De legitieme portie berekenen? Zo werkt het! (Aflevering 3)

Hoe lang is legitieme portie opeisbaar?

Gevraagd door: mr. Leah Tillmanno  |  Laatste update: 3 november 2023
Score: 5/5 (9 stemmen)

Verjaring legitieme portie Het is goed om niet te lang te wachten als je denkt aanspraak te kunnen maken op een wettelijk erfdeel. Vijf jaar na de overlijdensdatum vervalt namelijk het recht om aanspraak te maken op deze legitieme portie. Dit is een harde termijn die niet op een of andere manier kan worden opgerekt.

Hoe lang recht op legitieme portie?

Het recht om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt uiterlijk vijf jaar na het overlijden van de overleden ouder (de erflater). Dat betekent dat u binnen vijf jaar na overlijden aanspraak moet maken op de legitieme. Deze termijn kan niet worden gestuit en verlengd.

Is een legitieme portie direct opeisbaar?

Een legitieme vordering is in beginsel opeisbaar 6 maanden na het overlijden (4:81 lid 1 BW). Als er sprake is van een wettelijke verdeling dan is de vordering pas opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden, failliet gaat of in de schuldsanering komt.

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.

Hoe lang kan ik mijn kindsdeel opeisen?

Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen als je het kindsdeel wilt opeisen.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang kun je een verdeling van de erfenis tegenhouden?

Als je goede gronden hebt om een verdeling tegen te houden, dan kan de rechter telkens voor 3 jaar de verdeling uitstellen. In een testament kan echter ook geen testamentair bewind zijn ingesteld in een gemeenschappelijk belang. Zo'n testamentair bewind kan ook in de weg staan aan een verdeling.

Is kindsdeel altijd opeisbaar?

Artikel 4:13 BW bepaalt dat – tenzij het testament anders bepaalt – de vorderingen van de kinderen (ook wel kindsdelen genoemd) opeisbaar zijn bij het overlijden van de langstlevende ouder, wanneer de langstlevende ouder in staat van faillissement verkeerd of de WSNP wordt uitgesproken.

Wie betaald de legitieme portie uit?

Bijvoorbeeld als het kind geheel of gedeeltelijk is onterfd. In zo'n geval is de legitieme portie het deel waar de kinderen minimaal recht op hebben. Zelfs als dit strijdig is met de bewoordingen uit het testament. Het is dus het deel uit de nalatenschap van hun ouders dat zij minimaal moeten ontvangen.

Kan langstlevende legitieme portie opmaken?

Ja dat kan. Je kan in jouw testament bepalen dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende.

Wat telt mee voor legitieme portie?

Wilt u de legitieme portie berekenen? De legitieme portie wordt berekend over de waarde van de goederen der nalatenschap, welke waarde wordt vermeerderd met de bij deze berekening in aanmerking te nemen giften en verminderd met bepaalde schulden.

Hoe weet je dat je onterfd bent?

Hoe weet ik of een ouder mij heeft onterfd? Als uw ouder u heeft onterfd, staat dit in het testament van uw ouder. U kunt bij het Centraal Testamentenregister (CTR) vragen welke notaris het testament bewaart. De notaris kan u een kopie geven van een deel van het testament.

Heb je als erfgenaam recht op inzage testament?

Het is aan u als erflater om te bepalen met wie u de informatie uit het testament deelt. Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen.

Is kindsdeel hetzelfde als legitieme portie?

Het verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie is dat een kind bij onterving slechts aanspraak kan maken op zijn legitieme portie. Het kindsdeel kan worden beperkt door de erflater, maar een legitieme portie is iets waar een kind altijd recht op zal hebben.

Kan een recht op erfenis verjaren?

Verjaring. De rechtsvordering met betrekking tot erfdeel in de nalatenschap verjaart na verloop van twintig jaar. Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft op 8 februari 2022 uitspraak gedaan over de vraag of de rechtsvordering met betrekking tot het opeisen van het erfdeel in de nalatenschap was verjaard.

Hoe lang kan je inkorting vragen?

De vordering tot inkorting ten aanzien van een gift toegekend aan een erfgenaam verjaart na dertig jaar te rekenen vanaf het openvallen van de nalatenschap.

Kan een kindsdeel verjaren?

Op grond van artikel 3:306 BW verjaart een vordering als de onderhavige door verloop van twintig jaren, nu de wet ten aanzien hiervan (het kindsdeel) niet anders bepaalt. Deze verjaringstermijn is op grond van artikel 3:313 BW gaan lopen vanaf het moment waarop de vordering opeisbaar is geworden.

Is legitieme portie alleen geld?

De legitieme portie bestaat alleen uit geld. Het onterfde kind kan het geld pas opeisen na overlijden van de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner. Dit geldt ook voor een partner met wie de overledene samenwoonde en een samenlevingsovereenkomst had.

Kan de langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken.

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Kan de legitieme portie verkleind worden?

De legitieme portie kan verkleind worden door in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit is vooral interessant als je veel vermogen bezit. Je partner krijgt bij het trouwen automatisch de helft. Het deel dat overblijft kun je alsnog naar eigen inzicht verdelen.

Hoeveel krijgt een kind als hij onterft is?

Legitieme portie

Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

Wie kan een beroep doen op de legitieme portie?

Een legitimaris kan in drie situaties een beroep doen op de legitieme portie: als de overledene hem/haar heeft onterfd. als hij of zij wel iets krijgt uit de erfenis, maar dat minder is dan de legitieme portie. als hij of zij meer krijgt dan de legitieme portie, maar hier een beperking op rust.

Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?

Eerder uitkeren kindsdeel kan

In de wet is geen enkele bepaling te vinden die de langslevende verbiedt om de kindsdelen eerder uit te keren dan op de dag dat de vorderingen opeisbaar zijn. De langstlevende kan dan ook de kindsdelen eerder uitbetalen.

Kan je onterft worden van je kindsdeel?

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Kunnen stiefkinderen kindsdeel opeisen?

Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.