dit kan worden aangevuld tot 100% door je werkgever. Het verlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind en staat los van het geboorteverlof.

Hoe werkt ouderschapsverlof vader?

Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.

Hoeveel dagen krijg je bij geboorte?

Hoeveel dagen? 10 dagen als het kind wordt geboren vóór 1 januari 2021; 15 dagen als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2021 en vóór 1 januari 2023; 20 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2023.

Is de dag van de bevalling de eerste dag geboorteverlof?

Het geboorteverlof gaat in op de dag na de bevalling. Het geboorteverlof is ook wel bekend onder de naam partnerverlof, vaderschapsverlof of kraamverlof.

Hoeveel geld vaderschapsverlof?

De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon.

Wat kost ouderschapsverlof voor werkgever?

Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald

Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden.

Wat als je ziek wordt tijdens vaderschapsverlof?

Wordt u ziek tijdens uw ouderschapsverlof? Dan loopt het verlof door zoals u het met uw werkgever heeft afgesproken. Behalve als u het ouderschapsverlof onderbreekt of stopzet.

Wat krijg je bij geboorte kind?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

Hoeveel krijg je betaald bij aanvullend geboorteverlof?

Uw uitkering aanvullend geboorteverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Als u per 4 weken betaald krijgt, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.

Kan werkgever aanvullend geboorteverlof weigeren?

Het geboorteverlof dat door de werkgever betaald wordt, mag de werkgever niet weigeren. Dit geldt op dit moment ook voor het kraamverlof en drie dagen ouderschapsverlof dat de medewerker hieraan vast kan plakken. Het aanvullend geboorteverlof mag straks ook niet geweigerd worden door de werkgever.

Kan mijn baas ouderschapsverlof weigeren?

Ontslagbescherming. Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.