Recovery Time After a Hysterectomy: Ask the Doctor with OBGYN Dr. Richard Salter

Hoe lang blijf je in het ziekenhuis na een baarmoederverwijdering?

Gevraagd door: Mason Blom D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (19 stemmen)

Na een baarmoederverwijdering via de schede, verblijft u in principe één nacht in het ziekenhuis en mag u de volgende dag naar huis.

Hoe lang thuis na verwijderen baarmoeder?

Na de operatie

U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt drie tot vier weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.

Is een baarmoederverwijdering een zware operatie?

Het verwijderen van de baarmoeder is een grote operatie. Daarom is het belangrijk rustig aan te doen. Tillen en dragen: Het is belangrijk om de eerste week na de operatie niet zwaarder dan 3 kg te tillen en te dragen.

Hoelang duurt een baarmoederverwijdering operatie?

Bij een operatie via de vagina sluit de gynaecoloog de wond met stevige hechtingen. Die lossen vanzelf langzaam op. Vaak krijgt u ook een tampon tegen het bloeden. Een baarmoederverwijdering duurt tussen de 1 tot 2 uur.

Hoe lang dikke buik na baarmoederverwijdering?

De meeste vrouwen hebben twee dagen na de operatie last van gasvorming in de darmen, waardoor de buik opgeblazen aanvoelt. Dit kan gevoelig zijn, maar duurt niet lang.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van baarmoeder verwijderen?

Mogelijke complicaties en bijwerkingen van een baarmoederverwijdering
 • Afscheiding. ...
 • Nabloeding. ...
 • Problemen bij het plassen. ...
 • Moeheid. ...
 • Geen menstruatie meer. ...
 • (On)gevoeligheid van het litteken. ...
 • Overgangsklachten. ...
 • Veranderde seksuele beleving.

Is baarmoeder verwijderen pijnlijk?

Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.

Hoe lang wandelen na baarmoederverwijdering?

Rustig wandelen en traplopen is geen probleem. De eerste zes weken zo min mogelijk dragen en tillen. Lichte huishoudelijke activiteiten bij voorkeur eerst zittend uitvoeren, naarmate u langer kunt staan mag u staand werken. Bewegen is gezond!

Hoeveel kilo tillen na baarmoeder verwijderen?

Tillen en werken in het huishouden

De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet te zwaar (2 kg) tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen. Denk hierbij aan zware boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of bedden opmaken. Lichte huishoudelijke activiteiten zoals koken, afwassen kunt u doen.

Hoe lang last van darmen na baarmoederverwijdering?

Na een buikoperatie kunt u nog enkele weken last hebben van een verstoorde darmwerking. Uw darmen houden gemakkelijker lucht vast, u kunt dit merken doordat uw buik opzet, vooral na maaltijden en doordat u meer windjes moet laten. Veel vrouwen hebben buikkrampen als de darmen weer op gang komen.

Hoe lang moet je steunkousen dragen Na verwijderen van baarmoeder?

De steunkousen die u gedurende het verblijf in het ziekenhuis kreeg, draagt u best tot twee weken na de operatie. Bij een goede mobilisatie is dit thuis niet noodzakelijk. Douchen kan geen kwaad voor de wond of het litteken, ook met een buik- litteken.

Waarom katheter na baarmoederverwijdering?

Door verandering van de plaats van de urinebuis of door vernauwing is het soms moeilijk om na de operatie goed te kunnen plassen. In dat geval krijgt u opnieuw een katheter. Dit is vrijwel altijd een tijdelijk probleem. Bij sommige vrouwen ontstaat urineverlies na de operatie.

Hoe snel geneest wond baarmoeder?

Wij adviseren u niet zwaar te tillen of te sporten, totdat de wond is genezen. Dit duurt 2 tot 4 weken. Probeer daarna uw activiteiten rustig op te bouwen, iedere dag iets meer.

Wat mag wel en niet na een baarmoederverwijdering?

Leefregels
 • Als u een wond heeft mag de pleister na 48 uur verwijderd worden. U mag douchen.
 • Regelmatig lopen en niet te lang staan. Over het algemeen geldt dat oefenen goed is, echter met mate. ...
 • Zo min mogelijk traplopen.
 • Tillen: de eerste zes weken niet zwaarder dan ongeveer vijf kg.

Heb je nog afscheiding zonder baarmoeder?

Als de baarmoeder laparoscopisch (via een kijkoperatie) verwijderd werd, vergt het herstel gemiddeld drie tot vier weken. De eerste weken kunt u nog wat bloed of bruinige afscheiding verliezen.

Wat is licht huishoudelijk werk na operatie?

U mag na de operatie licht huishoudelijk werk doen, ga hierbij niet over de pijngrens en wees voorzichtig met tillen. Meestal vindt werkhervatting plaats zodra u zich daar goed voor voelt. Bespreek met uw behandelend arts wanneer u uw werkzaamheden mag hervatten, dit kan per operatie verschillen.

Hoe slapen na hysterectomie?

Als uw baarmoeder via de buikwand is verwijderd, blijft u meestal 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. U kunt gerust bewegen, draaien of op uw zij slapen.

Hoeveel weegt een vergrote baarmoeder?

Myomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel. Een myoom kan zo groot zijn als de nagel van een pink, maar is soms heel groot en kan zelfs een paar kilo wegen.

Hoeveel cm is een baarmoeder?

De baarmoeder situeert zich in de onderbuik van de vrouw en is een peervormig orgaan tussen 7 en 10 cm lang. De baarmoeder is een holle spiermassa die zich tussen de blaas en de endeldarm bevindt.

Is een baarmoederverzakking gevaarlijk?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.

Hoe halen ze je baarmoeder eruit?

De gynaecoloog kan de baarmoeder verwijderen via de schede (vaginaal), soms in combinatie met een kijkoperatie (laparoscopie) of via de buikwand (abdominaal). Bij een operatie via de buikwand is een horizontale snede (bikinisnede) mogelijk of een verticale snede van de navel naar beneden.

Wat is zwaar huishoudelijk werk na operatie?

Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.

Waarom geen uitstrijkje meer na 60 jaar?

Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.

Wat gebeurt er als je geen steunkousen aan doet?

Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden, de enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden.