Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Hoe lang duurt de gemiddelde bevalling?

Gevraagd door: Eva Lopes  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (48 stemmen)

Duur van de bevalling
De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter.

Hoelang kan het duren tot 10 cm ontsluiting?

Daarna heb je volledige ontsluiten en mag je gaan persen, waarna je baby geboren mag worden. Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.

Waarom pas persen bij 10 cm?

10 cm ontsluiting

10 centimeter betekent dat je baarmoeder volledig geopend is. Je baarmoedermond is nu zo groot als een mango. Bij de volgende perswee mag je meepersen. De ontsluitingsfase is dan afgerond, en je gaat over naar de volgende fase van de bevalling: de uitdrijvingsfase.

Waaraan merk je dat bevalling nadert?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe lang duurt gemiddeld een tweede bevalling?

Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten. De beste manier om te persen is de 'natuurlijke'manier.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang kun je met 2 cm ontsluiting lopen?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Is tweede zwangerschap makkelijker?

Meestal is je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste, omdat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Het is dus voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.

Hoe gedraagt de baby zich vlak voor de bevalling?

Er zijn sterke aanwijzingen dat de baby het signaal geeft dat de bevalling begint. De kleine heeft een soort kalender en weet zelf wanneer het tijd is om geboren te worden. Door signalen van de baby wordt in het lichaam van de moeder een aantal processen in gang gezet waardoor de bevalling begint.

Hoe voelt het begin van de bevalling?

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent.

Hoe herken je het begin van de bevalling?

De eerste tekenen van de bevalling herkennen
  1. Indalen van jouw baby. Als een baby indaalt, betekent dit dat het hoofdje dieper in het bekken daalt. ...
  2. Rommelen/ voorweeën. 'Ik heb een beetje gerommeld vannacht'. ...
  3. Verstrijken en week worden van de baarmoedermond. ...
  4. Het verliezen van de slijmprop. ...
  5. Diarree. ...
  6. Je vliezen breken.

Hoe lang mag je maximaal persen?

Persen (de uitdrijving)

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren. Het is belangrijk goed contact te houden met je verloskundige.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken.

Kan latente fase stoppen?

De latente fase is de fase waarin het nog twee kanten op kan, doorzetten of weer afzwakken. Het is belangrijk om deze fase nog een beetje te negeren. Zolang het lukt is het goed afleiding te zoeken en de klok en timer weg te laten. Een warme kruik of warme douche op je buik kunnen helpen de pijn te verlichten.

Hoe lang duurt het tot volledige ontsluiting?

De weeën beginnen echt behoorlijk pijn te doen, ze duren langer en komen meestal om de 3 minuten. Als je weeën hebt die om de 3 minuten komen, 1 tot 1½ minuut aanhouden en flink pijn doen, dan vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm. per uur.

Hoe lang nog na 9 cm ontsluiting?

Fase 3, de laatste centimeter

Je bent nu op 9 cm ontsluiting en moet nog maar 1 cm meer, 1 cm die je als de moeilijkste fase van je bevalling kunt ervaren. De weeën zijn nu erg hevig en volgen elkaar in een hoog tempo op, het kan al wat persdrang geven.

Hoe laat beginnen de meeste bevallingen?

De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen.

Is een baby druk of rustig voor de bevalling?

Kindje wordt rustiger

De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.

Kun je voorspellen wanneer je gaat bevallen?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.

Waarom duurt tweede keer zwanger worden langer?

Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.

Is een 2e zwangerschap anders?

Effecten van een eerdere zwangerschap

Elke zwangerschap is anders dan de vorige. Dat je bij de eerste zwangerschap last had van bepaalde kwaaltjes, betekent niet dat je dit deze zwangerschap weer ervaart en vice versa. In sommige gevallen kan een eerdere zwangerschap effect hebben op een tweede of derde zwangerschap.

Is een tweede kind zwaar?

De eerste weken (en soms helaas ook maanden) na de geboorte zijn extra zwaar door de nachtvoedingen. Hou er rekening mee dat je oudste ook moet wennen aan de veranderde gezinssituatie en daardoor misschien een periode wat minder goed doorslaapt. Nachtelijk gehuil van de baby helpt daarbij natuurlijk ook niet echt…

Hoe voelt toucheren?

Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, vooral als je de spieren rondom je vagina (bewust of onbewust) aanspant. Probeer je daarom tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Tijdens een wee doet een inwendig onderzoek bijna altijd pijn. Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen.

Kan je het voelen als je ontsluiting hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Hoe lang kan de latente fase duren?

De latente fase kan gemiddeld 12 tot 14 uur duren, maar bij een eerste bevalling kan dat zelfs 24 tot 48 uur zijn. Bij een volgende bevalling gaat het meestal een stuk sneller, omdat je lichaam de baarmoedersamentrekkingen al heeft geoefend en door het spiergeheugen beter weet wat er moet gebeuren.

Wat te doen in latente fase?

Als dat helemaal is gebeurd, kan er ontsluiting ontstaan. In de latente fase bereik je ongeveer 3 cm ontsluiting. Wat kan je nou het beste doen tijdens deze fase? Ontspan!

Volgende artikel
Waarom een baby buiten slaapt?