Hoe lang duurt eerste afspraak gynaecoloog?
Gevraagd door: Mathijs Scardino | Laatste update: 10 mei 2023Score: 4.9/5 (68 stemmen)
Baarmoeder, eierstokken en eileiders liggen in de buikholte en zijn dus niet zichtbaar. Ze zijn wel te voelen bij inwendig onderzoek en kunnen ook worden gezien met een echo. De eerste afspraak bij de gynaecoloog Voor de eerste afspraak is gemiddeld 30 minuten tijd gereserveerd.
Wat doet een gynaecoloog bij eerste afspraak?
Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent. Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden.
Hoe lang duurt gynaecoloog afspraak?
De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.
Wat draag je naar de gynaecoloog?
De arts zal je vragen je onderlichaam te ontkleden. Je kan je bovenkleding aanhouden. De slip en broek moeten uit, een wijde rok mag je aanhouden. Je gaat zitten op een gynaecologische tafel, en plaatst elk been in één van de voorziene steunen.
Hoe verloopt een standaard gynaecologisch onderzoek?
De gynaecoloog bekijkt met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. Indien nodig wordt een uitstrijkje genomen. Een uitstrijkje is een onderzoek om voorlopers van baarmoederhalskanker en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen.
Hoe lang duurt Gynaecologie?
De opleiding tot gynaecoloog duurt zes jaar en is als volgt samengesteld: De eerste twee jaar zijn niet-universitair (NU), waar de focus ligt op de basis laag-complexe zorg. Daarna volgen er twee jaar Universitair (U), waar de focus ligt op de basis matig-complexe zorg en academische vorming.
Hoeveel uur werkt een gynaecoloog?
Is gynaecoloog in opleiding bij een academisch ziekenhuis. Werkt vier dagen per week zo'n negen tot tien uur per dag op de afdeling verloskunde. Draait ook elk kwartaal zeven avond- en zeven nachtdiensten, plus een aantal weekenddiensten.
Hoeveel kost een bezoek aan de gynaecoloog?
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.
Doet gynaecoloog pijn?
Dit doet bijna nooit pijn. Zo kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de baarmoeder en de eierstokken beoordelen en bij klachten de pijnlijke plek onderzoeken. Na het gynaecologisch onderzoek wordt er eventueel nog een vaginale echografie gemaakt.
Kun je naar de gynaecoloog als je ongesteld bent?
Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt. Als u het zelf prettiger vindt, kunt u de afspraak verplaatsen.
Kan een gynaecoloog zien of je zwanger bent geweest?
Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.
Hoe snel kan een gynaecoloog zien dat je zwanger bent?
Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.
Hoeveel afspraken gynaecoloog?
Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.
Hoe lang duurt een inwendig onderzoek?
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.
Hoe ontspannen bij gynaecoloog?
Probeer op je ademhaling te letten en te ontspannen.
Door ontspannen te ademen en je te focussen op rustig worden, zal je lichaam meer ontspannen raken. Net als bij seks is penetratie niet fijn als je lichaam en vagina gespannen is, probeer dus ook bij onderzoek met een eendenbek zo diep mogelijk in en uit te ademen.
Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?
Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen: Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen.
Hoeveel cm eendenbek?
De totale lengte is 20 cm en de lengte van het blad is 10 cm.
Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?
“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Hoe vaak moet een vrouw naar de gynaecoloog?
Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.
Is de gynaecoloog vergoed?
Gynaecologie en de zorgverzekering
Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.
Kan je zonder doorverwijzing naar de gynaecoloog?
Ook zonder verwijzing kun u terecht voor gynaecologisch advies, maar dan zijn de kosten voor eigen rekening. Het bedrag is afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek.
Kan je zonder verwijzing naar de gynaecoloog?
Je kunt zelf, geheel onafhankelijk, voor een gynaecologische check-up kiezen. Je hebt voor de gynaecologische check-up geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze behandeling is daardoor ook geen verzekerde zorg, en komt daardoor geheel voor eigen rekening. De gynaecoloog zal je informeren over de kosten.
Hoeveel verdien je als gynaecoloog per maand?
Als beginnend gynaecoloog kun je in 2023 denken aan een salaris van ongeveer € 3.600 bruto per maand. Als je al lang in het vak zit en bijvoorbeeld in dienst bent bij een ziekenhuis, kan dit oplopen tot zo'n € 10.900 bruto per maand.
Wat doet de gynaecoloog bij een onderzoek?
- Speculumonderzoek. Met de eendenbek, of speculum, bekijkt de gynaecoloog de schede en de baarmoedermond. ...
- Inwendig onderzoek. Het inwendig onderzoek noemen we ook wel het 'vaginaal toucher'. ...
- Echo. ...
- Waterecho. ...
- Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) ...
- Colposcopie.
Welke leeftijd naar gynaecoloog?
Er is geen ideale leeftijd voor een eerste bezoek aan de gynaecoloog. Je kan er naartoe: op het moment van je eerste menstruatie. als je voor het eerst seks hebt.
Welke zelftest is het meest betrouwbaar?
Welke leeftijd valt onder peuter?