Hoe lang mag een kind vastgehouden worden door politie?
Gevraagd door: drs Elin Cadefau BA | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.3/5 (18 stemmen)
Wanneer uw zoon of dochter als verdachte door de politie is aangehouden mag hij of zij eerst 6 uur op het politiebureau worden vastgehouden. Elke aangehouden minderjarige heeft recht op bijstand door een advocaat voorafgaand aan en tijdens het politieverhoor.
Hoe lang kan de politie iemand vast houden?
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
Hoe lang kan iemand vastzitten zonder veroordeling?
De raadkamer kan een bevel gevangenhouding geven voor in totaal maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd. Na een periode van 90 dagen moet de strafzaak voor de eerste keer bij de rechtbank komen.
Hoe lang mag je in een politiecel zitten?
Na maximaal 3 dagen en 18 uur na je aanhouding, is er een zitting bij de rechter-commissaris. Die toetst of je geschorst kan worden en naar huis mag (vaak onder voorwaarden, zoals huisarrest en contact- of gebiedsverbod en/of onder begeleiding van jeugdreclassering).
Hoe lang kan je maximaal worden vastgehouden als je wordt verdacht van een strafbaar feit?
Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.
Hoelang blijf je verdachte?
Daar zijn verschillende termijnen voor: Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en.
Hoe lang mag iemand in beperking worden gehouden?
Hoe lang kunnen beperkingen duren? De duur van de beperkingen is niet wettelijk vastgelegd. Het is dus mogelijk een verdachte verschillende weken of maanden in beperkingen te houden. Dergelijk lange beperkingen komen we meestal tegen in de grotere zaken.
Wat mag de politie wel en niet doen?
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
Wat zijn je rechten als je wordt aangehouden?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Hoe lang duurt een hechtenis maximaal?
Dan moet de strafrechter, binnen de periode van maximaal 90 dagen gevangenhouding, het vervolg van uw voorlopige hechtenis tijdens een zitting behandelen. De rechter beslist of: het nodig is uw gevangenhouding te verlengen en u dus blijft vastzitten, of. dat u in vrijheid de behandeling van uw strafzaak kunt afwachten.
Hoeveel uur is 1 dag gevangenisstraf?
Als de gestrafte zijn werkstraf niet (goed) doet, moet hij de gevangenis in. Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag gevangenisstraf.
Hoeveel schadevergoeding per dag onterecht vastzitten?
In zo'n geval kan de vrijgesproken verdachte op basis van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering vragen om een schadevergoeding ter compensatie van de onterecht gezeten dagen. In de regel worden er vergoedingen toegekend van € 80,- per dag in een huis van bewaring en € 105,- voor een dag in een politiecel.
Wat gebeurt er na een aangifte bij de politie?
Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.
Hoe lang blijven gegevens bij de politie?
Zo lang blijven gegevens over het algemeen bewaard: 5 jaar bij overtredingen (10 jaar als je een taakstraf kreeg of de gevangenis in moest); 20 of 30 jaar voor misdrijven waarop maximaal 6 jaar straf staat; 80 jaar bij zedenmisdrijven.
Wat als je niet stopt voor politie?
Als je een stopteken van de politie negeert pleeg je minstens een overtreding en soms een misdrijf (afhankelijk van de reden voor het stopteken). Zelfs als je blijft staan als de politie je gebiedt door te lopen/ te rijden, kun je al een overtreding of misdrijf plegen.
Wat gebeurt er als je niet op verhoor gaat?
Gaat u zonder geldige reden niet naar het verhoor? Dan bent u strafbaar. De rechter-commissaris kan u door de politie laten ophalen en u toch verhoren. Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige.
Wat mogen agenten niet?
geweld gebruiken; onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel; telefoon tappen; personen observeren.
Wat mag je zeggen tegen een agent?
Volgens het onderzoek kunnen de woorden “pannenkoek”, “wijsneus” of “koekenbakker” wel redelijk veilig tegen een agent gezegd worden.
Welke drie vragen stelt de rechter OM te bepalen of iemand schuldig is?
...
De hoofdvragen luiden in chronologische volgorde, als volgt:
- Kan het ten laste gelegde feit worden bewezen?
- Is het een strafbaar feit?
- Is de dader strafbaar?
- Welke straf of maatregel moet worden opgelegd?
Kan de politie zomaar binnenkomen?
De politie is in mijn woning geweest zonder mijn toestemming
De politie mag dit in sommige gevallen wel doen. Bijvoorbeeld als ze iets in beslag wil nemen of een verdachte wil aanhouden. Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden.
Hoe weet ik of ik gezocht wordt door politie?
Verdachten die dringend gezocht worden door justitie, staan op een opsporingslijst. De Nederlandse opsporingslijst staat op de website van de politie.
Kan de politie je zomaar staande houden?
De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.
Hoe kom je er achter of iemand vast zit?
Bezoek de politie in je woonplaats
Vraag waar diegene wordt vastgehouden. Meestal laten zij dit snel weten. Het is ook mogelijk om met de politie te bellen. Voor niet-spoedeisende vragen of problemen kun je bellen naar: 0900-8844.
Hoe gaat het in een huis van bewaring?
Dat wil zeggen dat een gedetineerde gedurende een bepaalde periode, bij aanvang van zijn 'vestiging' in een huis van bewaring, geen televisie op zijn cel mag hebben, geen kranten mag lezen, geen brieven mag ontvangen of versturen, niet mag bellen en geen contact mag hebben met zijn medegedetineerden.
Hoe verloopt een verhoor bij de politie?
De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.
Kan een kleine stomp in je buik kwaad als je zwanger bent?
Welk IQ heb je nodig voor gymnasium?