How long should you breastfeed?

Hoe lang alleen borstvoeding?

Gevraagd door: bc. Joshua van der Meer  |  Laatste update: 23 november 2023
Score: 4.7/5 (44 stemmen)

Zes maanden uitsluitend Het is ideaal als de borstvoedingsrelatie blijft bestaan totdat de baby er geen behoefte meer aan heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven.

Hoe lang geeft de gemiddelde vrouw borstvoeding?

In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.

Hoe lang geef je best borstvoeding?

Vanaf zes maanden heeft je baby bijvoeding nodig, maar ook dan kan je doorgaan met borstvoeding tot 2 jaar of langer, zolang jij en je kind daar plezier aan beleven. Met het ouder worden zal je kind geleidelijk aan meer andere voeding eten en steeds minder om borstvoeding vragen.

Is borstvoeding echt veel beter?

Moedermelk is de beste voeding voor je kind. In borstvoeding zit eigenlijk alles wat je baby nodig heeft. Ook past je lichaam automatisch de samenstelling van de melk aan zodat jouw kindje altijd de juiste bouwstoffen binnen krijgt. Het geven van borstvoeding is ook goed voor de hechting en ontwikkeling van je kind.

Hoe bouw je af met borstvoeding?

Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met borstvoeding?

Als je plotseling stopt met borstvoeding geven, kan dat tot stuwing, verstopte kanalen of mastitis leiden. Bovendien is het een abrupte verandering waar het spijsverterings- en immuunsysteem van je baby mee om moet kunnen gaan. Het kan ook in emotioneel opzicht voor jullie beiden moeilijk zijn.

Wat gebeurt er met je borsten na borstvoeding?

Wanneer je geen borstvoeding geeft of wanneer je na enige tijd stopt met voeden, zal het klierweefsel slinken. Vaak is er ook wat vetweefsel verdwenen. Dit maakt dat de borsten zacht en slap aanvoelen. Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen.

Hoe snel val je af met borstvoeding?

Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding geven?

Nadelen
 • Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. ...
 • Je bent de enige die je kind kan voeden; je partner kan het niet van je overnemen. ...
 • Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken.
 • Je moet altijd in de buurt van je kind zijn.

Wat zijn de voor en nadelen van borstvoeding?

Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren: Je kunt niet meten hoeveel je baby drinkt. Gelukkig geeft je baby vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Je baby is van jou als moeder afhankelijk, alleen jij kunt borstvoeding geven.

Hoeveel energie kost borstvoeding geven?

De nodige energie

Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.

Wat is beter kolven of aanleggen?

Redenen om te gaan kolven:

Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.

Hoeveel procent van de vrouwen geeft borstvoeding?

Van de pasgeboren baby's krijgt 69% volledige borstvoeding

In 2018 startte 69% van de moeders na de geboorte met borstvoeding en 25% startte met kunstvoeding.

Kan een vrouw altijd melk geven?

Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.

Is kolven vermoeiend?

Vraag in het ziekenhuis begeleiding voor een goede start van het kolven en ook het geven van borstvoeding in deze specifieke situatie. De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.

Hoe vaak borstvoeding na 1 jaar?

Je geeft, tot aan de eerste verjaardag, dus best borstvoeding op verzoek. Ook als dat een halfuurtje voor de maaltijd met vaste voeding is. Na de eerste verjaardag wissel je dit om: eerst de vaste voeding en daarna de borst als dessert of drankje. Voed je kindje op vraag en niet op schema.

Wat mag niet tijdens borstvoeding geven?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Wat mag niet tijdens borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
 1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
 2. Alcohol. ...
 3. Vette vis en roofvissen. ...
 4. Sommige kruiden. ...
 5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Wat moet je vermijden als je borstvoeding geeft?

Opletten met deze producten of totaal vermijden
 • Vis: ...
 • Koffie, thee, cola en chocolademelk. ...
 • Energiedranken worden door de Hoge Gezondheidsraad afgeraden aan borstvoedende moeders.
 • Alcohol komt via de moedermelk bij je baby terecht en is slecht voor de ontwikkeling en de gezondheid van je kind.

Hoe kan je vermageren als je borstvoeding geeft?

Hoe kun je wel afvallen tijdens het geven van borstvoeding

Meestal is een combinatie van gezonder eten, minder snoepen, en meer bewegen al voldoende om extra gewicht kwijt te raken. Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, en het kan ook wel even duren voor je het weer kwijt bent.

Hoe zwaar is borstvoeding geven?

Borstvoeding geven is zwaar

Het is lichamelijk zwaar. Telkens zoeken naar een fijne houding, rekening houden met wat je eet en drinkt en vooruit berekenen wanneer je moet kolven. Het doorstaan van tepelkloven of, misschien bij andere moeders, een borstontsteking.

Hoe kom je het snelst van borstvoeding af?

Snel afbouwen met een borstkolf

De snelste manier om de borstvoeding te stoppen, is het veilig afbouwen met een goede professionele borstkolf. Kolf alleen leeg als de borsten gestuwd beginnen aan te voelen.

Waarom slappe borsten na borstvoeding?

Hoe ontstaan hangende borsten na de zwangerschap? Wanneer u bent bevallen, of stopt met het geven van borstvoeding, slinken de melkklieren. Door de toename en afname van het volume van de borsten, kan de huid wat slapper worden en kunnen ze gaan hangen. Ook kan er wat vetweefsel verdwijnen.

Hoe voorkom je hangborsten na borstvoeding?

Helaas, kun je niet voorkomen dat je borsten slapper worden door je zwangerschap. Ook striae kun je niet vermijden, dit ontstaat door de plotselinge groei van de huid van je borsten. Die groei kun je niet voorkomen, maar het is wel verstandig om je gewicht een beetje in de gaten te houden.

Hoe lang duurt het voor je buik weg is na zwangerschap?

Een tijdje na de bevalling (maximaal 1 jaar) zal de streep weer verdwijnen. Overtollig vet aan je buik na een bevalling. Hoeveel 'last' je zal hebben van een buikje na je zwangerschap is afhankelijk van verschillende factoren.