Hoe lang moet je wennen aan een nieuw matras?

Hoe lang mag je niet op een nieuw matras liggen?

Gevraagd door: Thijn Tins  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (43 stemmen)

Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.

Kan ik direct op een matras slapen dat ik opgerold heb gekocht?

Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.

Hoe lang moet een matras liggen?

Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.

Kan ik gelijk op een Ikea matras slapen?

Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.

Hoelang moet je wennen aan nieuw matras?

Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.

27 gerelateerde vragen gevonden

Kan niet slapen op nieuw matras?

Klachten verdwijnen meestal vanzelf

Bij het wennen aan een nieuw matras komt het ook vaak voor dat men moeite ervaart met inslapen of onrustiger slaapt. 8 op de 10 mensen ervaart namelijk klachten in de eerste weken slapen op een nieuw matras. Hierbij kan het gaan om lichte spierpijn tot tussendoor veel wakker worden.

Wat gebeurt er met een matras na proefslapen?

De retour gestuurde matrassen worden gedoneerd, gerecycled of gereinigd en als refurbished matras opnieuw verkocht. Zo kun je bijvoorbeeld hier een Emma O2 refurbished matras kopen. Als je een Emma Matras bestelt, weet je dus zeker dat jouw matras helemaal nieuw is.

Hoe lang moet een Topmatras uitleggen?

Rol je matras of topper uit op je bed. Knip de plastic zak om je matras of topper open en verwijder het plastic. Laat je matras of topper 24 uur lang rusten zodat het volledig uitgezet is.

Kan een matras verkeerd om liggen?

Bij rugpijn wordt vaak geadviseerd om de matras om te draaien. Indien rugpijn komt door een verkeerde lighouding als gevolg van slijtage van jouw matras helpt het soms om de matras om te draaien en of om te keren. Dit is echter geen lange termijn oplossing.

Wat is een goed matras bij rugklachten?

Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.

Kan je een nieuw matras gelijk gebruiken?

Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.

Hoe lang proefslapen matras?

60 nachten proefslapen

Je lichaam moet wennen aan het matras. Wij adviseren daarom ook altijd om het matras minimaal 3 tot 4 weken te proberen. Soms duurt het wat langer voordat je 100% overtuigd bent dat dit het matras is voor jou.

Hoe weet je of je matras niet goed is?

weet je of je matras toe is aan vervanging
  1. Rug- en nekpijn. Heb je vaak last van pijn en/of stijfheid in je nek of rug? ...
  2. Slechte nachtrust. Lig jij elke nacht weer te woelen en draaien in je slaap? ...
  3. De vorm is eruit. Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt? ...
  4. Hij veert niet terug. ...
  5. Onhygiënische luchtjes en vlekken.

Hoe voorkom je kuilen in matras?

De enige echte manier om een kuil in uw matras te voorkomen, is het aanschaffen van een hoogwaardige matras van de juiste materialen. Kies in dit geval voor materialen waarbij kuilvorming niet mogelijk is.

Kan je Emma matras gelijk gebruiken?

Na het uitpakken van het matras neemt het binnen 24-72 uur zijn uiteindelijke vorm aan. We raden aan het nieuwe matras 1 dag de tijd te geven voordat je erop slaapt. Kun je niet wachten? Het kan geen kwaad het matras gelijk na het uitpakken in gebruik te nemen.

Hoe goed zijn Lidl matrassen?

Een matras van Meradiso (Lidl) is de Beste Koop.
  • Beste uit de Test: Emma O2 (Hard) Prijs: 358 euro. ...
  • Beste Koop: Meradiso (Lidl) 7-zones-koudschuimmatras (hardheid 2) Richtprijs: 120 euro. ...
  • Verantwoording.

Wat te doen met een nieuw matras?

Laat een nieuwe matras luchten voor gebruik. Haal de matras zo snel mogelijk uit de verpakking en laat hem rechtop luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je de matras in gebruik neemt.

Welke hardheid matras bij rugklachten?

Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.

Wat is beter voor je rug traagschuim of koudschuim?

Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.

Waarom nog een topper op je matras?

Je legt een topper bovenop je gewone matras. Het zorgt voor extra slaapcomfort en voor een langere levensduur van je matras. Dit omdat je hier niet direct op ligt. Net als bij de bovenste laag van een matras, bepaalt een topper je ligcomfort.

Waarom stinkt een nieuwe matras?

Aan een nieuw matras zit vaak een geurtje/luchtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt of matrassen die vacuum / in geseald zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen.

Hoe vaak moet je een matras schoonmaken?

Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven.

Van wie is Emma matras?

Het Duitse Emma is onderdeel van de Bettzeit Gruppe en opgericht in 2013. Emma heeft één van de online best verkopende matrassen van Europa, dat als beste uit de test van de Consumentenbond kwam in maart en mei 2017.

Wat te doen als je matras te hard is?

De beste oplossing (en meest radicale oplossing) om een te hard matras zachter te maken is er een dikkere soepele laag over te leggen,die er voor zorgt dat je 1) verder van de kern afligt, en 2) meer conformiteit geeft voor het lichaam. Die toplaag noemen we een topmatras.

Kan een matras te zacht zijn?

Te zacht matras

Het lichaam zakt dusdanig ver weg in het matras, dat de wervelkolom niet meer juist wordt ondersteund. Daarnaast is de bewegingsvrijheid minder en wordt de vochtafvoer beperkt. Hiervoor ontstaan vaak rugklachten en een onrustige slaap.

Volgende artikel
Wat haal je uit een DNA test?