What results could I get from my cervical screening (smear) test?

Hoe lang duurt uitslag uitstrijkje baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: drs Faye Tielemans  |  Laatste update: 5 maart 2024
Score: 4.3/5 (27 stemmen)

Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baarmoederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten. Binnen 4 weken ontvangt u per brief de uitslag.

Hoe snel word je gebeld na uitstrijkje?

2 weken na het onderzoek krijg je een brief met de uitslag. Binnen één week werd ik gebeld. Er waren onrustige cellen gevonden. Maar, ik hoefde me geen zorgen te maken, dit gebeurt vaker.

Waarom duurt uitslag uitstrijkje langer?

Bij een uitstrijkje wordt in toenemende mate ook beoordeeld of er sprake is van een virus infectie (hr-HPV). Voor deze test wordt het potje opgestuurd naar een extern laboratorium en de uitslag kan daarom wat langer duren.

Hoe snel uitslag bevolkingsonderzoek baarmoederhals?

U krijgt de brief met de uitslag binnen 4 weken. Wanneer er HPV (humaan papillomavirus) is gevonden, krijgt u een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisarts. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Meestal moet je na 6 maanden terugkomen voor een nieuw uitstrijkje, om te controleren of je lichaam de afwijkende cellen zelf heeft opgeruimd. Als dat zo is, kun je met een gerust hart 5 jaar wachten tot je de volgende oproep voor een uitstrijkje krijgt. Mocht dat niet zo zijn. dan wordt het kijkonderzoek herhaald.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang moet je wachten op resultaat uitstrijkje?

Binnen 4 weken krijg je een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje. Je huisarts krijgt de uitslag ook. Als er cellen zijn gevonden die veranderd zijn, belt de huisarts je soms al voordat je de brief krijgt.

Hoe lang moet je wachten op uitslag van een uitstrijkje?

Binnen vier weken na het maken van het uitstrijkje of het opsturen van de zelfafnameset krijgt u de uitslag via een brief van Bevolkingsonderzoek Nederland.

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

De gynaecoloog kan zien hoe groot de tumor is en of de tumor in uw vagina is gegroeid. De andere hand legt de gynaecoloog op uw buik. Zo kan de gynaecoloog voelen hoe groot de tumor is. Ook kan de gynaecoloog voelen of de kanker in de ophangbanden van de baarmoeder zit.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?

De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker hebben weinig klachten. Verschijnselen die kunnen optreden zijn: contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon) bloedverlies buiten de menstruatie om.

Hoelang duurt onderzoek baarmoederhalskanker?

Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baarmoederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten. Binnen 4 weken ontvangt u per brief de uitslag.

Wat betekent pap 3 bij uitstrijkje?

PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig. PAP 3b: de cellen wijken net iets meer af dan bij een PAP 3a.

Hoe snel van pap2 naar pap 3?

Na zes maanden wordt een nieuw uitstrijkje gemaakt en als dit weer Pap 2 is, volgt een verwijzing naar de gynaecoloog. Pap 3a: Er zijn licht afwijkende cellen te zien. Het is verstandig om voor verder onderzoek naar de gynaecoloog te gaan. Bij de helft van de vrouwen is een behandeling nodig.

Waar zaait baarmoederhals naar uit?

Als de tumor groeit kan de kanker zich uitbreiden naar de schede of naar het steunweefsel rond de baarmoedermond. In een later stadium kan uitbreiding ontstaan naar de blaas, de endeldarm of de buikholte. Er kunnen ook tumorcellen losraken en via het lymfestelsel en/of de bloedbaan worden verspreid.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).

Wat kost een uitstrijkje op eigen verzoek?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Wat voel je als je baarmoederkanker hebt?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Is baarmoeder kanker te zien op echo?

Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Kun je baarmoederhalskanker in bloed zien?

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek.

Kan je HPV krijgen als je maar 1 partner hebt?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Wat betekent het als je onrustige cellen hebt?

Onrustige cellen zijn cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Ze kunnen ontstaan door een infectie, bijvoorbeeld met HPV. Vaak ruimt het lichaam onrustige cellen vanzelf weer op. Onrustige cellen kunnen steeds meer gaan afwijken van normale cellen.

Hoe lang geen seks voor uitstrijkje?

twee dagen voor het uitstrijkje niet onveilig (onbeschermd) vrijen.