Uitkoken van speentjes en spuitjes.

Hoe lang flessen en speentjes uitkoken?

Gevraagd door: Philip Uzun  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (10 stemmen)

Stappen voor flessen uitkoken:
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.

Hoelang moet je een babyfles uitkoken?

Wanneer je een fles gaat uitkoken in een pan, breng je een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang. Giet het water eruit en leg ze op een schone theedoek om te drogen.

Hoe lang flessen en speentjes steriliseren?

Verhit de flessen minstens 10 minuten op 110 à 120 °C. Laat na het steriliseren het materiaal rustig afkoelen.

Hoelang moet je speentjes uitkoken?

Fopspeen steriliseren in kokend water:

Vul een kleine steelpan met water en leg de fopspeen erin. Dek de steelpan af met een deksel en verhit het water tot het kookt. Kook de fopspeen gedurende 5-10 minuten. Laat de fopspeen volledig afkoelen op een schone theedoek voor je hem aan je baby geeft.

Hoe vaak fles en speen uitkoken?

Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.

20 gerelateerde vragen gevonden

Kan een babyfles in de vaatwasser?

Babyfles schoonmaken

Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet.

Hoe vaak moet je flesjes steriliseren?

Tot voor kort was de algemene regel dat je flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.

Waarom BIBS speen niet uitkoken?

Waarom mag je een BIBS speen niet uitkoken? Een BIBS speen van 100% natuurlijk rubber mag je niet uitkoken in kokend water, magnetron of vaatwasser. Door een latex speen uit te koken tast je het natuurrubber aan, waardoor de speen sneller zal slijten. Het natuurrubber kan dan van kleur veranderen of plakkerig worden.

Hoe vaak speentje wassen?

Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.

Waarom moet je een speen uitkoken?

Voor extra veiligheid en zekerheid moet je de speen regelmatig uitkoken en maandelijks vervangen. Erosie van het natuurrubber is namelijk mogelijk en de veiligheid van een speen neemt dan sterk af. Ook is het beter om de speen niet in de magnetron of vaatwasser te doen, omdat dit het natuurrubber aantast.

Hoe vaak uitkoken kolf?

Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.

Waarom flesjes in de koelkast?

Bewaar je de voeding toch langer dan de algemene vuistregel? Dan bestaat er de kans dat bacteriën zich in rap tempo vermenigvuldigen in de voeding waardoor je baby ziek kan worden. Tip: bewaar je flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het beste gekoeld.

Hoe flesjes bewaren na steriliseren?

Ook hier in de koelkast. In een hydrofiel die we dichtvouwen, zo kunnen er minder makkelijk bacterien uit de koelkast op de fles komen.

Kan je flesvoeding in koelkast bewaren?

Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.

Is uitkoken hetzelfde als steriliseren?

Het steriliseren van flesjes en speentjes of het uitkoken van deze spullen komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zowel bij steriliseren als bij uitkoken dood je alle bacteriën, zodat je kindje daarna weer veilig uit het flesje kan drinken of op zijn/haar speentje kan sabbelen.

Hoe maak je Difrax flessen schoon?

Spoel de fles, flessenspeen en overige onderdelen eerst af met koud water om het stollen van eiwitten te voorkomen. Leg de producten hierna in het bovenste rek van de vaatwasser en kies een programma van maximaal 55°C. Schoonmaken in de sterilisator. Difrax heeft een magnetronsterilisator en een steriliseerei.

Hoe lang mag je een speen van een fles gebruiken?

Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.

Hoe baby dagelijks wassen?

Was eerst het gezichtje zonder zeep en droog het af. Reinig dan de handen, armen, oksels, schouders, borst en buik, lies, benen en voeten met zeep of waslotion die geschikt is voor de babyhuid. Leg de baby op zijn of haar zij en was de rug. Was tenslotte zijn billetjes.

Wat is de beste speen?

Welke vorm kies ik best? Een ronde speen wordt sneller geaccepteerd door baby'tjes die borstvoeding krijgen. Deze vorm komt namelijk het meest in de buurt van mama's tepel, waardoor je ook minder kans hebt op de zogenaamde tepel-speenverwarring.

Waarom doekje aan speen?

De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.

Waarom speen na 6 weken vervangen?

De WHO adviseert de fopspeen elke 6 weken te vervangen om de veiligheid te garanderen. Difrax adviseert om de fopspeen te controleren op zwakke plekken voor het geven aan de baby. Dit wordt gedaan door hard aan het zuiggedeelte van de fopspeen te trekken.

Is de BIBS speen goed?

Doordat de speentjes zo licht zijn zijn ze ontzettend fijn voor je kleintje. Je zult merken dat je kleintje de speentjes minder snel uit zal spugen of zal laten vallen. Daarnaast is er ook goed nagedacht over de vorm van de BIBS speen.

Welke stappen doe je na het steriliseren van de fles?

Na het steriliseren

Was je handen zorgvuldig alvorens de flessen en spenen op te nemen of neem een tang of propere keukendoek zodat je je niet verbrandt. Zet de flessen ondersteboven op een schone doek zodat ze kunnen uitlekken en afkoelen. Laat ze liefst drogen aan de lucht voor je ze opbergt.

Hoe maak je baby flesje schoon?

Babyfles schoonmaken

Was de fles en alle onderdelen af met handwarm water en afwasmiddel. Steriliseer ze daarna. Zorg voor een schoon oppervlak en schone handen. Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water.

Welk afwasmiddel voor babyflessen?

De NUK Reininger 500 ml voor spenen en flessen, was speciaal voor de zuivering van flessen en spenen op de kinderopvang ontwikkeld.