Hoe lang moet er tussen twee zwangerschappen zitten?

Gevraagd door: dr. Sofia Paspoort van Grijpskerke en Poppendamme  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (64 stemmen)

De Wereldgezondheidsorgansatie raadt aan om 18 tot 24 maanden te wachten tussen twee zwangerschappen, om zeldzame complicaties zo veel mogelijk te vermijden.

Hoe lang wachten om weer zwanger te worden?

4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. Na 6 weken ben je echter nog niet ontzwangerd. Hier doe je ongeveer 9 maanden over. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.

Is een tweede zwangerschap anders?

Effecten van een eerdere zwangerschap

Elke zwangerschap is anders dan de vorige. Dat je bij de eerste zwangerschap last had van bepaalde kwaaltjes, betekent niet dat je dit deze zwangerschap weer ervaart en vice versa. In sommige gevallen kan een eerdere zwangerschap effect hebben op een tweede of derde zwangerschap.

Hoe lang gemiddeld tussen kinderen?

2 à 3 jaar. Vaak zie je een leeftijdsverschil van zo'n 2 à 3 jaar tussen kinderen. De oudste heeft zijn ouders een tijd 'voor zichzelf' gehad en moet zijn vader en moeder nu met een broertje of zusje gaan delen.

Hoe snel een tweede kind?

Maar hoeveel tijd zit er best tussen twee kinderen? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het beter is om 18 maanden te wachten vooraleer opnieuw zwanger te worden na een bevalling. Maar volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan één jaar tussen een bevalling en een nieuwe zwangerschap soms volstaan.

1 week zwanger? Bekijk symptomen, informatie over de echo en je kindje en je lichaam | ikenmama.nl

32 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is mijn 2de zwangerschap veel zwaarder?

Je lichaam is – of je het nu wilt accepteren of niet – een stuk meer uitgezakt dan de eerste keer. Dat maakt een hoop dingen heel anders. Je buik wordt bijvoorbeeld een stuk sneller zichtbaar en lichamelijk kan de zwangerschap veel zwaarder zijn.

Is 6 jaar leeftijdsverschil veel?

Van de deelnemers aan de enquête gaf 40 procent aan dat drie tot vier jaar het ideale leeftijdsverschil is als koppel. Voor 30 procent mag het nog iets meer zijn, namelijk vijf tot zes jaar. De grote meerderheid vindt het belangrijk dat zijn of haar partner niet even oud is.

Waarom noemen ze het tropenjaren?

Mijn vader wist me te vertellen dat uitdrukking 'dit zijn de tropenjaren' komt uit de tijd dat mensen uitgezonden werden naar Nederlands-Indië om het vaderland te dienen. De jaren die zij hier werkten, die vaak een stuk zwaarder waren dan in Nederland, telden dubbel voor hun pensioenopbouw.

Hoeveel maanden tussen zwangerschap?

De Wereldgezondheidsorgansatie raadt aan om 18 tot 24 maanden te wachten tussen twee zwangerschappen, om zeldzame complicaties zo veel mogelijk te vermijden.

Wat doet een tweede zwangerschap met je lichaam?

Grotere buik

Het kan zijn dat je buik bij een tweede zwangerschap eerder zichtbaar is dan bij een eerste. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken door de groei van je zwangere buik). Ook voel je de baby waarschijnlijk eerder bewegen.

Hoe weet je of je een tweede kind wil?

Voor het ene stel staat meteen vast dat ze graag twee of meer kinderen zouden willen, anderen twijfelen of ze één kind genoeg vinden. Hoe weet je of je wel of geen tweede kind wilt? Dat is in de eerste plaats natuurlijk iets om met je partner te bespreken. Neem daar de tijd voor en respecteer elkaars mening.

Hoe snel zie je een lichamelijke verandering bij een tweede zwangerschap?

Tweede zwangerschap lijkt sneller te gaan

Die kwaaltjes en buik die steeds dikker wordt zijn niet nieuw meer, waardoor je er minder bij stilstaat.

Waarom extra vruchtbaar na zwangerschap?

Dit komt door de wond die de placenta in de baarmoeder achterliet. Als dit bloedverlies is gestopt – meestal na zo'n zes weken – kan de menstruatie snel opgang komen. Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn.

Kun je zwanger worden als hij niet in je is geweest?

Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma.

Kun je als je zwanger bent nog een keer zwanger worden?

Zwanger worden terwijl je al zwanger bent wordt ook wel superfoetatie of superimpregnatie genoemd. Het overkwam Kate en Peter Hill uit Australië in 2016, die vlak na elkaar twee dochters kreeg.

Wat bedoelen ze met tropenjaren?

Met de tropenjaren worden de bijzonder slopende jaren bedoeld, die je als ouders meemaakt met kleine kinderen. Oftewel: de eerste levensjaren van en met je kinderen.

Van wie is de baby in tropenjaren?

Jelke van Houten en Henry van Loon

Of Tropenjaren grappig is, daar komen we zo op. Maar wat zeker grappig is, is het feit dat Jelka van Houten en Henry van Loon in het 'echte leven' ook een stel zijn. De twee kregen in 2020 een dochter en kennen dus het baby-klappen van de zweep.

Hoe lang duurt tropenjaren?

De eerste jaren met kinderen worden tropenjaren genoemd.

Is 5 jaar leeftijdsverschil veel?

5 Jaar leeftijdsverschil

Een verschil van vijf jaar wordt door de meeste van ons niet gezien als een groot leeftijdsverschil. Maar volgens het onderzoek van de Emory Universiteit hebben deze stelletjes 18 procent meer kans om te eindigen in een scheiding dan koppeltjes die dezelfde leeftijd hebben.

Wat is een te groot leeftijdsverschil relatie?

Een verschil van vijf jaar vergroot het risico tot achttien procent. Is één geliefde tien jaar ouder dan de ander, dan loop je 39 procent meer kans op een tranendal. Bij een leeftijdsverschil van twintig jaar is dat zelfs 95 procent.

Hoeveel verschil in leeftijdsverschil relatie?

De regel houdt in dat je niemand mag uitvragen die jonger is dan "je eigen leeftijd gedeeld door twee, plus zeven jaar". Om het met een voorbeeld te zeggen: als een man 28 jaar is, dan is de sociaal aanvaardbaar leeftijd van zijn date ten minste 21 jaar.

Is een tweede kind veel duurder?

Een tweede kind is iets minder prijzig: aan twee kinderen besteden ouders 28 procent van hun inkomen, oftewel ruim 16.000 euro per jaar in totaal. Een derde en een vierde kind kosten respectievelijk 32 en 39 procent van het besteedbare inkomen.

Is een tweede kind zwaarder?

Veel vrouwen beschrijven het krijgen van een tweede als een minder grote levensverandering dan het krijgen van een eerste kindje. Maar het leven wordt wel op verschillende vlakken anders met een tweede. Zo zal je je aandacht nu moeten verdelen en ervoor moeten zorgen dat twee kinderen tevreden en gezond blijven.

Waarom groeit buik sneller bij tweede zwangerschap?

Ben je voor de tweede keer zwanger? Dan zijn je buikspieren opgerekt door je eerdere zwangerschap en vaak niet meer zo stevig. Hierdoor is je zwangere buik bij een tweede of volgende zwangerschap meestal sneller zichtbaar voor anderen.