How often should I have my period, and how long should it last?

Hoe lang duurt het voordat ik weer ongesteld wordt?

Gevraagd door: ds. Jordy van Bruchem  |  Laatste update: 29 december 2023
Score: 4.1/5 (41 stemmen)

Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.

Hoe lang duurt het voordat je weer ongesteld wordt?

De dokter vraagt vaak of je cyclus 'regelmatig' is. Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren.

Is het erg als je later ongesteld wordt?

Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn. Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen. Ook als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je zwanger worden.

Hoe kan ik weer ongesteld worden?

De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.

Wat voel je een week voor menstruatie?

Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?

Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen zitten er tussen je menstruatie?

De menstruele cyclus start op de eerste dag van de menstruatie en duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie geteld. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. De meerderheid van de vrouwen hebben een menstruele cyclus tussen 25 en 35 dagen en dit tot ongeveer de leeftijd van 40 jaar.

Waarom voel je je down ongesteld?

Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.

Wat zijn de eerste tekenen van de overgang?

De eerste uiting van de overgang is meestal een verandering van de menstruaties. Er kunnen typische overgangsklachten optreden, zoals opvliegers en transpiratieaanvallen.

Hoe weet je in welke fase van de overgang je zit?

De overgang bestaat uit 4 fasen:
  • Premenopauze: dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. ...
  • Perimenopauze: dit is de fase rondom de menopauze. ...
  • Menopauze: dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. ...
  • Postmenopauze: dit is de fase na de menopauze.

Hoe weet je of je vruchtbaar bent of niet?

Ovulatietest. Is jouw menstruatiecyclus onregelmatig of vind je het moeilijk om je vruchtbare dagen te herkennen? Dan kun je bij de drogist of apotheek ovulatietesten kopen. Deze testen geven aan wanneer jouw eisprong is (en dus vruchtbaar bent) en wanneer je dus een grotere kans hebt om zwanger te worden als je vrijt.

Hoeveel dagen te laat is normaal?

Het is normaal dat de menstruatie van maand tot maand een beetje varieert in lengte. Over het algemeen is een menstruatie te laat wanneer je meer dan vijf dagen over tijd bent.

Kun je na 2 jaar weer ongesteld?

Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.

Kan je maar 1 dag ongesteld zijn?

In principe is er geen vast aantal dagen voor hoelang je eerste menstruatie moet duren. We zijn allemaal verschillend namelijk! De eerste keer dat je ongesteld bent zal waarschijnlijk heel licht zijn en ook maar een dagen duren.

Wat moet je doen als je niet ongesteld wordt?

Veel vrouwen die tijdelijk niet ongesteld worden, zullen na een aantal maanden vanzelf hun menstruatie terugkrijgen. Neem contact op met de huisarts als uw menstruatie weg blijft. Bespreek ook met uw huisarts als u vermoedt dat uw menstruatie wegblijft door uw medicijngebruik of wanneer u eetproblemen heeft.

Is bruin bloed ook menstruatie?

Tijdens je ongesteldheid verandert je menstruatiebloed van kleur. Op de dagen dat je het meeste bloed verliest, de eerste 2 tot 3 dagen, zal het vaak roder van kleur zijn. Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien.

Wat voor afscheiding vlak voor menstruatie?

Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.

Hoe ver ben ik in de overgang?

De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.

Hoe stel je vast dat je in de overgang bent?

Je kan bij je huisarts terecht om de menopauze laten vaststellen via een bloedtest. Die bloedtest biedt overigens ook meer zekerheid. Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest en van de ongemakken die je ondervindt, kan je met je arts op zoek gaan naar oplossingen om die ongemakken te verminderen.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.

Welke leeftijd pre overgang?

Zo rond je veertigste levensjaar kan er een verandering plaats vinden in je hormoonhuishouding. Als je je lichaam goed kent dan kun je al subtiele veranderingen merken. Deze fase heet de premenopauze, dit is de fase voordat je menstruatie definitief uit blijft. Het wordt ook wel de pre overgangsfase genoemd.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Wat is de beste leeftijd om te stoppen met de pil?

Gebruik dan wel een voorbehoedmiddel als je niet zwanger wil worden, bijvoorbeeld een condoom. Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geworden, kun je stoppen met voorbehoedmiddelen. Stop in elk geval met de pil als je 52 jaar bent. Artsen raden het af om de pil in de overgang te gebruiken.

Heb je meer slaap nodig als je ongesteld bent?

Als je ongesteld bent, heb je dus een laag gehalte van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam. En laat het hormoon progesteron nou net óók zorgen voor een goede nachtrust. Voilà, de oorzaak van je vermoeidheid!

Waarom zet je buik op tijdens menstruatie?

Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan. Daarnaast kan ook de pil zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Wat komt er uit je lichaam als je ongesteld bent?

Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken. Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen.

Volgende artikel
Is een baby kleurenblind?