Hoe gebruik ik de pil?

Hoe lang moet je de pil slikken om beschermd te zijn?

Gevraagd door: Lena de Swart  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (7 stemmen)

Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.

Hoe lang pil nemen om veilig te zijn?

De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom. Op een strip staan de dagen van de week. Bedenk welke dag van de week het is en slik de pil die bij die dag staat.

Kun je seks hebben zonder condoom als je de pil slikt?

De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.

Kan je seks hebben als je in de stopweek zit?

Is de kans op zwangerschap dan groter dan wanneer je de pil gewoon slikt? Antwoord: In de stopweek kun je niet zwanger worden. Zorg er wel voor dat de stopweek niet langer duurt dan 7 dagen.

Kun je zwanger worden als je 1 keer de pil vergeet?

1 pil vergeten tussen de 2e en 21e pil

Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.

25 gerelateerde vragen gevonden

Is het erg als je de pil een uur later slikt?

Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.

Hoe lang geen seks na pil vergeten?

Pil vergeten in de eerste week van de pilstrip: Maak de strip af, en gebruik gedurende zeven dagen als aanvullende bescherming een condoom. Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap.

Hoe lang na stopweek beschermd?

Tenslotte beïnvloedt de pil ook de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Na 3 weken volgt er een stopweek. In deze week ben je ongesteld. Tijdens deze 7 dagen ben je nog steeds beschermd tegen zwangerschap.

Hoe lang moet je wachten met seks?

Ongeveer een derde van de mannen en de vrouwen had al binnen de maand na hun eerste afspraakje seks, 28 procent wachtte hier minstens zes maanden mee. Daaruit blijkt dat vooral de vrouwen die gewacht hadden om de eerste keer te vrijen met hun nieuwe partner gelukkiger waren.

Wat gebeurd er als je seks hebt terwijl je ongesteld bent?

Is het veilig om seks te hebben tijdens je menstruatie? Seks als je ongesteld bent kan wat rommelig zijn, maar dat maakt het niet minder veilig dan gewone seks! Houdt er alleen wel rekening mee dat HIV en andere soa's gemakkelijker via bloed kunnen worden doorgeven.

Kan een arts zien of je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.

Is het erg als je de pil slikt zonder water?

'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect. '

Wat beschermt beter pil of condoom?

Het condoom beschermt je als enige voorbehoedsmiddel tegen de SOA's en zwangerschap. Het condoom kan dus een uitstekende aanvulling zijn op het gebruik van de pil of een andere anticonceptie als je geen vaste relatie hebt, of één van jullie (nog) een SOA heeft.

Is de pil gratis als je 20 bent?

Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vandaag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.

Hoeveel seks op 1 dag?

er zijn vast mensen die het 1 of 2 of 3x per dag doen, maar over het algemeen reken je toch per week of maand. Het is in elk geval geen standaard gemiddelde als je het meerdere keren per dag doet. Het is eerder 1 of 2 x per week dat de gemiddelde nederlander seks heeft.

Kan je een uur seks hebben?

Een vrijpartij duurt bij de meeste mensen niet lang, namelijk 5,4 minuten. Zo blijkt dat seks voor heteroseksuele koppels tussen de drie en dertien minuten duurt. En vooruit, het voorspel duurt ook nog een minuut of tien. Lesbische stellen vrijen gemiddeld tussen de 30 en 45 minuten met elkaar.

Hoe vaak seks in het begin?

Mensen die nog in de beginfase van hun relatie zitten, waarin ze nog super verliefd zijn, duiken vaak 1 á 2 keer per dag met elkaar onder de lakens. Om dit even in perspectief te plaatsen: mensen tussen de 30 en de 39 jaar oud hebben gemiddeld nog maar 86 keer per jaar geslachtsgemeenschap.

Waarom ben je in je stopweek beschermd?

Bescherming tegen zwangerschap

Als je de pil steeds op tijd inneemt, ben je voortdurend beschermd tegen zwangerschap, ook in de stopweek. De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Wanneer je met de pil stopt, zorgen je eigen hormonen ervoor dat er weer een eicel vrijkomt.

Hoe zorgt de pil ervoor dat je niet zwanger wordt?

De pil houdt de eisprong tegen en maakt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Betrouwbaarheid De kans op zwangerschap is 0,3% per jaar.

Welke week van de pil ben je vruchtbaar?

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

Kun je minder zin hebben in seks door de pil?

En laat testosteron nu net verantwoordelijk zijn voor wat we 'libido' noemen. Dit is de reden dat gemiddeld genomen de seksuele responsiviteit van pilgebruiksters afneemt: ze zijn minder gevoelig voor seksuele prikkels, hebben minder vaak seksuele fantasieën, en zelfs minder gevoelige geslachtsdelen.

Kan je de morning after pil nemen als je aan de pil zit?

Als je de anticonceptiepil slikt, moet je de pilstrip gewoon afmaken naast de inname van de morning-afterpil. Gebruik in de eerste zeven dagen nadat je de morning-afterpil hebt gebruikt, naast de anticonceptiepil ook een aanvullend voorbehoedsmiddel zoals een condoom.

Hoe groot is de kans dat je de eerste keer zwanger raakt?

De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Kun je veilig vrijen zonder condoom?

Wanneer is seks zonder condoom veilig? Vrijen zonder condoom is veilig als je kind seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen.

Wat is de meest veilige anticonceptie?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.