Opvliegers Enzo: Ben ik in de overgang? | Margriet

Hoe lang ben je in de overgang?

Gevraagd door: dr. Pepijn van den Heuvel Msc  |  Laatste update: 18 november 2023
Score: 5/5 (47 stemmen)

De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.

Welke leeftijd is de overgang voorbij?

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.

Hoe weet je of je nog in de overgang zit?

De overgang is een aantal jaren rondom je laatste ongesteldheid. Je merkt dat er meer of minder tijd komt tussen je ongesteldheid. Ook kun je erger ongesteld worden met meer bloedverlies. Je kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.

Kun je met 70 jaar nog opvliegers hebben?

Er zijn vrouwen (en mannen) die opvliegers tot lang na de overgang ervaren. Zo zijn er getuigenissen van vrouwen van 70 jaar en ouder die nog (dagelijks) opvliegers krijgen.

Wat komt er na de overgang?

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang, het climacterium, genoemd; de duur ervan is voor iedere vrouw verschillend.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan je weer afvallen na de overgang?

Afvallen tijdens en na de overgang lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het zeker niet. De veranderingen in je hormoonhuishouding en het ouder worden vragen wel om wat aanpassingen in de leefstijl. Je lichaam verbrandt minder calorieën, dus is het belangrijk om de calorie-inname te verminderen.

Wat is het beste middel tegen de overgang?

Overgangsklachten verminderen kan globaal op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan: Leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en geen alcohol drinken. Hormonale medicatie/hormoonsuppletietherapie gebruiken.

Wat zijn triggers voor opvliegers?

Er zijn wel enkele externe triggers, zoals gekruid eten, cafeïne, roken, alcohol, dikke kleding en bepaalde soorten medicijnen.

Waarom krijg ik steeds warmte aanvallen?

Warmteopwellingen kunnen u op elk moment van de dag overvallen, ook 's nachts. Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon. Niet elke vapeur is even fel.

Kan je voor de tweede keer in de overgang komen?

Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Hoe voelt een vrouw zich in de overgang?

Ook van hevige menstruaties met veel bloedverlies kunnen vrouwen zich moe en uitgeblust voelen. Andere overgangsklachten kunnen zijn: hoofdpijn, gespannenheid, depressieve stemmingen, vergeetachtigheid, pijn in de gewrichten, minder zin in seks, angstgevoelens, slapeloosheid, duizeligheid en tintelingen in de benen.

Wat zijn ernstige overgangsklachten?

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

Wat kun je beter niet eten in de overgang?

Voeding die overgangsklachten (opvliegers) kunnen verergeren, dus vermijden
  • Alcohol.
  • Koffie met cafeïne.
  • Frisdranken (koolzuurhoudend)
  • Thee, niet bij kruidenthee.
  • Suikers en witmeel producten.
  • Te veel eiwit-innname o.a. vlees en gevogelte.
  • Pittig gekruide gerechten, rode pepers.

Hoe lang heb je opvliegers?

Een opvlieger duurt meestal 3 tot 5 minuten. Soms langer, bijvoorbeeld een half uur. Ook 's nachts kun je er last van hebben.

Wat helpt tegen opvliegers in de nacht?

Wat te doen bij nachtzweten?
  • Gebruik beddengoed en nachtkleding van natuurlijke materialen, zoals katoen. ...
  • Zorg voor een koele, goed geventileerde slaapkamer.
  • Een goed ventilerend matras kan ook helpen bij nachtelijk transpireren.
  • Douche niet te heet voor je gaat slapen.
  • Let op je voeding.

Waarom in de avond meer opvliegers?

Waarom heb ik 's nachts last van warmteopwellingen? 's Nachts zweten heeft dezelfde oorzaak als een opvlieger overdag. Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is.

Wat voel je als je een opvlieger hebt?

Een opvlieger begint vaak bij je borst en breidt zich vervolgens uit over je hals of hoofd. Je kan dan een koortsig gevoel krijgen dat gepaard gaat met een rood gezicht, een rode nek en hevig zweten. Opvliegers kunnen heel kort duren, maar ook wel eens een kwartier of langer.

Wat helpt tegen opvliegers zonder hormonen?

Als je geen hormonen mag of wil gebruiken

Kijk bij opvliegers welke andere behandeling je dan kunt kiezen. Bijvoorbeeld gezonder leven, mindfulness, leren omgaan met je klachten (gedragstherapie) of acupunctuur.

Wat kun je eten tegen opvliegers?

Naast fyto-oestrogenen bestaan er nog meer voedingsmiddelen die een gunstige werking hebben op opvliegers tijdens de menopauze:
  • Fruit, zoals appels, perziken, peren en mango's.
  • Groenten zoals broccoli, paprika, rabarber en koolsoorten.
  • Aardappels.

Welke kruiden zijn goed voor de overgang?

Een pluspunt is dat je deze klachten kan aanpakken met kruiden. Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend. Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze.

Welke vitamine zijn goed in de overgang?

Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.

Wat doet de overgang met je relatie?

De overgang kan relaties flink op de proef stellen. Een vrouw krijgt te maken met allerlei lichamelijke veranderingen en ongemakken, die soms ook nog gepaard gaan met stemmingswisselingen, angsten en negatieve gedachten. Een man ziet zijn vrouw veranderen en begrijpt niet waar dit vandaan komt.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.