Wanneer en hoe contacteer je een vroedvrouw voor thuis?

Hoe lang mag vroedvrouw aan huis?

Gevraagd door: Dex Mathol  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.4/5 (48 stemmen)

Er staat geen vast tijdsduur op een huisbezoek, je vroedvrouw neemt tijd voor jou, de tijd die nodig is. Ken je je vroedvrouw al vanaf de zwangerschap, dan bouwden jullie negen maanden lang een vertrouwensband op. Dat is niet alleen heel fijn tijdens de zwangerschap zelf, maar ook tijdens de kraamtijd.

Hoelang recht op vroedvrouw?

Hoelang heb je recht op kraamzorg? Je kunt genieten van kraamhulp van 1 maand voor tot 3 maanden na de bevalling. Vroedvrouwen kunnen bij jou langskomen tot een jaar na de geboorte van je kindje.

Hoe lang na de bevalling mag je naar huis?

Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.

Hoeveel sessies vroedvrouw?

Vanaf prille zwangerschap tot gesetteld gezin

Je hebt recht op maximaal 12 bezoekjes van de vroedvrouw. Tijdens de bevalling begeleidt de vroedvrouw je voor een zo vlot mogelijk en rustig verloop.

Hoeveel keer komt vroedvrouw aan huis?

Tijdens de eerste 5 dagen na de geboorte kan de vroedvrouw elke dag langskomen. Daarna kan de vroedvrouw nog 7 keer op bezoek komen (en nog meer met een motivering of medisch attest).

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen verloskundige en vroedvrouw?

De term verloskundige is wat moderner, maar doet precies hetzelfde als de vroedvrouw. Vroedvrouw betekent van oorsprong 'wijze vrouw', de wijze vrouw die je door de hele zwangerschap begeleid, net zoals een verloskundige.

Wat doet een vroedvrouw thuis?

De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd.

Doet vroedvrouw een echo?

Controles en echografieën worden in het ziekenhuis uitgevoerd door een gynaecoloog (assistent of supervisor) of door de vroedvrouw.

Wat mag een vroedvrouw allemaal doen?

De vroedvrouw staat je bij zowel bij de keuze voor een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis of in een geboortehuis. De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding.

Hoeveel word een vroedvrouw betaald?

De meerderheid van Verloskundigen verdient een salaris tussen € 1.964 en € 4.701 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Verloskundigen varieert van € 1.964 tot € 2.744. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 2.411 en € 3.391 per maand liggen.

Hoe snel douchen na bevalling?

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.

Waarom douchen na bevalling?

Na een vaginale bevalling

Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding).

Waar slaapt baby eerste nachten?

Het is raadzaam om de baby de eerste nacht(en) bij u op de slaapkamer te leggen. Laat uw baby in een eigen bedje of in een (reis)wieg slapen en niet bij u in bed.

Is een vroedvrouw aan huis verplicht?

Thuiskomst voorbereiden

De eerste 3 dagen na de bevalling is medische opvolging verplicht. Na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt deze opvolging overgenomen door uw vroedvrouw in de thuiszorg of door uw huisarts.

Hoeveel bezoeken vroedvrouw?

Tijdens je zwangerschap kan je tot 12 keer een beroep doen op een controle of begeleiding door je vroedvrouw. Deze bezoekjes worden echter afgestemd met de controles die gebeuren door je gy- naecoloog en huisarts. Na je bevalling komt de vroed- vrouw de dag na je thuiskomst aan huis.

Hoeveel uur heb je recht op kraamzorg?

Wat de zorg precies inhoudt staat in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Wie betaalt vroedvrouw?

Als de vroedvrouw geconventioneerd is dan worden de meeste kosten zelfs 100 % terugbetaald, volgens het derde-betalerssysteem (de vroedvrouw wordt rechtstreeks betaald door het ziekenfonds). Is ze niet geconventioneerd, dan krijg je 75 % terugbetaald van de bedragen die het RIZIV bepaald heeft.

Hoeveel verdient een vroedvrouw per maand?

Per maand verdient de Vroedvrouw gemiddeld tussen de €2000,- en €4000,-. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de Vroedvrouw werkt. Vroedvrouwen die in loondienst werken hebben daarnaast vaak recht op vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag.

Hoeveel verdient een beginnende vroedvrouw?

Zo is het inkomen van een net afgestudeerde verloskundige gemiddeld rond de €2.500,- bruto per maand op basis van een fulltime werkweek. Dit kan oplopen tot €4.500,- bij tien jaar werkervaring. Het salaris van een verloskundige staat bekend om het hoge startsalaris.

Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en een gynaecoloog?

Een gynaecoloog neemt de medische begeleiding van zwangerschappen en bevallingen op zich. Een vroedvrouw volgt je medisch en informatief op tijdens de zwangerschap en/of bevalling. Ze helpt je goed voorbereid te zijn op de bevalling en de periode nadien.

Wat moet je studeren om vroedvrouw te worden?

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Vroedvrouw (m/v/x) te worden?
  • Vroedkunde (Professionele bachelor - HO )
  • Verpleegkunde en vroedkunde : Verpleegkundig specialist (Master - HO )
  • Lactatiekunde (Postgraduaat - HO )
  • Menopauzeconsulent (Postgraduaat - HO )
  • Perinatale coach (Postgraduaat - HO )

Wat doet vroedvrouw tijdens zwangerschap?

Je vroedvrouw helpt je om de veranderingen in je lichaam beter te begrijpen. Ze leert je de verschillende stappen van een bevalling kennen en leert je te herkennen wanneer de bevalling op gang komt. Tijdens deze prenatale ontmoetingen ontdek je ook de ontwikkelingen die je baby doormaakt.

Welke handelingen mag een vroedvrouw uitvoeren?

- de diagnose van de zwangerschap te stellen; - de zwangerschap te volgen; - de bevalling uit te voeren en de eerste zorgen aan de pasgeborene toe te dienen; - tijdens het post-partum de verzorging te verzekeren en het toezicht uit te oefenen.

Wat moet je vragen aan de vroedvrouw?

Je stelt je vragen over de voeding van je kindje, veilig slapen, je eigen gevoelens ... Dan is het fijn dat je met deze vragen terecht kan bij je vroedvrouw. In overleg met jou als ouder bekijkt ze hoe ze je het best kan begeleiden.

Vorige artikel
Hoe vraag je netjes vrij?
Volgende artikel
Hoe baby meer laten slapen?