ALLES over SPENEN - Slaaptipsvoorbabys.nl

Hoe lang mag een baby een speen gebruiken?

Gevraagd door: Dewi de Bruyn  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (49 stemmen)

Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van een kindje af. Dit is daarom een goed moment om het speentje minder vaak aan te bieden. Of je kindje proberen af te leiden wanneer hij de speen wil. Na een jaar is het gebruik van de speen voor je kind een gewoonte geworden.

Hoe lang mag baby speen?

Wat is het beste moment om te starten met een speen? Fopspenen kunnen vanaf de geboorte of later worden gegeven. Je kunt zelfs pas beginnen met een speen als je baby al drie of zes maanden oud is.

Kan fopspeen kwaad?

Een fopspeen of duim kan vies zijn waardoor je kindje meer risico heeft spruw te krijgen. Volgens Nederlands onderzoek is er een verband tussen middenoorontsteking en het zuigen op een speen. Als je kindje hier vaak last van heeft, is het aan te raden zijn speentje af te nemen.

Kan een baby met speen slapen?

Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.

Hoe baby laten slapen zonder speen?

Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe baby troosten zonder speen?

6 manieren om je huilende baby te troosten
 1. Zachte geluidjes. De eerste paar maanden van een pasgeborene zijn eigenlijk het 'vierde trimester' in de baarmoeder. ...
 2. Vasthouden en knuffelen. ...
 3. Samen bewegen. ...
 4. Probeer te voeden. ...
 5. Geef hem een massage. ...
 6. Word eerst zelf rustig.

Is een speen erg?

Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.

Is een speen goed?

Uit onderzoek is gebleken dat het geven van een fopspeen vanaf de geboorte of nadat de borstvoeding op gang is gekomen, aan gezonde baby's die borstvoeding krijgen, geen significante invloed heeft op de frequentie of duur van exclusieve en gedeeltelijke borstvoeding tot een leeftijd van vier maanden.

Hoeveel speentjes nodig baby?

Hoeveel fopspenen heb ik nodig? Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.

Welke speen geschikt voor pasgeboren baby?

Natuurrubber voelt voor kindjes vaak fijner en zachter in de mond. Rubberen speentjes zijn dan ook soepeler, maar vaak ook minder kleur- en slijtvast. Een latex speen kan je best na één maand vervangen. Natuurrubber is vaak wel biologisch afbreekbaar.

Welke fopspeen voor pasgeboren baby?

Welke speen is het best?
 • Silliconen spenen. zijn erg sterk en zullen minder snel scheurtjes vertonen. zorgen bijna nooit voor allergische reacties. ...
 • Rubberen (latex) spenen: zijn soepeler en comfortabeler, maar hierdoor verslijten ze ook sneller. kunnen bij sommige kindjes een allergische reactie veroorzaken.

Hoe vaak Regeldagen baby?

Groeispurten kunnen op elk moment voorkomen. Toch hebben de meeste baby's rond dezelfde periode regeldagen. Deze zijn vaak rond: 9 à 10 dagen.

Waarom is een speen niet goed?

Als je borstvoeding geeft is het advies om pas te starten met een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is en je baby het drinken aan de borst goed snapt. Zuigen aan een speen is een heel andere techniek dan zuigen aan een tepel. Door de speen te vroeg te geven zou het kind niet goed leren zuigen aan de tepel.

Hoe vaak moet je een speen vervangen?

Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.

Hoe lang duurt wennen zonder speen?

Er bestaan verschillende adviezen vanuit deskundigen met betrekking tot het stoppen met de speen. De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.

Hoe baby sussen?

Huilende baby kalmeren
 1. Wrijf over zijn of haar buikje. Lichaamscontact werkt kalmerend voor een huilende baby. ...
 2. Een badje. ...
 3. Leg een natte doek om je baby's buikje. ...
 4. Leg een boek onder het hoofduiteinde van de wieg. ...
 5. Luid sussen. ...
 6. Controleer de temperatuur van je baby. ...
 7. Doe de luier af.

Wat moet je doen om een baby stil te krijgen?

Het idee is dat je de baby oppakt en zijn armpjes rond de borst vouwt. Vervolgens moet je de armpjes zacht tegen de borst drukken terwijl je de kin ondersteunt. Met je andere hand kun je de baby ondersteunen. Ten slotte houd je de baby in een hoek van 45 graden en wieg je de baby langzaam heen en weer.

Welke speen blijft goed zitten?

Daarnaast kun je dus ook kiezen tussen een Dental of Natural fopspeen. Het ligt een beetje aan je baby wat de beste fopspeen is, want je baby bepaalt wat hij of zij fijn vindt. Doorgaans blijft de Dental fopspeen beter in het mondje zitten, maar een Natural fopspeen wordt wel sneller geaccepteerd.

Welke dag Regeldag baby?

Meestal vallen de regeldagen op de 9e of 10e dag, ongeveer 3 - en 6 weken na de geboorte en bij ongeveer 3 maanden.

Welke dagen zijn Regeldagen?

Regeldagen komen over het algemeen vooral voor wanneer je kindje 10 dagen oud is, 3 weken oud is, 3 maanden oud is en 6 maanden oud is. Het kan echter ook op een ander moment plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer je baby een virusje te pakken heeft.

Hoeveel voedingen op een Regeldag?

Tijdens deze dagen zal je vaker voeden, zo'n 8 tot 10 keer per dag is heel normaal. Wanneer je borstvoeding geeft, krijgt je lichaam op die manier een seintje dat er meer melk moet worden aangemaakt. Zo wordt tijdens regeldagen de vraag van je baby afgestemd met het aanbod van jouw lichaam.

Welke speen lijkt het meest op tepel?

Soorten spenen

Kersvorm: deze heeft een ronde top en lijkt het meest op de vorm van een tepel. Hij is dus herkenbaar voor je kindje. Dentalspeen: deze speen heeft een platte, schuin aflopende vorm. Daardoor valt hij minder snel uit het mondje van je baby.

Wat is beter siliconen of latex speen?

Siliconen fopspenen zijn vaak stugger, maar ook steviger dan rubberen spenen. Een siliconen speen scheurt hierdoor minder snel. Spenen van rubber zijn soepeler en zachter. Hierdoor oefenen ze weinig druk uit op het gehemelte van je kindje en hebben ze minder effect op de stand van de kaken en tandjes.

Welke speen bij tandjes?

Het zuigen op een fopspeen of duim is fijn voor baby's, maar schadelijk vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken. Daarom gaat de voorkeur van tandartsen uit naar een speen, boven een duim. Een speen is namelijk makkelijker af te pakken en te ontwennen dan een duim.

Vorige artikel
Hoeveel gram Fruithap baby?