Hoe lang mag je je baby laten huilen?

Gevraagd door: Ize van der Velde  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (63 stemmen)

Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.

Hoe lang mag je een baby laten huilen in bed?

Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.

Wat moet je doen als je baby blijft huilen?

Eindeloos doorgaan met huilen

Meestal is er geen sprake van een medische reden maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan bij de Jeugdgezondheidszorg. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Is het goed om je baby te laten huilen?

Zolang je laat merken dat je in de buurt bent, kan het dan geen kwaad om je kindje even te laten huilen. Let wel goed op dat je kleine niet overstuur raakt. Hierdoor kan hij juist minder goed in slaap komen. Zodra het huilen intensiever wordt, is het verstandig om je kindje wel te troosten.

Hoe weet je of je baby overprikkeld is?

Overprikkeling bij je baby kun je herkennen aan de volgende signalen: grote opengesperde ogen. weinig bewegen of juist heel veel bewegen. wegdraaien van het hoofd/de ogen (vorm van zelfregulatie vanaf 2 weken)

Baby laten Stoppen met Huilen

45 gerelateerde vragen gevonden

Waar wordt een baby rustig van?

Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen. Doe dit is een rustig tempo en met een platte hand. Het geeft je baby een fijn gevoel. Het ritme doet je baby namelijk denken aan jouw hartslag en dat is voor je baby een vertrouwd geluid.

Hoe merk je dat je baby autistisch is?

Symptomen van autisme bij jouw baby of peuter kunnen zijn:
 • brabbelt niet bij 12 maanden.
 • Heeft geen interesse in andere mensen bij 12 maanden.
 • Lacht niet naar anderen bij 12 maanden.
 • Reageert niet wanneer hij of zij wordt toegesproken bij 12 maanden.
 • Maakt geen gebaren (wijzen, zwaaien) bij 12 maanden.

Kan een baby dood gaan door huilen?

Waarom wordt er bij een baby gezegd: nou, laat hem maar even huilen hoor, van huilen is nog nooit een baby dood gegaan.

Kan een baby huilen om aandacht?

Huilen om aandacht

Hij kan gaan huilen omdat hij bij je wil zijn of omdat hij je aandacht wilt hebben. Maak vaak actief contact met je kind op een dag, ook als hij nog niet huilt. Als je pas aandacht geeft wanneer je kind gaat huilen, bestaat de kans dat hij vaker gaat huilen om aandacht van zijn ouders te krijgen.

Waarom huilen baby voor het slapen gaan?

De eerste drie maanden slaapt een baby nog niet zo diep. Op elke slaapperiode volgt een voeding. De hersenen blijven actief als ze slapen. Vandaar dat ze soms even huilen of onrustig zijn maar gelijk weer in slaap vallen.

Hoe haal je een kind uit een huilbui?

Vertel haar dat als ze niet zelf stopt met huilen, u niet meer naar haar toekomt om haar te troosten, ook niet als ze heel lang blijft huilen. Dit moet u dan wel consequent volhouden. Probeer rustig te blijven (of ga stofzuigen of iets dergelijks, zodat u het huilen niet hoort) en schenk geen aandacht aan haar.

Wat is ontroostbaar huilen?

Als er geen aanwijsbare reden is waarom je baby huilt en het onverstoorbaar door kan gaan, kan er sprake zijn van een huilbaby. Eén op de tien en volgens sommige deskundigen zelfs één op de vijf baby's, huilen meer dan drie uur per dag.

Waarom huilt een baby hysterisch?

Bij 90% van de baby's die extreem veel huilen is er een andere oorzaak. De meest voorkomende redenen waarom je baby huilt, vind je hieronder. Krampjes: signalen zijn huilen met beentjes gestrekt of trappen met de beentjes. Moeheid of ongemak (bv: kou, vieze luier): je hoort dan vaak een zeurend huiltje.

Hoe lang mag een baby in een wipstoeltje zitten?

