How to take your own Cervical Screening Test sample (for Aboriginal & Torres Strait Islander women)

Hoe lang duurt uitslag bevolkingsonderzoek baarmoederhals?

Gevraagd door: Linde Peters  |  Laatste update: 11 januari 2024
Score: 4.8/5 (69 stemmen)

U ontvangt de uitslag binnen 4 weken per brief. Uitslag uitstrijkje: U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje. Uitslag zelfafnameset: Alleen u ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet vanwege privacy redenen en omdat u de aanvrager van het onderzoek bent.

Hoe snel uitslag bevolkingsonderzoek baarmoederhals?

U krijgt de brief met de uitslag binnen 4 weken. Wanneer er HPV (humaan papillomavirus) is gevonden, krijgt u een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisarts. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker.

Hoe lang moet je wachten op resultaat uitstrijkje?

Binnen 4 weken krijg je een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje. Je huisarts krijgt de uitslag ook. Als er cellen zijn gevonden die veranderd zijn, belt de huisarts je soms al voordat je de brief krijgt.

Hoe snel bericht na bevolkingsonderzoek?

Binnen 10 werkdagen versturen we een brief met de uitslag. Welke uitslag is mogelijk? Er zijn op de röntgenfoto's geen aanwijzingen gevonden voor borstkanker. U kunt over 2 jaar (dit kan tijdelijk later zijn) weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

Hoe snel word je gebeld na uitstrijkje?

2 weken na het onderzoek krijg je een brief met de uitslag. Binnen één week werd ik gebeld. Er waren onrustige cellen gevonden. Maar, ik hoefde me geen zorgen te maken, dit gebeurt vaker.

42 gerelateerde vragen gevonden

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit noemen we ook wel een contactbloeding.

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?

U krijgt meestal 1 of meer van de volgende onderzoeken:
  • een MRI.
  • een biopt. De arts haalt met een klein tangetje een heel klein stukje weefsel van de baarmoederhals weg. ...
  • een lisexcisie.
  • bloedonderzoek. In uw bloed kan de gynaecoloog zien: ...
  • onderzoek van uw vagina en baarmoederhals. ...
  • een PET-CT-scan.

Hoe krijg je de uitslag van het bevolkingsonderzoek?

U bent als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek de aanvrager van de ontlastingstest, dus u krijgt van ons de uitslag. Op uw verzoek sturen wij uw huisarts bericht, wanneer er vervolgonderzoek nodig is.

Waarom duurt uitslag uitstrijkje zo lang?

Als de uitstrijk niet de juiste typen en hoeveelheid cellen bevat om te kunnen beoordelen, wordt de uitslag van ons onderzoek onvoldoende betrouwbaar. Na zes weken wordt er dan een herhalingsonderzoek uitgevoerd. Eventuele afwijkingen in de cellen.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Als u veranderde cellen in uw uitstrijkje heeft, gaat u naar het ziekenhuis. Een behandelaar bekijkt uw baarmoederhals met een apparaat. Soms worden er stukjes baarmoederhals weggehaald en onderzocht. U krijgt meestal binnen 2 weken de uitslag van het onderzoek.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Is pap 3b ernstig?

Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien. Er volgt verder onderzoek bij de gynaecoloog en meestal is een behandeling nodig. Pap 4: Er zijn ernstiger afwijkende cellen te zien. Er is onderzoek nodig en bijna altijd is er een behandeling nodig.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).

Wat betekent het als je onrustige cellen hebt?

Onrustige cellen zijn cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Ze kunnen ontstaan door een infectie, bijvoorbeeld met HPV. Vaak ruimt het lichaam onrustige cellen vanzelf weer op. Onrustige cellen kunnen steeds meer gaan afwijken van normale cellen.

Wat als je positief test op HPV?

Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op. In sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.

Hoe lang geen seks voor uitstrijkje?

twee dagen voor het uitstrijkje niet onveilig (onbeschermd) vrijen.

Hoe vaak slechte uitslag uitstrijkje?

Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel.

Is pap 4 kanker?

PAP 4: er zijn ernstig afwijkende cellen te zien. In 90% van de gevallen is een behandeling nodig. PAP 5: de cellen zijn zeer afwijkend. Soms alarmeert het uitstrijkje ten onrechte, maar soms is er ook sprake van baarmoederhalskanker.

Wat zijn de symptomen van poliepen in de baarmoeder?

De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.

Waar kijken ze naar bij een uitstrijkje?

In het laboratorium wordt het uitstrijkje onderzocht op HPV (humaan papillomavirus). Als dit virus wordt gevonden, kijken onderzoekers ook of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Afwijkende cellen zijn cellen die er anders uitzien.

Heeft bevolkingsonderzoek zin?

Voordelen van het bevolkingsonderzoek

Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben een 50% kleinere kans om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen. Voor vrouwen die wat ouder zijn (tussen de 70 en 75 jaar) en vaker hebben deelgenomen, blijkt het effect van borstkankerscreening groter.

Hoe lang duurt bevolkingsonderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederhalskanker?

Symptomen
  • contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon)
  • bloedverlies buiten de menstruatie om.
  • veranderde vaginale afscheiding.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Vorige artikel
Wat is de gingiva?