ALLES over SPENEN - Slaaptipsvoorbabys.nl

Hoe lang mag een kind een speen?

Gevraagd door: Norah Willems  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (23 stemmen)

De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.

Hoe speen afbouwen 2 jaar?

Stoppen met de speen: 10 tips
 1. Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht met afleren, hoe meer je kind gehecht raakt aan de speen. ...
 2. Bouw geleidelijk af. ...
 3. Leid je kind af. ...
 4. Leg uit. ...
 5. Maak het leuk. ...
 6. Neem afscheid. ...
 7. Zet die automatische piloot uit. ...
 8. Kies een rustig moment.

Welke leeftijd stoppen met tut?

Bouw het gebruik van de fopspeen/duim volledig af tegen de leeftijd van 3 jaar. Dit is ruim voordat de definitieve tanden gevormd zijn. Zo heeft het gebit de kans om zich nog spontaan te corrigeren.

Kan een baby met een speen slapen?

Het is een veelgestelde vraag: mag een baby met een speen slapen? Ja, dat mag! Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.

Hoe kind stoppen met speen?

8 manieren om vriendelijk te stoppen met de speen
 1. Bouw het langzaam af. ...
 2. Leg het uit: je bent nu oud genoeg en het is beter voor je tanden.
 3. Vraag hulp aan de tandarts. ...
 4. Gooi het speentje samen weg op de dag dat de vuilniswagen komt. ...
 5. Laat hem de speen cadeau geven aan een baby als je op kraamvisite gaat.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur per dag speen?

Experts adviseren om het gebruik van een fopspeen te beperken tot maximaal zes uur per dag. Bij elk kind ontwikkelen de mond en tanden zich weer op een andere manier. Het wel of niet geven van een speen aan kinderen ouder dan 24 maanden, is een keuze die elke ouder in overleg met een arts of tandarts zelf moet maken.

Hoelang is een speen goed?

Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.

Waarom geen Bibs speen?

Gevaren van een ronde (Bibs) speen

Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.

Wat in plaats van speen?

Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.

Hoe speen afleren s nachts?

Tips voor het stoppen met speen
 1. Beperk het gebruik van de speen tijdens de nacht.
 2. Wanneer jij je baby in bed legt en je baby bijna slaapt, haal langzaam – net voordat ze in slaap vallen – de speen weg.
 3. Als de ogen van de baby openspringen, stop je hem er weer in en probeer je het over een paar minuten opnieuw.

Wat is de moeilijkste leeftijd?

De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.

Hoe lang duurt stoppen met speen?

Afbouwen 4-7 maanden

Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft. Je troost je kindje op een andere manier, bijvoorbeeld door te sussen of dichtbij te blijven.

Hoe stoppen met tut?

'Wij raden ouders altijd aan om het gebruik van het tutje geleidelijk af te bouwen. Logopedisch gezien is het belangrijk dat het kindje niet gaat praten met het tutje in. Daarom is een tutje enkel 's nachts best wel al een stap in de goede richting. Maak duidelijk dat het tutje er is om te slapen en niet om te spelen.

Waarom wil een kind een speen?

De belangrijkste reden om je baby een speen te geven, is om hem te kalmeren. Baby's hebben vaak veel zuigbehoefte, omdat zuigen troost biedt en een rustgevend en stress-verlagend effect heeft. Als je baby vaak onrustig is, kan het dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt.

Welke speen kind 2 jaar?

Zij gebruiken een prematuur fopspeen. Van 0 tot 6 maanden zitten baby's op Bibs speen maat 1, speen maat 2 is voor de kindjes van 6 tot 18 maanden en speen maat 3 is voor de kindjes vanaf 18 jaar.

Hoe baby laten slapen zonder speen?

Als je jouw baby wilt laten slapen zonder speen kun je het beste eerst proberen de speen 's nachts af te bouwen.
...
Hoe kan ik mijn baby laten slapen zonder speen?
 1. Begin eerst met het gebruik afbouwen overdag tussen de dutjes door. ...
 2. Bouw de speen af voor het avondslaapje. ...
 3. Bouw de speen af voor de dutjes overdag.

Welke soort speen is het beste?

Welke vorm kies ik best? Een ronde speen wordt sneller geaccepteerd door baby'tjes die borstvoeding krijgen. Deze vorm komt namelijk het meest in de buurt van mama's tepel, waardoor je ook minder kans hebt op de zogenaamde tepel-speenverwarring.

Kan een speen te groot zijn?

Zorg ervoor dat de speen niet te groot is, dan voorkomt u dat de tong niet goed in de mond ligt en de baby verkeerd gaat slikken. Door een te grote speen gebruikt de baby ook nauwelijks de mond-en lipspieren. U kunt verschillende soorten uitproberen om erachter te komen, welke uw baby het prettigst vindt en accepteert.

Waarom is een speen niet goed?

Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.

Is de Bibs speen goed?

Doordat de speentjes zo licht zijn zijn ze ontzettend fijn voor je kleintje. Je zult merken dat je kleintje de speentjes minder snel uit zal spugen of zal laten vallen. Daarnaast is er ook goed nagedacht over de vorm van de BIBS speen.

Welke speen is het beste logopedie?

Hoewel de logopedisten benadrukken dat geen enkele speen bij langdurig gebruik goed is, is er wel degelijk een verschil. De zogenaamde orthodontische spenen, die platter zijn, zorgen voor minder problemen, een minder grote overbeet en een minder open mondgedrag. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek.

Wat zijn de gevolgen van speen?

Als oudere kindjes nog steeds een speen gebruiken kan dit nadelige effecten hebben. Zo kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of een overbeet ontstaan. Ook als uw kind nog een melkgebit heeft! Dit kan leiden tot problemen met de spraakontwikkeling.

Welke speen is het minst schadelijk?

Hier gaat het meestal om het stukje speen dat in het mondje zit en zijn er silicone of latex (natuurrubber) fopspenen. Silicone fopspenen zijn niet allergeen: je kindje zal hier quasi nooit allergisch aan zijn. Bovendien zijn ze sterk, waardoor de fopspeen minder snel scheurt.

Waarom na 6 maanden andere speen?

Waarom moet je overstappen op een andere leeftijd? Het gezichtje van je kindje wordt steeds groter naarmate het ouder wordt. Ook worden de zuigkracht en kaken van je kindje steeds iets sterker. De Difrax fopspenen hebben verschillende maten.

Hoe vaak speen wassen?

Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.