Een wipstoeltje kun je gebruiken vanaf dat je baby een paar weken oud is tot zo'n 6 tot 9 maanden, op het stoeltje staat tot welk gewicht je hem kunt gebruiken. Voorwaarde voor vroeg gebruik is wel dat het wipstoeltje een goede ligstand heeft.

Kan baby niet wegleggen 6 maanden?

Verlatingsangst bij je baby betekent dat hij bang is dat je hem verlaat en niet meer terugkomt. Het is een normale stap in de emotionele ontwikkeling van je baby. Tussen de 6 en 9 maanden krijgt je baby door dat hij en zijn ouders aparte mensen zijn. Hij begrijpt dus ook dat jij hem kan verlaten.

Hoeveel uur per dag knuffelen met baby?

Uit Europees vergelijkend onderzoek bij baby's in verschillende landen blijkt dat meer lichaamscontact leidt tot minder huilen. Baby's die gemiddeld bijna 10 uur of zelfs ruim 16 uur per dag lichaamscontact kregen, huilden 50 procent minder dan baby's die 8,5 uur lichaamscontact hadden.

Hoe kan je een baby sussen?

Huilende baby kalmeren
 1. Wrijf over zijn of haar buikje. Lichaamscontact werkt kalmerend voor een huilende baby. ...
 2. Een badje. ...
 3. Leg een natte doek om je baby's buikje. ...
 4. Leg een boek onder het hoofduiteinde van de wieg. ...
 5. Luid sussen. ...
 6. Controleer de temperatuur van je baby. ...
 7. Doe de luier af.

Waarom huilen babys in de avond?

Hij heeft misschien ook moeite met het verschil tussen dag en nacht en huilen is voor hem een manier om aan zijn nieuwe slaapritme te wennen. Volgens veel kinderartsen is dit gedrag ook een manier waarop baby's hun angsten en frustraties verwerken die ze gedurende de dag hebben opgedaan.

Waarom je baby niet neergelegd wil worden?

Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.

Is huilen gevaarlijk?

Huilen zou veel stress met zich meebrengen, waardoor een hormonale reactie ontstaat die er uiteindelijk tot leidt dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. En een te grote hoeveelheid cortisol werkt als gif voor het brein. “Het is geen mening, maar een feit,” laat Leach weten.

Is huilen schadelijk?

Het laten huilen kan nadelige gevolgen hebben voor het stressniveau van de baby en dat kan langdurige schadelijke gevolgen hebben. Alleen huilen geeft je kind veel stress en dat leidt tot aanmaak van het hormoon cortisol.

Wat als een baby je niet aankijkt?

Geen oogcontact

Is je kleine niet zo gul met zijn starende blikken? Probeer je niet te snel zorgen te maken, de ene baby is hier sneller in dan de andere. Veel ouders zijn bang dat hun kindje een autistische stoornis heeft als hun baby niet of weinig oogcontact maakt. Autisme is een ontwikkelingsstoornis.

Wat is fladderen baby?

Fladderen bij opwinding is een heel normaal verschijnsel. Bijvoorbeeld als je elkaar na een tijdje weer ziet en jouw kind heel enthousiast is. Bij heftige emoties kan het fladderen nog langer duren. Soms gaat een kind erbij springen of rondjes draaien.

Hoe ziet fladderen eruit autisme?

Het maken van stereotype bewegingen zoals fladderen, schommelen en rondjes draaien wordt vaak geassocieerd met autismespectrumstoornissen en is zelfs één van de criteria die genoemd wordt in de DSM-IV. Zelfstimulerend gedrag wordt het ook wel genoemd, in het Engels afgekort naar 'stimming'.

Hoe krijg je een onrustige baby rustig?

Tips bij een onrustige baby
 1. Rust en regelmaat. Klinkt misschien ouderwets, maar veel baby's hebben hier baat bij. ...
 2. Vaste plekken. ...
 3. Wakker in bed leggen. ...
 4. Maak het bed kort en strak op. ...
 5. Vermijd prikkels. ...
 6. Vraag hulp.

Volgende artikel
Hoe oud is een kind van 18 kilo?