Inleiden van de bevalling

Hoe lang duurt een thuisbevalling?

Gevraagd door: Amin Peeters  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (12 stemmen)

Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.

Hoe lang duurt bevalling bij 10 cm ontsluiting?

Gemiddeld duurt het bij een eerste kindje 12 uur tot je volledige ontsluiting hebt. Daarna ga je nog ongeveer een uur persen. Bij een volgende bevalling gaat het in de regel allemaal wat sneller: 5-6 uur voor de ontsluiting en 10-15 minuten persen.

Hoe lang duurt het persen bij een bevalling?

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg. Aan het eind van de persfase is het (achter)hoofdje van de baby zeer goed zichtbaar..

Hoe werkt thuis bevallen?

Kenmerken thuis bevallen

De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.

Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak eindigt thuisbevalling in ziekenhuis?

In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.

Hoe vaak gaan thuisbevallingen mis?

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager. In de jaren 90 van de vorige eeuw lag het percentage thuisbevallingen in ons land nog stukken hoger, op zo'n 35 procent.

Hoe veilig is thuis bevallen?

Samen met je verloskundige bespreek je waar je wilt gaan bevallen. Thuis bevallen met je verloskundige is net zo veilig in het ziekenhuis (bron: onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015).

Hoeveel procent bevalt thuis eerste kind?

De rest van de vrouwen begint aan een eerstelijnsbevalling. Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Is thuis bevallen gratis?

Als je besluit om thuis te bevallen worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico. Het kan ook voorkomen dat je in het ziekenhuis gaat bevallen vanwege een medische noodzaak.

Hoe pijnlijk is persen?

De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.

Hoe lang duurt het nog bij 4 cm ontsluiting?

Als je dat soort weeën hebt vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur. Maar vaak pas als de eerste 4 centimeter al behaald zijn. De eerste 4 centimeter zijn bij een eerste kindje heel onvoorspelbaar. Soms duurt het dagen, soms is het in een paar uurtjes gepiept.

Hoe gaat de bevalling sneller?

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!

Wat als persen te lang duurt?

Gemiddeld duurt het persen bij een eerste kind 1 tot 1 1/2 uur. Langer persen is geen probleem als er vordering is en jij het nog vol kunt houden. Laat je dan ook vooral niet opjagen. Zolang jij en je baby het goed doen is ingrijpen niet nodig!

Doet ontsluiting voelen pijn?

Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.

Hoe lang duurde de kortste bevalling?

Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen. Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten.

Wat kost het om thuis te bevallen?

Een thuisbevalling is vrijgesteld van het eigen risico. De kosten hiervan worden dus volledig vergoed door uw zorgverzekering. Ook wordt er geen eigen bijdrage in rekening gebracht wanneer u ervoor kiest om thuis te bevallen.

Hoe vaak gaat een bevalling fout?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoeveel moet je betalen als je bevalt?

De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling

De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigen in ziekenhuis?

Ongeveer 23% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Zo'n 50% van alle thuisbevallingen van een eerste kind, eindigt alsnog in het ziekenhuis.

Welke pijnbestrijding bij thuisbevalling?

Medische hulpmiddelen kunnen worden ingezet bij een thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling. Er kan gebruik gemaakt worden van transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), steriele waterinjecties (SWI) en lachgas.

Hoe zorg je voor een makkelijke bevalling?

Zittend persen, op een baarkruk bijvoorbeeld, of hurkend, of op handen en voeten, kan voor sommige vrouwen aanzienlijk helpen de bevalling sneller te laten verlopen en minder pijn te voelen. De zwaartekracht helpt namelijk in dit soort posities goed mee, waardoor de weeën effectiever worden.

Hoe lang mag een vrouw thuis blijven na bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoeveel mensen mogen er bij een thuisbevalling zijn?

Ik moet gaan bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn? In het Maasstad Ziekenhuis mag je naast je eigen verloskundige nog twee personen kiezen die bij de bevalling aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner en een ander persoon die dicht bij u staat.

Waarom 2 emmers bij thuisbevalling?

Inhoud kraampakket

Laat de inhoud van het kraampakket in de doos zitten en zorg dat deze voor het grijpen is. Bij een thuisbevalling heb je naast het kraampakket het volgende nodig: 2 emmers en 2 vuilniszakken (in de ene emmer gaat tijdens de bevalling het afval, in de ander de vuile was)